Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ:Αντισταθείτε γιατί σε εσάς ελπίζουν όλοι. Ελπίζουν οι στρατιωτικοί και ελπίζουμε και οι Έλληνες πολίτες. Είμαστε γυμνοί απέναντι στην τρόικα και στην ξένη κατοχή, είμαστε γυμνοί απέναντι σε μια εκτελεστική εξουσία που διοικεί τα χώρα με email ξένων, όπως είναι η τρόικα."


Δελτίο τύπου 07/12/2014

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 30ή ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ



«Κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης, κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρία Πρόεδρε της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κύριοι και κυρίες μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κύριοι αρεοπαγίτες, κύριοι εισαγγελείς, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή σήμερα να χαιρετίζουμε σε αυτή τη Γενική σας Συνέλευση και να μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε μια μικρή τοποθέτηση. Θέλω όμως, καταρχήν, να κάνω δύο παρατηρήσεις για αυτά που ακούστηκαν, διότι θεωρώ υποχρέωσή μου να το κάνω και παρουσία και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος. Θεωρώ ότι αυτό το πρώτο τουλάχιστον, αποτελεί και το μεγάλο πρόβλημα για την εξήγηση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης. 

Ακούσαμε τον κ. Υπουργό, τον εκπρόσωπο δηλαδή της εκτελεστικής εξουσίας, να κάνει παρατήρηση στο προεδρείο της Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος, για ποιο λόγο προτείνουν προς τη νομοθετική εξουσία να μην ψηφίσει αυτή τη διάταξη, η οποία τι κάνει; Προτείνει να μην εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις. Αυτό θεωρώ ότι είναι πλήρης παραβίαση του διαχωρισμού των εξουσιών.

Δεν είναι δυνατόν να ακούμε από την εκτελεστική εξουσία να μαλώνει την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και τους Έλληνες εισαγγελείς, γιατί υπερασπίζονται την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων. Εδώ είναι η ρίζα του προβλήματος, ότι δηλαδή βλέπουμε πλέον την εμπλοκή που υπάρχει από την εκτελεστική εξουσία προς τη νομοθετική εξουσία και τη δικαστική εξουσία, τον ανεξάρτητο πυλώνα.

Για να υπάρξει λύση, για να προστατευθεί η δημοκρατία λοιπόν, θα πρέπει ακριβώς εκεί να δούμε θεσμικά και οικονομικά πως μπορεί να υπάρξει λύση. Θα μου επιτρέψετε σε τρία λεπτά να παρουσιάσω την πρότασή μας.

Η δεύτερη παρατήρηση, πιστεύω ότι άκουσα λάθος, όμως δεν μπορώ να μην το παρατηρήσω ως πατέρας πέντε παιδιών, δεν θεωρώ ότι η άδεια κύησης είναι πρόβλημα. Αλλοίμονο αν η κύηση είναι πρόβλημα σε μια χώρα που υπάρχει υπογεννητικότητα. 

Η πρόταση η δική μας λοιπόν ξεκάθαρα είναι ότι θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί, ιδίως στα μάτια του ελληνικού λαού, ο πλήρης διαχωρισμός των εξουσιών. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να ανατεθεί άμεσα η ευθύνη της διοίκησης της Δικαιοσύνης στις ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει η εμπλοκή του υπουργού της Δικαιοσύνης στις τάξεις της Δικαιοσύνης. Μπορούν οι ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων να αναλάβουν την ευθύνη της διοίκησης της Δικαιοσύνης. 

Το δεύτερο, πρέπει άμεσα να καταργηθεί η δυνατότητα του υπουργού να παραγγέλνει προκαταρκτική εξέταση, διότι εδώ έχουμε πλέον πολιτική εμπλοκή.

Αν έπρεπε να διατάξετε μια προκαταρτική κύριε Υπουργέ, είναι για το κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, ο κ. Μπαλτάκος, είπε ότι έπαιρνε τηλέφωνο και επηρέαζε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αν το έλεγαν για μένα προσωπικά θα είχα υποβάλλει και μήνυση. Η μόνη προκαταρτική που θα πρέπει να διατάξετε και άμεσα είναι αυτή. Δεν μπορεί να βγαίνει ο κ. Γραμματέας, ο κ. Μπαλτάκος και να λέει ότι τηλεφωνικά επηρεάζονται οι Έλληνες δικαστές από τον εκάστοτε υπουργό. 

Τρίτον, πρέπει να διευρυνθεί και να αυξηθεί ο θεσμός της επιθεώρησης των δικαστηρίων. 

Τέταρτον, να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Απαιτείται άμεσα η δημιουργία γενικής γραμματείας χαρτογράφησης και κωδικοποίησης της νομοθεσίας με αρμοδιότητες τη δημιουργία και επικαιροποίηση αυτού του πολυδιάστατου χάρτη της νομοθεσίας βάσει του οποίου μελετώνται οι επιπτώσεις των νομοσχεδίων και στον οποίο θα εντάσσονται οι νέοι νόμοι και η υποχρεωτική κωδικοποίηση των βασικών νομοθετημάτων μετά από κάθε τροποποίηση τους. 

Εδώ πλέον πρέπει να αντιμετωπίσουμε την προχειρότητα των φωτογραφικών διατάξεων που έρχονται από την εκτελεστική εξουσία. Κακά τα ψέματα, εγώ εκ μέρους της νομοθετικής εξουσίας κύριοι εισαγγελείς, σας ζητώ συγγνώμη. Ζητώ συγγνώμη που συμμετέχω σε αυτή την απαράδεκτη λογική που έχει επικρατήσει και φέρω ευθύνη ως ένας εκ των τριακοσίων βουλευτών για την αποδοχή, έστω και για τη συμμετοχή, σε συζήτηση φωτογραφικών διατάξεων που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και οι οποίες έρχονται πλέον σωρηδόν.

Κάποτε ερχόταν μια νύχτα του Αυγούστου, μια τροπολογία. Τώρα πλέον έρχονται τροπολογίες σε ολόκληρους νόμους, σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ντρέπομαι για αυτό, πρέπει να διαφυλάξουμε το κύρος και της Βουλής των Ελλήνων και της δικαστικής εξουσίας και της εκτελεστικής εξουσίας.

Θα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα και να προασπιστεί το μισθολόγιο των δικαστών και των εισαγγελέων, άμεσα. Πρόκειται ουσιαστικά για επέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας αυτή τη στιγμή και όχι της τρόικας στο θέμα της εφαρμογής του Συντάγματος και των νόμων. 

Απαιτείται η αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου των δικηγορικών συλλόγων και των δικηγόρων ως λειτουργών της Δικαιοσύνης. Χαίρομαι για την πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πράγματι πιστεύω ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, ιδίως με την τεράστια ανεργία η οποία υπάρχει σε νέους δικηγόρους, επιστήμονες κατάλληλους να βοηθήσουν ιδίως τις Εισαγγελίες στο δύσκολο έργο που έχουν. Η δημιουργία της Δικαστικής Αστυνομίας - να μην μείνει μόνο στις εξαγγελίες - η επανεξέταση του καθεστώτος αδειών κρατουμένων, το καθεστώς εξαγοράς ποινών και προϋποθέσεων και ειδικά τμήματα των δικαστηρίων για την ταχεία και άμεση εκδίκαση των υποθέσεων ιδιαιτέρου οικονομικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος ή άλλων πλάνων. 

Εδώ έχουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή με την αδυναμία ουσιαστικά των εισαγγελικών λειτουργών να κάνουν έρευνα. Είστε ήρωες, εγώ έχω συμμετάσχει τα τελευταία 20 χρόνια σε μεγάλες υποθέσεις. Στις υποθέσεις που είχαν να κάνουν τότε με διαφθορά, στην υπόθεση των υποβρυχίων, από το 1998 την είχε Δικαιοσύνη στα χέρια της και την είχε η Δικαιοσύνη, εγώ υπέστην και αγωγές και δικαστήρια από τους σημερινούς προφυλακισμένους γιατί τους δυσφήμισα τότε. 

Ηρωικά μάχονται πολλοί εισαγγελείς χωρίς να έχουν τα μέσα. Τι πρέπει να γίνει: Πρέπει άμεσα να δοθούν τα μέσα από την πολιτεία και θα σας πω και πως. Δεν χρειάζονται κονδύλια και διαφωνώ με την αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα της αυξήσεως των κονδυλίων. Η Δικαιοσύνη δεν χρειάζεται να παίρνει λεφτά από το κράτος, ούτε ένα ευρώ. Πώς μπορεί να γίνει; Με έναν πολύ απλό τρόπο, να αποκτήσει οικονομική αυτοδυναμία η Δικαιοσύνη. 

Ερωτώ κύριοι Εισαγγελείς, σε ποιο κράτος του κόσμου δίνεται bonus στον πολίτη να γίνει δωρεάν κλέφτης, δωρεάν απατεώνας, δωρεάν ληστής για μια φορά τουλάχιστον; Μόνο στην Ελλάδα. Η υπαγωγή σε πλημμέλημα για όλα τα αδικήματα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Μόνο στην Ελλάδα δίνουμε στους πολίτες μας το bonus να διαπράττουν τουλάχιστον μία ληστεία, μία κλοπή, μία απάτη, να πάρουν από μία τσάντα και να είναι ελεύθεροι. Μια διάταξη - κ. Ανδρεουλάκο - του μακαρίτη του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, την οποία όμως διατηρήσαμε και τη διατηρούμε ακόμα. 

Ερωτώ, εάν πλήρωναν όλοι αυτοί οι οποίοι θα καταδικάζονται για πλημμελήματα και δεν έπαιρναν αναστολή αλλά υπήρχε η καταβολή η οικονομική των ημερών φυλάκισης για το αδίκημα το οποίο διέπραξαν. Εγώ δεν σας λέω να πάνε στη φυλακή, να πληρώσουν αυτή την ποινή την οποία το δικαστήριο έχει αποφασίσει. Και τα χρήματα αυτά πήγαιναν στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Θα υπήρχαν χρήματα να πληρωθούν και τα computers, να δοθούν και σύμβουλοι, να μπορέσουν να πάρουν και ολόκληρες εταιρείες που έχουν ανάγκη ιδίως οι οικονομικοί εισαγγελείς γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν οικονομικό έγκλημα. Άντε να ψάχνεις στη Σιγκαπούρη, στην Ελβετία και στο Λουξεμβούργο διακλαδώσεις off shore εταιρειών, τραπεζικούς λογαριασμούς που ασχολούνται μόνο με αυτό. 

Πώς θα γίνει η ειδική για να ασχοληθούμε για παράδειγμα αύριο - μεθαύριο με τα εμβόλια, για να ασχοληθούν με παράνομη προμήθεια οπλικών συστημάτων ή πώς θα ασχοληθούν με παράγωγα όπως τα CDS. Τα CDSείναι στην δικογραφία τέσσερα χρόνια. Έχουμε καταθέσει όλοι, τέσσερα χρόνια. Εγώ δεν μέμφομαι τον εισαγγελέα. Είναι αδύνατον ένας εισαγγελέας να μπορέσει να αποκτήσει γνώσεις για ένα οικονομικό πρόβλημα που ούτε οι οικονομολόγοι το ξέρουν. Πρέπει να έχει δίπλα του μία τεράστια ομάδα. Συνεργάστηκα στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens με τη Δικαιοσύνη και εισαγγελείς άλλων χωρών. Ο Ιταλός είχε δίπλα του 55 συνεργάτες για να τον συμβουλεύουν. Εδώ η εισαγγελέας είναι μόνη της και μάλιστα στο γραφείο της χρησιμοποιεί κομπιούτερ με λογισμικό XP. Τέτοια κομπιούτερ κυκλοφορούν πλέον στην Ελλάδα ως μουσειακά στοιχεία. Δεν μπορούμε λοιπόν, να ζητάμε να απονέμεται Δικαιοσύνη, χωρίς να δώσουμε τα μέσα τα οποία μπορούμε να πάρουμε μέσα από την ίδια τη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις που θα παίρνει.

Ας πληρώσουν εκείνοι που διέπραξαν πλημμέλημα και ας μην πάρουν τριετή αναστολή. Ας εφαρμοστούν αν θέλετε και τα πρόστιμα τα οποία προβλέπονται από τη νομοθεσία και είναι παγωμένα. Ας δούμε επίσης, το θέμα του ποιος δεν θέλει να υπάρχουν πληροφορίες μεταξύ των δικηγορικών συλλόγων, των δικαστηρίων, των ποινικών μητρώων, για πολλές υποθέσεις, όπως για παράδειγμα το λαθρεμπόριο. Αυτή την πρόταση την οποία έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένα οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και για την οποία θα ολοκληρώσουμε στο οικονομικό της σκέλος θα θέλαμε κυρία Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ. της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων να τα δείτε. Νομίζω ότι όταν θέλουμε μια ισχυρή Δικαιοσύνη που θα αποτελεί τον πυλώνα τα Δημοκρατίας θα πρέπει να μπορέσουμε και να την στηρίξουμε οικονομικά. Και όσον αφορά το οικονομικό θέμα δηλαδή το θέμα της αποδοχής της δικής σας να μην εκτελεστεί δικαστική απόφαση, αντισταθείτε. Αντισταθείτε γιατί σε εσάς ελπίζουν όλοι. Ελπίζουν οι στρατιωτικοί και ελπίζουμε και οι Έλληνες πολίτες. Είμαστε γυμνοί απέναντι στην τρόικα και στην ξένη κατοχή, είμαστε γυμνοί απέναντι σε μια εκτελεστική εξουσία που διοικεί τα χώρα με emailξένων, όπως είναι η τρόικα.

Ευχαριστώ πολύ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου