Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΕΥΤΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΚΑΒΑΛΑΣ


Πέμπτη  23  Μαΐου  2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα πλαίσια των συνεχιζόμενων επαφών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με θεσμικούς φορείς της πόλης και του Νομού Καβάλας, κλιμάκιο του κινήματος αποτελούμενο από τους πολιτευτές Γούλα Α., Μουρατίδου Μ. και Τσακίρη Γ., επισκέφθηκε την Πέμπτη 23 Μαΐου την ΔΕΥΑ Καβάλας, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρό της κ. Χ. Τσοχαταρίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες της επιχείρησης.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, αναλύθηκαν πλείστα όσα θέματα απασχολούν την διοίκηση και τους εργαζομένους, όπως τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν μετά την ενοποίηση των ΔΕΥΑ Καβάλας και Φιλίππων, κάτι που σημαίνει την προσθήκη πολλών χιλιομέτρων δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης του πρώην Δήμου Φιλίππων, αλλά και την διαχείριση μιας ακόμη μονάδας βιολογικού καθαρισμού (πέραν των ήδη δύο υπαρχόντων του Δήμου Καβάλας), που έχει ως αποτέλεσμα την επιπλέον επιβάρυνση του ήδη βιολογικά κουρασμένου και με τραγικές ελλείψεις, προσωπικού της ΔΕΥΑΚ το οποίο αδυνατεί πλέον να καλύψει όλα τα προβλήματα που κατά καιρούς παρουσιάζονται, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται. 

Όσον αφορά στα υπό εξέλιξη έργα της επιχείρησης, υπήρξε η δέσμευση του προέδρου της ΔΕΥΑΚ για την άμεση ολοκλήρωση των αποκαταστάσεων στο δίκτυο αποχέτευσης των Κρηνίδων, για την έως το τέλος Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους ολοκλήρωση των εργασιών στο δίκτυο αποχέτευσης των χωριών Δάτου, Πολυστύλου και Αμυγδαλεώνα, καθώς επίσης για την έως τα μέσα του επομένου έτους ολοκλήρωση των εργασιών στο δίκτυο αποχέτευσης Κρυονερίου και Φιλίππων (παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται εκεί).

Δέσμευση επίσης υπήρξε και για την ολοκλήρωση των εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης της Λυδίας και του Κρυονερίου έως το τέλος του έτους, ο σχεδιασμός για την έναρξη των εργασιών τον Αύγουστο φέτος, για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης της πόλεως της Καβάλας και της συνοικίας της Κηπουπόλεως αμέσως μετά, κάτι που, όπως ειπώθηκε, με την ολοκλήρωση των εργασιών θα σημάνει την κατά 80% κάλυψη του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Καβάλας. Ιδιαίτερη αναφορά και συζήτηση υπήρξε και για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Παληό, με την δέσμευση ότι εντός του έτους θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να λυθούν.

Ιδιαίτερη σημασία από τους πολιτευτές του κινήματος, δόθηκε στο θέμα των συμβασιούχων ΑΜεΑ που απολύθηκαν με την λήξη της σύμβασής τους, παρά την επιβεβαίωση του προέδρου της επιχείρησης ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΔΕΥΑΚ. Ο κ. Τσοχαταρίδης,  επαναβεβαίωσε την άποψή του ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, όντως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης, γι’ αυτό και κατέθεσε υπέρ τους στη δικαστική πλέον οδό που έχει λάβει το ζήτημα, υπάρχουν όμως νομικά θέματα και μνημονιακές πλέον υποχρεώσεις, που εμπόδιζαν την αίσια έκβαση της υπόθεσης, η οποία (όπως προαναφέρθηκε) βρίσκεται στο στάδιο της αναμονής της δικαστικής απόφασης.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την δέσμευση της διοίκησης όσον αφορά στην ευθεία αντίθεσή της  σε κάθε ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης σε κάθε της κλάδο, ζήτημα που και για το κίνημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή, αλλά και με αναφορά στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την καθημερινή πλέον διαπίστωση της αδυναμίας των πολιτών να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των λογαριασμών ύδρευσης-αποχέτευσης λόγω της οικονομικής κρίσης, του τεράστιου προβλήματος με τα υπέρογκα έξοδα της επιχείρησης που έχουν να κάνουν με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από την ΔΕΗ, καθώς αντιμετωπίζονται και χρεώνονται όχι ως επιχείρηση κοινής ωφέλειας αλλά ως απλός καταναλωτής (στο σημείο αυτό υπήρξαν προτάσεις από τους πολιτευτές του κινήματος οι οποίες και θα εξετασθούν από την διοίκηση της επιχείρησης), ενώ αναφέρθηκε και η υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση του προγράμματος WestNet, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και αφορά τη μελέτη λειτουργίας βιολογικών καθαρισμών με φυσικό τρόπο, κάτι που, όπως ειπώθηκε, καθιστά τη ΔΕΥΑ Καβάλας leader του προγράμματος και εξαγωγό τεχνογνωσίας.


Συντονιστική Επιτροπή Καβάλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου