Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: "Οι εκλογές είναι μονόδρομος. Πρέπει να πάμε σε εκλογές. Δεν πρόκειται να δώσουμε εμείς το φιλί της ζωής στον κ. Σαμαρά και στον κ. Βενιζέλο."

Δελτίο τύπου 18/12/2014

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ





«Συναντήθηκα με τον πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όπως εξάλλου συναντιέμαι τα τελευταία χρόνια μετά το 1991. Ξεκίνησα μετά από την προτροπή του κ. Μητσοτάκη να μπω στην πολιτική και σε τέτοιες δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας οι απόψεις και η εμπειρία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είναι πολύτιμες. 

Ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Θεωρεί ότι τα πράγματα έχουν φθάσει στα άκρα σε σχέση με την οικονομία. Είναι αλήθεια ότι αν δεν ανατρεπόταν το 1993 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά στην οικονομία. Μου ζήτησε να βρεθεί μία λύση συναίνεσης, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μπορούν να έχουν μία εθνική πολιτική για να μπορέσουν να διαπραγματευτούν.

Του απάντησα ότι μπορεί να υπάρξει μία τέτοια λύση εθνική και συναίνεσης μετά τις εκλογές. Μετά δηλαδή - και αυτό αν θέλετε ήταν και το σημείο στο οποίο διαφωνούμε - τις εκλογές, θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου που θα προκύψουν μετά από τη λαϊκή εντολή να αποκτήσουν μία εθνική θέση η οποία θα καταγγείλει τα μνημόνια και θα σταματήσει αυτή την καταστροφική πολιτική για την εθνική οικονομία, για την επιχειρηματικότητα και για τα επίπεδα της φτώχειας που έχει φτάσει πλέον ο ελληνικός λαός και τη διάλυση της μεσαίας τάξης 

Είπαμε ότι θα ανταλλάξουμε ξανά απόψεις. Η δική μας άποψη είναι ότι πριν από τις εκλογές τέτοια λύση δεν μπορεί να δοθεί και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι αρνούνται το διάλογο. Ο κ. Σαμαράς είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που δεν έρχεται στη Βουλή και δεν απαντά καν σε ερωτήσεις αρχηγών, αρνείται τη σύγκληση πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα. Έχουν βάλει την υπογραφή τους με προσωπικές δεσμεύσεις. 

Χωρίς αυτούς τους δύο, μετά από εκλογές και με μία πολιτική όπως την περιλαμβάνουμε στο πρόγραμμά μας, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα συμμετέχουμε σε μία τέτοια λύση καταγγελίας των μνημονίων και αλλαγής πολιτικής, με προφύλαξη των εθνικών θεμάτων, των θεμάτων των σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας και προφύλαξη της περιουσίας των Ελλήνων».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Σας ζήτησε να στηρίξετε Σταύρο Δήμα στην εκλογή;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν μου ζήτησε να στηρίξω Σταύρο Δήμα στην εκλογή. Σας είπα το αντικείμενο της συζητήσεώς μας. Ανησυχεί πολύ και θεωρεί ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Λύση χωρίς Σαμαρά - Βενιζέλο δεν μπορεί να υπάρξει;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση πριν από τις εκλογές, χωρίς αυτό να συμπεριλαμβάνει το θέμα της εκλογής του προέδρου.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Σε μία άλλη κυβέρνηση, χωρίς τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, με καθορισμένη ημερομηνία εκλογών, δεν θα μπορούσατε να συμφωνήσετε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή τη στιγμή έχουν ήδη προσυμφωνήσει δύο νέα μνημόνια, ένα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ένα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον ESM. Αυτά τα δύο μνημόνια θα οδηγήσουν στη δήμευση της περιουσίας, ιδίως το λεγόμενο περιουσιολόγιο, δηλαδή το φόρο περί της περιουσίας, στην εξαθλίωση των συνταξιούχων με την κατάργηση όλων των επικουρικών συντάξεων και συντάξεις που θα είναι στα δέκα ευρώ για κάθε έτος εργασίας και τον ελάχιστο μισθό 150 ευρώ. Αυτά είναι τα μέτρα τα οποία έχουν υπογράψει ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς με τα νέα μνημόνια, τα οποία δεν μπορούν να περάσουν από την ελληνική κοινωνία.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Ποια είναι η λύση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό που ζητά ο κ. Μητσοτάκης είναι καταρχήν να υπάρχει μία εθνική γραμμή και σε αυτό δεν έχει κανείς αντίρρηση. Αλλά εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει πρώτα ο ελληνικός λαός να πει την άποψή του και να εκλέξει τους εκπροσώπους του.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Με συμφωνία για την ημερομηνία εκλογών, χωρίς τους Σαμαρά – Βενιζέλο, θα μπορούσε να εκλεγεί πρόεδρος; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Συμφωνημένη ημερομηνία εκλογών σημαίνει ότι θα περάσουμε πρώτα από την υπογραφή των μνημονίων. Αυτό δεν γίνεται δεκτό από εμάς. Δεν υπάρχει συμφωνημένη ημερομηνία εκλογών. Η δική μας άποψη είναι ότι είδε πλέον ο κ. Σαμαράς πως δεν του βγαίνει να πάρει και άλλη παράταση ζωής. Ας προχωρήσουμε άμεσα σε εκλογές, τώρα. Το Σύνταγμα προβλέπει 18 μέρες σε έκτακτη περίπτωση για τη διεξαγωγή εκλογών. Αντί λοιπόν να ταλαιπωρούμε την εθνική οικονομία και να υπάρχουν πράγματι κίνδυνοι για την οικονομία από τη λογική που χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και την τρομοκρατία απέναντι στους πολίτες, θα μπορούσε ήδη να προχωρήσει σε διάλυση της Βουλής και διενέργεια εκλογών εντός 18 ημερών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και όπως έγινε το 1996. 

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Αν φύγουν Σαμαράς και Βενιζέλος ψηφίζετε Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή οι εκλογές είναι μονόδρομος;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι εκλογές είναι μονόδρομος. Πρέπει να πάμε σε εκλογές. Δεν πρόκειται να δώσουμε εμείς το φιλί της ζωής στον κ. Σαμαρά και στον κ. Βενιζέλο. 

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Μπορείτε να συμμετάσχετε σε μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης μετά από εκλογές και από τη στιγμή που θα αλλάξει η σημερινή πολιτική και θα είναι μία κυβέρνηση η οποία θα πάει στην Ευρώπη και δεν θα είναι στα «τέσσερα» όπως θέλει ο κ. Σαμαράς, αλλά θα καταργήσει το μνημόνιο και θα προχωρήσει σε μια εθνική πολιτική με διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας, βεβαίως και είναι η πρότασή μας.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Εσείς ζητήσατε τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη ή εκείνος;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με τον κ. Μητσοτάκη βρισκόμαστε συχνά. Είχαμε βρεθεί στην παρουσίαση του βιβλίου του πριν από δύο μήνες, μου τηλεφώνησε και ήρθα να τον δω. Και θα τον ξαναδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου