Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ-ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ


Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ-ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ


Τη δέσμευση ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα απορροφήσει πεντακόσιους δημοτικούς αστυνομικούς στο πλαίσιο της κινητικότητας, απέσπασε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χρυσούλα Γιαταγάνα από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.

Σε σχετική ερώτηση της η  κ. Γιαταγάνα περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν τόσο στα Τμήματα Μεταγωγών, όσο και στα σωφρονιστικά καταστήματα και επεσήμανε τις ελλείψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων που παρατηρούνται στις φυλακές και την ανάγκη καλύτερης στελέχωσή τους.

Όπως τόνισε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, «οι απάνθρωπες αυτές συνθήκες κράτησης δημιουργούν στους κρατούμενους τεράστια ψυχολογικά προβλήματα. Είναι αδήριτη ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα και να γίνουν ενέργειες, προκειμένου να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό οι δύο πτέρυγες του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας Σερρών, κάθε μια από τις οποίες είναι δυναμικότητας εκατόν είκοσι κρατουμένων, γεγονός που θα συντελούσε στην αποσυμφόρηση των Αστυνομικών Τμημάτων Θεσσαλονίκης, στα οποία κρατούνταν εκατόν ογδόντα άτομα στα τέλη Μαρτίου, ενώ αρχές Ιουνίου κρατούνταν τετρακόσια είκοσι έξι».


Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναγνώρισε την μεγάλη ευαισθησία της βουλευτού Α’ Θεσσαλονίκης για τις συνθήκες κράτησης, επικαλούμενος την παλιά της ιδιότητα ως εισαγγελικού λειτουργού. Ο κ. Αθανασίου τόνισε επίσης ότι είναι σωστές οι επισημάνσεις της κ. Γιαταγάνα για τις συνθήκες κράτησης και την υποστελέχωση στα σωφρονιστικά καταστήματα. Αναφερόμενος δε, στο θέμα των προσλήψεων υπογράμμισε τα εξής: «Το ζήτημα των προσλήψεων είναι έτσι όπως το θέτετε, όμως όσον αφορά στους είκοσι σωφρονιστικούς, δεν αρνούμεθα να τους πάρουμε. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία, όπως γνωρίζετε, με το ν. 4139 – τον οποίο κι εσείς αναφέρετε στην επίκαιρη ερώτησή σας - που ψηφίστηκε από τη Βουλή για πρόσληψη τετρακοσίων εβδομήντα δύο υπαλλήλων φύλαξης και τριακοσίων φρουρών εξωτερικής φρούρησης. Μένει να γίνει ο διαγωνισμός, ανεξάρτητα από το θέμα της κινητικότητας.

Όσον αφορά στη Δημοτική Αστυνομία, με μία τροποποίηση με τροπολογία που καταθέσαμε την τελευταία  στιγμή μάλιστα είχατε ενδιαφερθεί κι εσείς και το συζητήσαμε αυτό - θα πάρουμε ακόμα πεντακόσιους σωφρονιστικούς υπαλλήλους μέσα από τα πλαίσια της κινητικότητας από τη Δημοτική Αστυνομία».

Από την πλευρά της  η βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ Χρυσούλα Γιαταγάνα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την  απόφαση του κ. Αθανασίου να ικανοποιήσει την πρόταση της για την  μετακίνηση δημοτικών αστυνομικών  οι οποίοι θα στελεχώσουν σωφρονιστικά καταστήματα.

1 σχόλιο:

  1. Ας πάρουν και κανένα άνεργο παιδί όχι όλες οι θέσεις στους δημοτικούς αστυνομικούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή