Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

" Κατάρρευση του ΟΑΕΕ" ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ


ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 13020/17.07.2013

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

Θέμα: Κατάρρευση του ΟΑΕΕ


Η προσπάθεια είσπραξης  ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά  ταμεία φαίνεται ότι στέφεται από πλήρη αποτυχία, οδηγώντας τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση. 
Όπως επισημαίνει ο κ. Π. Ραβάνης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου  Αθήνας, καθημερινά το ΒΕΑ γίνεται  αποδέκτης πλήθους τηλεφωνημάτων από μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους όσον αφορά την νέα «ευνοϊκή» ρύθμιση οφειλών, καθώς παρά την προθυμία τους, αδυνατούν να ενταχθούν, αφού καλούνται στην παρούσα οικονομική συγκυρία να προκαταβάλλουν τις εισφορές του 2013. Παράλληλα, ακόμη κι αν ενταχθούν στη ρύθμιση, επισημαίνουν, ότι είναι αδύνατο να συνεχίσουν να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές με την προσθήκη ποσοστού των ληξιπρόθεσμων οφειλών.  
       Επισημαίνεται, ότι η πλειοψηφία των 300.000 ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, έχουν περάσει στην κατηγορία των οφειλετών μόλις την τελευταία τριετία, απόρροια της δραματικής συρρίκνωσης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων τους. 
       Η πλήρης κατάρρευση των επιχειρήσεων θα οδηγήσει την ίδια στιγμή και τα ασφαλιστικά ταμεία  ΟΑEΕ και ΙΚΑ στο τέλος τους. Ο καθοδικός αυτός φαύλος κύκλος μπορεί να ανακοπεί μόνο με παρεμβάσεις, που με ρεαλισμό θα στοχεύουν στην επαναδραστηριοποίηση κρίσιμης μάζας οφειλετών, διατηρώντας παράλληλα ενεργούς όσο το δυνατόν περισσότερους ασφαλισμένους.

Η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου  Αθήνας έχει επανειλημμένα από την  αρχή του έτους καταθέσει τις  προτάσεις της στην ηγεσία του  υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Οικονομικών, προειδοποιώντας για  το αδιέξοδο και την ανεπάρκεια της  υπάρχουσας ρύθμισης οφειλών.
Σε κάθε περίπτωση  απόλυτη προτεραιότητα σύμφωνα  με το ΒΕΑ πρέπει να αποτελέσει το «πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των παλαιών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα, την οποία δεν έχει σήμερα, να τις αποπληρώσει μετά το 2014. Με το «πάγωμα» των παλαιών οφειλών θα παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο, τουλάχιστον για την περίοδο 2013-2014, να πληρώνει μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Σημειωτέον , ότι με τις σημερινές διατάξεις αν κάποιος οφείλει και δεν ρυθμίσει τις οφειλές του, δεν μπορεί, να πληρώνει ούτε τις τρέχουσες εισφορές, έτσι ώστε να λαμβάνει ασφαλιστική ενημερότητα για τη λειτουργία της επιχείρησής του. Με αυτόν τον τρόπο οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα μπορούν να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, για τους ίδιους και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς τους.
Η αδυναμία διεύρυνσης των  ενεργών ασφαλισμένων στα ταμεία θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό όχι μόνο των προϋπολογισμών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά του κρατικού προϋπολογισμού , αφού με τα σημερινά δεδομένα μόνο το ΙΚΑ θα χρειαστεί ως το τέλος του χρόνου πάνω από 1 δις ευρώ χρηματοδότηση,  ενώ ο ΟΑΕΕ περίπου 300 εκατ. ευρώ. 
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες επιχειρηματίες και τα μέλη των οικογενειών  τους στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για «παλιούς» ασφαλισμένους που έχουν καταβάλει εισφορές στον Οργανισμό για περισσότερα από 30 έτη, επειδή δεν διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα. 


Το ΒΕΑ σας καλεί  να βρείτε λύση ώστε να εξασφαλιστούν  κρατικά έσοδα μέσω της συνέχισης της λειτουργίας των επιχειρήσεων και της διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή ζητούν την τροποποίηση της  υφιστάμενης ρύθμισης ώστε:
- Να γίνει Κεφαλαιοποίηση (πάγωμα) των παλαιών οφειλών,  δίνοντας στους οφειλέτες τη δυνατότητα αποπληρωμής μετά το 2014.
- Να μην αποκλειστούν  επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί  σε προηγούμενες ρυθμίσεις και  έχουν εκπέσει των ρυθμίσεων  αυτών. 
- Να καθιερωθούν μικρές  σε ύψος δόσεις και να αυξηθεί  ο αριθμός των δόσεων για  όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο για όσες έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των χρεών από μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων.
- Να αρθεί η υποχρεωτική  καταβολή των απαιτητών τρεχουσών  ασφαλιστικών εισφορών ως προϋπόθεση υπαγωγής στην ρύθμιση.  



Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί: 

Εάν θα υλοποιήσετε τις  προτάσεις του ΒΕΑ.



Αθήνα, 17 Ιουλίου 2013
                                                                                                                        
        Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου