Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΓΟΥΛΑΣ ΑΛΕΞΗΣ:"ΣΥΝΝΕΦΑ ΓΥΡΩ ΜΑΣ"


ΓΟΥΛΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ


Λίγες μέρες πέρασαν από τις ογκώδεις διαμαρτυρίες των γειτόνων μας στη Βουλγαρία που είχαν ως αποτέλεσμα να πέσει η κυβέρνηση Μπορίσωφ. Ένας πρωθυπουργός αμφιλεγόμενης ιδιότητας και δράσης που άφησε τον έλεγχο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας του σε τρεις ξένες εταιρίες, οι οποίες έκαναν τιμολογιακό παιχνίδι μ’ αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών στα ύψη.

Η κυβέρνηση άντεξε λίγες μόνο ώρες στη σύσσωμη πίεση του λαού κι αφού παραιτήθηκε ο υπουργός οικονομικών ακολούθησε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Δεν είναι απίθανο το αποτέλεσμα των εκλογών να βγάλει μία από τα ίδια αλλά εγώ θέλω να δούμε τα αίτια που δημιούργησαν την κρίση.

Φάνηκε καθαρά η έλλειψη ελέγχου στη διαμόρφωση και έλεγχο των τιμών του ρεύματος, σε σημείο οι αυξήσεις να είναι τέτοιες που οι καταναλωτές ήταν αδύνατο ν’ αντέξουν. Ήταν άραγε η πρώτη φορά που κάποιο κράτος – πολιτεία ξεβρακώθηκε στις εταιρίες; Και βέβαια όχι. Το ίδιο συνέβη στην Καλιφόρνια πριν από λίγα χρόνια όπου το σκάνδαλο της evron άφησε στο σκοτάδι εκατομμύρια καταναλωτές.

Ίσως κάποιοι ν’ αναρωτιούνται τι μας νοιάζει εμάς τι συνέβη στη Βουλγαρία και στην Καλιφόρνια. Κι όμως μας νοιάζει γιατί όλα δείχνουν ότι ακολουθεί η σειρά μας. Οι μεθοδεύσεις και τα μαγειρέματα για την παραχώρηση και τον έλεγχο της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αρχίσει εδώ και καιρό. Οι μεγάλοι παίκτες, εγχώριοι και ξένοι, πήραν θέσεις και περιμένουν. Οι υπάλληλοί τους (δημοσιογράφοι και πολιτικοί καταγεγραμμένοι στα payroll των εταιριών τους) ξεκίνησαν την απαξίωση της ΔΕΗ που ήταν ο εγγυητής της χαμηλότερης τιμής kwh στη δυτική Ευρώπη, ενώ από την άλλη με πράξεις και νομοθετήματα στρώνουν τη διάδοχη κατάσταση κερδοσκοπίας.

Αυτά είναι τα δεδομένα στο χώρο της ενέργειας. Δεν είμαι σίγουρος με όσα βιώνω σε κάθε κινητοποίηση ότι έχουμε το κουράγιο να κάνουμε ότι και οι Βούλγαροι. Να μπούμε δηλαδή όλοι μαζί κάτω από την Ελληνική σημαία και να απαιτήσουμε το αυτονόητο. Λίγο σεβασμό.

Από την άλλη πλευρά οι εξ Ανατολών γείτονες ετοιμάζονται για μία κρίση που θα έχει ως επίκεντρο την θέσπιση ΑΟΖ από μέρους μας. Ελπίζω να μην χρειαστεί μία στρατιωτική αναμέτρηση μια και τα υποθαλάσσια συμφέροντα είναι τεράστια και ο Τούρκος δεν μπορεί να δεχθεί ούτε λογική ούτε διεθνές δίκαιο. Το Αιγαίο τις τελευταίες μέρες σιγοβράζει και είναι πολύ πιθανό ένα σοβαρό επεισόδιο.

Οι Τούρκοι ποντάροντας στην αφέλεια και στη χαζομάρα μας, κατάφεραν να ελέγξουν τις δυνατές τηλεοπτικές ζώνες των μεγάλων χρεοκοπημένων καναλιών με δεκάδες σαπουνόπερες που μας αποκοιμίζουν και μας φρενάρουν από τη λογική σκέψη.

Φτάσαμε στο σημείο οι μισοί Έλληνες να βλέπουν Σουλεϊμάν ενώ την ίδια ώρα η συντριπτική πλειοψηφία των νέων μας, που έπρεπε να ζητά την αλλαγή, είναι καρφωμένη πάνω από τα κινητά τους περιμένοντας το αποτέλεσμα ενός αγώνα στην Αφρική για να κερδίσει λίγα ευρώ. Έφτασε η ζωή τους να είναι δεμένη μ’ ένα κουπόνι του στοιχήματος. Και κανείς δε μιλάει. Κανείς δεν βάζει όρια. Όλοι μονολογούμε ότι στην κρίση αυξάνεται ο τζόγος και η διάδοση των ναρκωτικών κι έτσι ξεμπερδεύουμε.

Είναι γνωστή η κατάρα της φυλής μας, σε εποχές κρίσης και δυστυχίας να μονιάζουμε και να είμαστε κοντά ο ένας στον άλλο, ενώ σ’ εποχές ευημερίας το εγώ μας να είναι τόσο δυνατό που δεν μας αφήνει να ρωτήσουμε ούτε το όνομα του γείτονά μας.

Ήρθε η ώρα να ταρακουνηθούμε. Έχουμε γίνει όλοι στόχοι συμφερόντων. Είτε αφορά στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, είτε αφορά μία πολεμική σύρραξη με την Τουρκία, είτε αφορά τη διάδοση των ναρκωτικών και του τζόγου. Όλα είναι σημάδια των καιρών. Ότι έχει στόχο εμάς και τα παιδιά μας βρίσκετε απέναντί μας και θα το πολεμήσουμε. Όποιος επαναπαύεται επειδή κάτι δεν τον αγγίζει άμεσα να ξέρει ότι αυτό μπορεί να συμβεί απ’ τη μία στιγμή στην άλλη και δυστυχώς τότε είναι αργά.

Πρέπει ν’ αναφέρω ότι υπάρχουν πολλοί που προβληματίζονται, που συμμετέχουν, που αντιδρούν, που ενοχλούνται και το δείχνουν. Λυπάμαι γιατί σήμερα αυτοί είναι οι λίγοι. Όταν αυτοί γίνουν οι πολλοί υπάρχει ελπίδα κάτι ν’ αλλάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου