Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

" Το μέλλον των εργαζομένων στις κοινωνικής δομές και υπηρεσίες" ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ - ΤΣΑΡΟΥΧΑ


ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ - ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ' Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΥΤΡΙΑ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ 
ΓΚΑΝΙΑΤΣΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Το μέλλον των εργαζομένων στις κοινωνικής δομές και υπηρεσίες

Δημοσιεύματα αναφέρουν , ότι οι πρώτες αποχωρήσεις - απολύσεις προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προέρχονται από προγράμματα κοινωνικών δομών και από δημοτικές επιχειρήσεις.
Πιο συγκεκριμένα , μια βασική πηγή είναι οι 3.500 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο ουσιαστικά αναλαμβάνουν με χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Εργασίας και την Ε.Ε. ιδιωτικοί φορείς. Οι 3.500 εργαζόμενοι, που απασχολούνται σ'αυτό για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ετών, θα αναγκαστούν είτε να συστήσουν συνεταιριστικές επιχειρήσεις και να διεκδικήσουν μερίδιο από την πίτα, είτε να πάνε στα σπίτια τους.

Δυστυχώς , την ίδια τύχη φαίνεται να έχουν και οι περισσότεροι από τους 700 εργαζόμενους που απασχολούνται στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Οι δήμοι , μπροστά στις πιεστικές ανάγκες αύξησης των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς, θα περιορίσουν τα κόστη για προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, με στόχο να εξασφαλίσουν κονδύλια για επιπλέον θέσεις στους παιδικούς σταθμούς.

Επιπλέον ,,μια άλλη κατηγορία εργαζομένων που βρίσκεται σε κίνδυνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που προέρχεται από τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και σε περίπτωση που υλοποιηθεί το πρόγραμμα της ιδιωτικοποίησής τους, οι εν λόγω εργαζόμενοι θα βρεθούν σε καθεστώς αξιολόγησης και θα αναγκαστούν είτε να παραμείνουν στη νέα ιδιωτική επιχείρηση είτε να απολυθούν και να βρεθούν άνεργοι.


Είναι φανερό , ότι τελικά θα την πληρώσουν αυτοί που είχαν ανάγκη αυτές τις κοινωνικές δομές, άνθρωποι τρίτης ηλικίας, εργαζόμενες μητέρες, άτομα με ειδικές ανάγκες και άνθρωποι που λόγω δεδομένων συνθηκών μόνο στις συγκεκριμένες θέσεις μπορούν να εργαστούν και σε καμία περίπτωση δεν φταίνε.
Επειδή ζούμε σε μια χώρα που κανείς δεν εμπιστεύεται πια κανέναν και για τίποτα και επειδή το μεγαλύτερο πρόβλημα στην χώρα αυτή δεν είναι η αποκατάσταση του κύρους και της εμπιστοσύνης της χώρας στο εξωτερικό αλλά η δημιουργία σύμπνοιας και αισθήματος εμπιστοσύνης στο εσωτερικό,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης έχει ιδιαίτερη βαρύτητα να διατηρηθεί ένα στοιχειώδες δίκτυο κοινωνικής προστασίας, προκειμένου να αποφευχθεί μια πλήρης ανθρωπιστική κρίση , που θα προκύψει ως επακόλουθο των διαλυμένων κοινωνικών δομών. Αν στο προετοιμαζόμενο κύμα απολύσεων του 2013 (απολύσεις και διαθεσιμότητες) συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες.

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2013
Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά 

1 σχόλιο:

  1. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ

    "Το μέλλον των εργαζομένων στις κοινωνικής δομές και υπηρεσίες"

    http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/8126238.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή