Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

" Ενεργοποίησης της ρήτρας αυτόματης διόρθωσης" ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ


ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 11777/12.06.2013

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς Οικονομικών,
Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Θέμα: Ενεργοποίησης της ρήτρας αυτόματης διόρθωσης

Η αποχώρηση των Ρώσων  επενδυτών από τη διεκδίκηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ αιφνιδίασε την κυβέρνησή σας , ενώ ιδιαίτερα αρνητικός είναι ο αντίκτυπός  της στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Από την πώλησή τους υπολογίζατε έσοδα 1,3 δις ευρώ. Οι συναντήσεις που είχαν γίνει για το θέμα αυτό υπήρξαν πολλές και μάλιστα σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο , ενώ είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως είχε επιτευχθεί ήδη συμφωνία της Ελλάδας με τη ρωσική πλευρά. Μετά το ναυάγιο στην διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ, καθίσταται πλέον ορατός ο κίνδυνος ενεργοποίησης της ρήτρας αυτόματης διόρθωσης. Η τρόικα απαιτεί σε κάθε απόκλιση του προγράμματος, να υπάρχει έτοιμο σχέδιο περικοπών από πρωτογενείς δαπάνες, συγκεκριμένα σε περικοπές ή εισπρακτικά μέτρα ύψους 50% των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Πρόθεση της κυβέρνησης, κι όπως διεμήνυσε ήδη ο πρωθυπουργός, είναι η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση να επαναπροκηρυχθεί χωρίς να έχει διευκρινιστεί όμως το πότε. Ουδείς όμως δύναται να εγγυηθεί,  εάν θα υπάρξουν συμφέρουσες προτάσεις και πάλι κι από αξιόπιστους επενδυτές, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η ολοένα και μεγαλύτερη πίεση της τρόικας για αύξηση των εσόδων να επιφέρει άμβλυνση των απαιτήσεων και των κριτηρίων πώλησης.
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος , έχετε δεσμευθεί να συγκεντρώσετε 1,8 δις ευρώ από τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και 2,5 δις ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους. Στην περίπτωση που η πώληση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ πραγματοποιούνταν άμεσα, θα απέφερε στο κράτος περί το 1,3 δις ευρώ. Εάν αποβεί άκαρπη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, τότε θα απαιτηθούν από τους δανειστές στα τέλη του έτους μέτρα 500 εκατ. ευρώ και πάνω. Υπενθυμίζεται , ότι τα έσοδα των 712 εκατ. ευρώ από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ δεν έχουν ακόμη εισπραχθεί και ούτε υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πότε θα εισπραχθούν.
Επειδή:
Σύμφωνα με τη ρήτρα αυτόματης  διόρθωσης και που αποτελεί μέρος  του μνημονίου, κάθε απόκλιση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και για  δύο συνεχόμενα τρίμηνα εγείρει την υποχρέωση λήψης πρόσθετων μέτρων για ποσό έως και 1 δις ευρώ το χρόνο και μετά τις τελευταίες εξελίξεις , όσον αφορά την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ , το ενδεχόμενο αυτό καθίσταται πολύ πιο πιθανό. Δεδομένου ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει παρουσιάσει για το όλο το 2012 και το πρώτο τετράμηνο του 2013 έσοδα μόνο 100 εκατ. ευρώ από τη Lamda Development από τη διάθεση του IBC. 
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:  
Λαμβανομένων υπόψη  των όρων του μνημονίου, αποκλείετε τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας εις  βάρος του ελληνικού λαού;  

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2013
                                                                                                                              
  Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

1 σχόλιο:

  1. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ "Ενεργοποίησης της ρήτρας αυτόματης διόρθωσης"

    http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/8126220.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή