Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

" Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου". ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ


ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 11520/06.06.2013

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

 Κόλαφο για την πολιτική της «διάσωσης», για τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία υπέγραψε (και εφάρμοσε) το πρώτο μνημόνιο , αποτελεί η νέα πολυσέλιδη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι παραδοχές των συντακτών της υπερβαίνουν σε δριμύτητα κριτικής του προγράμματος κάθε φαντασία. Άκρως κυνική είναι η ομολογία του Ταμείου , ότι κανείς από τα μέλη της τρόικας - ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ - δεν θεωρούσε τη δανειακή σύμβαση ιδανική, όλες οι προβλέψεις του προγράμματος για την ανάπτυξη έπεσαν εντελώς έξω , κι ενώ η ύφεση βάθαινε , οι δημοσιονομικοί στόχοι ολοένα και δυσκόλευαν.

Σύμφωνα με την «εκ τω υστέρων αποτίμηση του ελληνικού προγράμματος» μαζί με σειρά άλλων εκθέσεων για την ελληνική οικονομία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ ομολογεί , ότι υποτίμησε κατά πολύ τη ζημιά που θα προκαλούσε στην Ελλάδα η συνταγή της λιτότητας. Σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό πρόγραμμα αγόρασε χρόνο στην ευρωζώνη , προκειμένου αυτή να καταφέρει να περιορίσει τις επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το ΔΝΤ παραδέχεται , ότι χαλάρωσε τους κανόνες του για να κάνει το αυξανόμενο ελληνικό χρέος να φαίνεται βιώσιμο καθώς η Ελλάδα δεν ικανοποιούσε τρία από τα συνολικά τέσσερα κριτήριά του για την παροχή βοήθειας. Την τελευταία τριετία , αρκετοί αξιωματούχοι του ΔΝΤ ακόμη και η ίδια η γενική διευθύντρια επέμεναν σε δηλώσεις τους , ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν βιώσιμο, ενώ στην πραγματικότητα η κατάσταση ήταν διαφορετική.


Ομολογεί , ότι η ανάλυσή του  όσον αφορά την μελλοντική εξέλιξη  του χρέους ήταν σε  μεγάλο βαθμό λανθασμένη. Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους συμπεριλάμβανε εκτιμήσεις για τα stress tests και οι οποίες αποδείχθηκαν στη συνέχεια επιεικείς σε σύγκριση με τα πραγματικά αποτελέσματα.

Το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει αρχικά πως η Ελλάδα θα απολέσει το 5,5% του  ΑΕΠ μεταξύ 2009-2012, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 15%. Το σχέδιο διάσωσης αναφερόταν σε ανεργία 15% το 2012, ωστόσο η ανεργία τελικά εκτινάχθηκε στο 25%.

Όπως επισημαίνει, η επιβράδυνση  του ρυθμού της λιτότητας θα είχε βοηθήσει την ελληνική οικονομία  αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό πολιτικά. Αν και η έγκαιρη προσαρμογή των  στόχων θα είχε περιορίσει την ύφεση, το πρόγραμμα θα χρειαζόταν τότε πρόσθετη χρηματοδότηση.

Οι τεχνοκράτες του Ταμείου  προβλέπουν , η ύφεση για φέτος  θα είναι 4,9% αντί πρόβλεψης 4,2%, ενώ το 2014 , η Ελλάδα θα βρεθεί σε ύφεση για  έβδομη χρονιά με ρυθμό 1,4% έναντι δικής  σας πρόβλεψης για ανάπτυξη 0,6%, και που αν επαληθευθεί αλλάζει τις εκτιμήσεις για την πορεία του χρέους επιτείνοντας την ανάγκη για περαιτέρω μείωσή του.

Επειδή και από τα πλέον «αρμόδια» χείλη αναγνωρίζεται, για ακόμη μία φορά, ότι οι πολιτικές  της σκληρής λιτότητας έπνιξαν  αντί να σώσουν τη χώρα, το PSI πραγματοποιήθηκε με λάθος τρόπο και σε λάθος  χρόνο, με συνέπεια το χρέος τρία χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο να εξακολουθεί να είναι μη βιώσιμο και να μην μπορεί πλέον να εξυπηρετηθεί, η κυβέρνησή σας εφαρμόζοντας την ίδια καταστροφική πολιτική μένει έκθετη ενώπιον του ελληνικού λαού που συνεχίζει να υφίσταται τα δεινά της.

Παρά την αισιόδοξη  εικόνα περί επικείμενης εξόδου από την κρίση που προσπαθείτε διαρκώς και απεγνωσμένα να καλλιεργείτε, η πραγματικότητα είναι κατά πολύ διαφορετική και σας διαψεύδει. Η Ελλάδα βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει μια από τις βαθύτερες υφέσεις στην παγκόσμια ιστορία. Η οικονομία συνεχίζει να νοσεί βαριά μπαίνοντας στον έβδομο χρόνο ύφεσης το 2014, και που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ. Η ανεργία έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα. Ένας στους 4 συμπολίτες μας είναι άνεργος, δύο στους τρεις νέους είναι επίσης άνεργοι, το 60% και πλέον των ανέργων δεν έχει μπορέσει να βρει δουλειά εδώ και ένα χρόνο, 400.000 οικογένειες στερούνται οποιοδήποτε εισοδήματος και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να τις προστατέψετε.  



Κατά το ΔΝΤ, το μεγαλύτερο όφελος από τη «διάσωση» του 2010 δεν  το είχε η Ελλάδα αλλά η ευρύτερη ευρωζώνη. Η πραγματική πρόθεση των συντακτών του προγράμματος ήταν με την εφαρμογή του να χρησιμοποιηθεί η κρίση στη χώρα μας , προκειμένου να προστατευθεί η πορεία της ευρωζώνης, κι αυτό έγινε τελικά εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας. 



Ερωτάται ο  κ. Υπουργός: 



Πως κρίνετε την Έκθεση του ΔΝΤ; Συμφωνείτε ή όχι με το περιεχόμενο της; Υπάρχει , νομίζετε , κάτι που δεν είναι σωστό ή  δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Θα ζητήσετε άμεσα αλλαγή των εφαρμοζόμενων  πολιτικών , λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει; Συμφωνείτε , ότι η χώρα χρειάζεται ένα άλλο ισορροπημένο και αποτελεσματικό εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση κι όχι τη συνέχιση των ίδιων καταστροφικών πολιτικών ,,που βαθαίνουν την ύφεση και εντείνουν την κοινωνική απόγνωση; Έχει η κυβέρνησή σας τέτοιο σχέδιο; Τι θα κάνετε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ξεπεραστεί επιτέλους η αδιαλλαξία των δανειστών και η εμμονή σε λανθασμένες πρακτικές που καταστρέφουν το παρόν και το μέλλον της χώρας; 



Αθήνα, 6 Ιουνίου 2013
                                                                                                                       
         Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

1 σχόλιο:

  1. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ

    "Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου"

    http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/8126219.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή