Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΟΥΛΑΣ ΑΛΕΞΗΣ:"Μαγειρεμένες τιμές"

ΓΟΥΛΑΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

Ξεκίνησαν τα πρωτοβρόχια, ξεκίνησαν τα σχολεία, ξεκίνησαν τα βάσανα για τους μαθητές αλλά κυρίως για τους γονείς, που μέσα σε όλες τις υποχρεώσεις πρέπει να βρουν χρήματα για να εξοπλίσουν τα παιδιά τους με ότι αυτά χρειάζονται για τη νέα σχολική χρονιά.
Ένα από τα μεγάλα τεχνητά έξοδα τα τελευταία χρόνια είναι τα βιβλία ξένων γλωσσών. Όποιος αγόρασε τέτοια βιβλία απόρησε και έβρισε όταν πήγε στο ταμείο του βιβλιοπωλείου. Ενδεικτικά να πούμε ότι οι τιμές των βιβλίων για το ξεκίνημα ενός παιδιού, αγγίζουν τα 100 ευρώ, καπελωμένα με 40% περίπου. Τέσσερα βιβλιαράκια των τριάντα σελίδων, αξίζουν τέσσερα σημερινά μεροκάματα. Το παράλογο είναι ότι όλοι οι εκδοτικοί οίκοι έχουν τιμές ίδιες, καταργώντας κάθε έννοια ανταγωνισμού. Πολλά είναι τα εμπλεκόμενα μέρη, (εκδότες, χονδρέμποροι, βιβλιοπωλεία, φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, φωτοτυπάδικα), με μόνους αθώους κατά τη γνώμη μου τα βιβλιοπωλεία. Είναι οι μόνοι που δεν μπορούν να διαμορφώσουν τις τιμές, έχουν συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους, πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν τις παράνομες διαθέσεις των βιβλίων από τα ξενόγλωσσα φροντιστήρια καθώς και τις παράνομες αναπαραγωγές από τα φωτοτυπάδικα.


Μετά από πολυετή έρευνα (γιατί άραγε) της επιτροπής ανταγωνισμού δύο από τις ισχυρές εταιρίες του χώρου οι PEARSON EDUCATION LIMITED και BURLINGTON B.V. κρίθηκαν ένοχες. Η PEARSON EDUCATION LIMITED είναι ο εκπαιδευτικός βραχίονας της PEARSON του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου του κόσμου, ιδιοκτήτη της εφημερίδας FINANCIAL TIMES. Η BURLINGTON B.V. είναι ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος του Ισραήλ. Και οι δύο εταιρίες με βάση την απόφαση 455/2009 παραβίασαν το δίκαιο του ανταγωνισμού στην Ελλάδα επί σειρά πολλών ετών και έτσι τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα που αγγίζουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Κατηγορήθηκαν ότι από το 2005 έως και το 2009 καθόριζαν τις τιμές αγοράς και πώλησης, περιόριζαν την παραγωγή, τη διάθεση, την κατανομή των αγορών ή των πηγών ανεφοδιασμού. Είχαν αδικαιολόγητη άρνηση πωλήσεων κι αγορών, απαγόρευαν τις εξαγωγές, καθόριζαν τη λιανική τιμή των βιβλίων ώστε να τίθενται σε μειονεκτική θέση ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Μετά τα πρόστιμα οι εταιρίες προσέφυγαν στο διοικητικό εφετείο Αθηνών κατά της απόφασης ανταγωνισμού, όπου οι προσφυγές απορρίφθηκαν για να προσφύγουν εκ νέου στο συμβούλιο της επικρατείας.

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι οι ξένοι οίκοι δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι αυτού του σκανδάλου που αφορά 500.000 παιδιά. Υπάρχουν στο κόλπο και δύο χονδρέμποροι (Απόλλων και Ευσταθιάδης), με τρεις εκδότες που μοιράστηκαν το μισό πρόστιμο. Πότε θα το πληρώσουν είναι άγνωστο γιατί απ’ ότι φαίνεται η κάλυψη έρχεται από ψηλά. Να μην ξεχνάμε ότι οι πρώτες καταγγελίες έγιναν το 2002 ενώ το πρόστιμο έπεσε το 2009 επτά ολόκληρα χρόνια μετά. Στο ειδώλιο οι ξένοι οίκοι δεν κάθισαν και δεν κλήθηκαν ούτε καν ως ύποπτοι που σε συνδυασμό με την πολυετή καθυστέρηση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την δύναμη και τις προσβάσεις που έχει το καρτέλ.

Σε όλη αυτή τη στρεβλή αγορά θύματα είναι και οι καθηγητές ξένων γλωσσών που κατηγορούνται από τους γονείς ότι παίρνουν μίζες από αυτές τις αγοραπωλησίες, κατά τα πρότυπα κάποιων γιατρών από τους επισκέπτες φαρμακευτικών εταιριών. Μετά από πολλά χρόνια, ως γονιός θεωρώ ότι οι καθηγητές προσπαθούν να μειώσουν το κόστος των γονέων με φωτοτυπίες και περικοπές.

Είναι κρίμα για τα παιδιά να κάνουν ξένες γλώσσες στο σχολείο για δέκα χρόνια και η πολιτεία να είναι ανίκανη να τους δώσει ένα πτυχίο τύπου lower. Είναι κρίμα να μην γίνεται τίποτε για να προστατευτούν οι γονείς ως καταναλωτές και να πέφτουν θύματα εγχώριων και ξένων καρχαριών. Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση ακούσθηκε το όνομα του Τσοχατζόπουλου στο διορισμό του προέδρου της επιτροπής ανταγωνισμού, καθώς και η εμπλοκή του στο μετοχικό κεφάλαιο του ‘’ΙΑΝΟΥ’’ με 1.5 εκατομμύριο ευρώ.

Τέλος καλό όλα καλά. Η επικείμενη καταδίκη του Άκη, για άλλες αμαρτίες ίσως ξεπλύνει και αυτό το μεγάλο σκάνδαλο που μας συντροφεύει τα τελευταία 11 χρόνια. Η πολιτική ζωή του τόπου μπορεί να συνεχιστεί ξεπουλώντας και καλύπτοντας όλα τα υπόλοιπα στραβά που υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου