Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ




«Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε πριν από λίγο το χθες. Ακούσαμε να συνεχίζονται οι απειλές, η τρομοκράτηση του ελληνικού λαού, πράγματα που απέρριψε ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές. Είδαμε, επίσης και το καταπληκτικό φαινόμενο - το οποίο δεν ξέρω αν το παρακολούθησαν οι πολίτες από τις τηλεοράσεις τους - οι μέχρι χθες συγκυβερνήτες να αλληλοχειροκροτούνται. Αυτή είναι η αλήθεια.

Συνεχίζουν, λοιπόν, να συνυπάρχουν εκείνοι οι οποίοι οδήγησαν στη φτωχοποίηση τα δύο τρίτα του ελληνικού λαού. Όμως, νομίζω ότι αυτό αφορά το παρελθόν. Από εδώ και πέρα, πρέπει να μιλούμε για το μέλλον, για την ελπίδα, για την ενότητα των Ελλήνων. Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που κατάφερε από τις πρώτες μέρες να δώσει το στίγμα της, εδώ στη Βουλή με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού και των βουλευτών της συμπολίτευσης, αλλά και με τις πράξεις που απέδειξαν ότι είναι μία ισχυρή κυβέρνηση, μία κυβέρνηση εθνικής κυριαρχίας.

Είναι μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Είναι μία κυβέρνηση που κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες να κάνει το πρωτοφανές, δηλαδή να κατέβουν οι πολίτες στο Σύνταγμα προκειμένου να δείξουν ενωμένοι τη στήριξή τους. Ήταν άνθρωποι που προέρχονται από την Αριστερά, από το Κέντρο, ακόμα και από την Κεντροδεξιά. Πολίτες που δεν ψήφισαν τα κόμματα που συγκρότησαν την κυβέρνηση ήρθαν κοντά βλέποντας μία Ελλάδα να μπορεί να αντιστέκεται, μία Ελλάδα η οποία δεν λαμβάνει εντολές μέσω «e-mail» για να κυβερνήσει, μία κυβέρνηση που πηγαίνει στην Ευρώπη και μιλά ως ισότιμη κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για μία κυβέρνηση που σέβεται τη Δημοκρατία, που επαναφέρει το Σύνταγμα, που ενώνει τον ελληνικό λαό. Θέλουμε ενωμένο και ισχυρό τον ελληνικό λαό, για να μπορέσει να διαπραγματευτεί. Δεν θέλουμε να διαπραγματευτεί σαν ένα μέρος του ελληνικού λαού, αλλά σαν έθνος. Η πατρίδα πρέπει να είναι ενωμένη. Όταν διαπραγματεύεσαι σαν έθνος, διαπραγματεύεσαι πολύ διαφορετικά απ’ ότι αν διαπραγματεύεσαι σαν εταίρος κάποιων άλλων εταίρων μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στον τομέα της Εθνικής Άμυνας είναι γνωστό ότι η εθνική ισχύς, ο όγκος και το αποτύπωμα της διεθνούς υπόστασης και οι δράσεις της χώρας είναι η συνισταμένη πολλών παραμέτρων, όπως της στρατιωτικής ισχύος, της κοινωνικής συνοχής, της οικονομικής ισχύος, της δημοσιονομικής σταθερότητας, της άσκησης ολοκληρωμένης, ενεργούς και αξιόπιστης αμυντικής διπλωματίας.

Η ασφάλεια της χώρας είναι ζήτημα εθνικό, υπεράνω κομματικών επιδιώξεων και στο οποίο η εθνική συνεννόηση είναι δυνατόν, αλλά και επιβεβλημένο να επιτευχθεί. 

Από την αρχή ξεκαθαρίζουμε ποιο είναι το πρώτο θέμα. Το πρώτο θέμα είναι η εθνική ασφάλεια, η κατάσταση στη Θράκη, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Επιμένουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί εκεί έχουμε τα ενεργειακά μας συμφέροντα, εκεί έχουμε την προτεραιότητα της οριοθέτησης ΑΟΖ, αλλά και από εκεί μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια του κυπριακού ελληνισμού και να έχουμε την πλήρη θεώρηση του κυπριακού προβλήματος. 

Θυμίζω ότι σε αυτή την Αίθουσα πριν πολλά χρόνια ακούστηκε το περίφημο «εθνικό τόξο», το τόξο Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος που περιέγραψε πολύ σωστά ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Η επιθετικότητα και η αστάθεια που επικρατεί επιβάλλει να έχουμε την προσοχή μας τεταμένη, την ετοιμότητά μας στο μέγιστο βαθμό και σαφώς να είμαστε επιφυλακτικοί.

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Κώστα Ήσυχο, τον Υφυπουργό κ. Νίκο Τόσκα έχουμε απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης που επωμιζόμαστε. Σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας είμαστε εδώ, προκειμένου να συνεργαστούμε σε πολιτικό επίπεδο, τηρώντας τους κανονισμούς, τους εθνικούς αμυντικούς σχεδιασμούς και την ανεξαρτησία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την αρχή κάναμε γνωστό ότι θα σεβαστούμε τις βασικές συνιστώσες της πορείας και της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή τους θεσμούς, τις παραδόσεις, το ήθος, τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία τους και την αλυσίδα της διοικήσεως, η οποία πρέπει να διατηρείται ανεπηρέαστη, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που την ασκούν.

Θα προχωρήσουμε με προσεκτικά βήματα, αλλά και με συγκεκριμένες θέσεις σε δράσεις, τις γενικές αρχές των οποίων σας κάνουμε γνωστές σήμερα και θεωρούμε ότι θα εξυπηρετήσουν τα εθνικά συμφέροντα, τα συμφέροντα της Άμυνας και της ασφάλειας της χώρας, τη διεθνή ειρήνη και τη σταθερότητα, επίσης τη διαφάνεια και τη νομιμότητα.

Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω γνωστό σε όλους τους συναδέλφους ότι υπολογίζουμε στη στενή συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το Κοινοβούλιο, στη στενή συνεργασία με την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και στη στενή συνεργασία με την υποεπιτροπή Εξοπλισμών. 

Η Βουλή θα γνωρίζει όλα τα θέματα που αφορούν την Άμυνα. Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα ενημερώνεται η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ακόμα και για απόρρητα θέματα. Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης θα απαντά σε ερωτήσεις. Θα είμαστε παρόντες στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Παράλληλα, θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια στα θέματα των εξοπλισμών, όχι μόνο για την υποεπιτροπή Εξοπλιστικών, αλλά και για την Ολομέλεια της Βουλής, με την προστασία, βεβαίως, του απορρήτου.

Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διευκολύνουμε το έργο της στρατιωτικής ιεραρχίας και όλων των στελεχών για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, της ασφάλειας και της αποτρεπτικής μας ικανότητας. Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διατηρήσουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, με αυτά βεβαίως που μπορεί να παρέχει η πολιτεία από το υστέρημα του Έλληνα πολίτη.

Το πρόγραμμά μας για τις Ένοπλες Δυνάμεις αποσκοπεί στην υλοποίηση της πολιτικής Εθνικής Άμυνας, όπως αυτή αποφασίζεται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας. Στόχος του προγράμματος είναι η πολύπλευρη και αναγκαία οργάνωση του στρατεύματος, μέσω αξιοκρατικών και νόμιμων διαδικασιών που θα έχουν ως σκοπό τη μεγιστοποίηση του αξιόμαχου, με επίκεντρο πάντοτε το ανθρώπινο δυναμικό.

Ξεκινώ από το προσωπικό - όπως ξεκίνησα την ομιλία μου στην παράδοση και παραλαβή του Υπουργείου - το οποίο αφορούσε την πρώτη μου εντολή στο Υπουργείο. Αναφέρομαι στο προσωπικό και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι τους «ενστόλους», όπως συνήθιζαν μέσα στο όλο κλίμα της απαξίωσης, στο όλο κλίμα της απόδοσης ετικετών, στο όλο κλίμα της οριζόντιας οικονομικής αφαίμαξης να χαρακτηρίζουν αυτούς που φυλάνε Θερμοπύλες και φροντίζουν για την εθνική κυριαρχία και την εθνική αξιοπρέπειά μας στον Έβρο, στα νησιά, σε όλη την Ελλάδα, αυτούς που συμπαραστέκονται στους ακρίτες μας στις έκτακτες καταστάσεις και στις φυσικές καταστροφές.

Θα το πω ευθέως, δεν ήταν σπουδαίο η άμεση χορήγηση των προβλεπόμενων ημερών εκτός έδρας του Νομού Έβρου και των νησιών του Αιγαίου, σε εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 200/93, που αποφασίσαμε από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε την ηγεσία του Υπουργείου, αλλά είναι μία αναγνώριση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αποτελεί το πρώτο μέλημα του προγράμματός μας η αποκατάσταση όλων των αδικιών και γι’ αυτό η αμέσως επόμενη ενέργειά μας - ήδη έχουν δοθεί εντολές - είναι η έναρξη της διαδικασίας για τη μισθολογική αποκατάσταση των στελεχών που δέχθηκαν μία δριμεία μισθολογική επίθεση τα τελευταία χρόνια - με ποσοστό άνω του 50% εννοείται - και η αποκατάσταση των αδικιών που αφορούν τους αποστράτους. Εμείς θα εφαρμόσουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Δικαιοσύνη αποτελεί θεσμό και πυλώνα της Δημοκρατίας και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αρνείται την εφαρμογή των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης.

Το σημαντικότερο είναι το φρόνημα και η ψυχή του προσωπικού των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Σας βεβαιώνω ότι η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων κατοχυρώνεται από την ποιοτική υπεροχή του προσωπικού του. Γι’ αυτό ο παράγοντας «άνθρωπος» θα αποτελεί για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρώτη προτεραιότητα.

Προς τούτο, άλλωστε, υπήρχε πρωταρχική μας ενέργεια η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και ειλικρινούς συνεργασίας τόσο με τις ενώσεις αποστράτων όσο και με αυτές των εν ενεργεία στελεχών. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη δρομολογήσαμε τη σύσταση γραφείου του συντονιστικού συμβουλίου των τριών Ενώσεων Αποστράτων εντός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συζητούμε δέσμη μέτρων για την αξιοποίηση της εμπειρίας του εν αποστρατεία προσωπικού.

Αποσκοπούμε σε ένα αξιοκρατικό, διαφανές και αδιάβλητο πλαίσιο για τις προαγωγές, μεταθέσεις και τοποθετήσεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέσεις ευθύνης. Θέλουμε οι μεταθέσεις των στελεχών να γίνονται με ανθρωποκεντρική προσέγγιση και γνώμονα την ισονομία, την αξιοκρατία, την ισότιμη αντιμετώπιση και την εμπέδωση αισθήματος δικαίου, εξασφαλίζοντας συνάμα τη διατήρηση του υψηλού βαθμού επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Δεν περιοριζόμαστε μόνο στα μόνιμα στελέχη. Θα βρεθούμε δίπλα στον κληρωτό, το παιδί της ελληνικής οικογένειας που πλήττεται από την οικονομική κρίση θεσπίζοντας ευεργετικά μέτρα για όσους κληρωτούς ανήκουν σε οικογένειες εγγύς και κάτω του ορίου της φτώχειας. Θα κάνουμε τη θητεία μια παραγωγική περίοδο του νέου και όχι χάσιμο χρόνου και οικονομική αιμορραγία για τους γονείς.

Θεσμοθετούμε την κάρτα προτεραιότητας στα θύματα της κρίσης. Και αυτό αφορά τους στρατευσίμους. Θα έχουν προτεραιότητα στις μεταθέσεις, στις τοποθετήσεις, στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο σημείο αυτό, λέω ότι αυτά θα είναι τα μόνα ρουσφέτια. Θα είναι τα κοινωνικά ρουσφέτια με καθαρά κοινωνικά κριτήρια. Επεμβάσεις θα έχουμε μόνο για κοινωνικούς καθαρά λόγους και θα βοηθηθούν τα παιδιά των ανέργων και των θυμάτων της κρίσης. Ήδη έδωσα εντολή στις μεταθέσεις των νεοσυλλέκτων να έχουν προτεραιότητα ο Έβρος και τα νησιά. Οι μονάδες εκεί θα έχουν πληρότητα που θα φτάσει κοντά στο 90%. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί το φαινόμενο να παρουσιάζουν πληρότητα 400% οι μονάδες της Καλαμάτας ή άλλων περιοχών που δεν αποτελούν εθνική προτεραιότητα και να εμφανίζονται ποσοστά επάνδρωσης του 30% στην παραμεθόριο. Δεν μπορεί κάποιοι να κάνουν τετράωρες και οκτάωρες σκοπιές και κάποιοι άλλοι να ζουν τους εννέα μήνες θητείας τους στην ασφάλεια του πολιτικού τους φίλου. Εκεί μας έχει ανάγκη η χώρα. Εκεί μας έχουν ανάγκη οι ακρίτες. Αν δεν λογικευτούν αυτά, όσες αναδιοργανώσεις και να γίνουν, όσες αναδιοργανώσεις και να κάνουμε, δεν θα πετύχουμε το επιχειρησιακό αποτέλεσμα που θέλουμε.

Πολλές φορές τα πράγματα είναι απλά και δεν κοστίζουν. Αυτό έχουμε μάθει να το παραβλέπουμε για πολλούς και διάφορους λόγους, κάτι που έχουμε πληρώσει σαν χώρα και βρισκόμαστε στη θέση που βρισκόμαστε σήμερα.

Έρχομαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις βασικές αρχές της αμυντικής μας πολιτικής: Το πρόγραμμά μας θα πάρει σάρκα και οστά μέσα από ένα πλέγμα διοικητικών μέτρων, αλλά και νομοθετικών παρεμβάσεων, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η υλοποίηση των αντικειμενικών σκοπών της πολιτικής εθνικής άμυνας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αναγκών της χώρας, το χαρακτηριστικό του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού περιβάλλοντος, της κύριας απειλής, αλλά και των σύγχρονων απειλών, των απαιτήσεων για την οργανωτική και επιχειρησιακή δομή ενός ευέλικτου, αποτελεσματικού και ταχείας αντίδρασης σύγχρονου στρατεύματος, αλλά και της ικανότητας χειρισμού κρίσεων, της διαφάνειας και της νομιμότητας.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα η έμφαση που πρέπει να προσδώσουμε στην ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία επιβάλλει την προετοιμασία για τη διασφάλιση των δραστηριοτήτων εξόρυξης, του ομαλού εφοδιασμού, των οδών επικοινωνίας και μεταφοράς των ενεργειακών πόρων.

Η οργάνωση και η ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων ως θεμελιώδους παράγοντα εθνικής ισχύος και αποτελεσματικής δυνάμεως αποτροπής αποτελεί βασικό σκοπό του προγράμματός μας.

Ενδεικτικά τα μέτρα και οι παρεμβάσεις του προγράμματός μας καλύπτουν του παρακάτω τομείς:

Θα υλοποιήσουμε και θα εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο την προσφάτως εφαρμοσθείσα νέα δομή δυνάμεων. Παρεμβάσεις στοχευμένες και ουσιαστικές δύνανται να υπάρξουν, χωρίς όμως να ανατρέπουν τον ευρύτερο σχεδιασμό, χωρίς να μας παρασύρουν σε μια σισύφεια λογική ατέρμονων αναδιοργανώσεων που τόσες φορές οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν βιώσει.

Σκοπός είναι η πλήρη αξιοποίηση των διατιθέμενων οπλικών συστημάτων και μέσων, η κάλυψη των κενών σε τομείς που κρίνονται κρίσιμοι. Δεν αναφέρομαι αποκλειστικά σε κενά και δυνατότητες αμιγώς στρατιωτικού χαρακτήρα, αλλά και σε τομείς που άπτονται του συνόλου των συνιστωσών της εθνικής ισχύος.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν και θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των απειλών για την εθνική μας ασφάλεια. Στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με το σύνολο των κρατικών φορέων που ασχολούνται με την πρόληψη και διαχείριση κάθε είδους κρίσεων. Η κρίση του κυβερνοχώρου, οι σύγχρονες μορφές πειρατείας, η διεθνής τρομοκρατία είναι τομείς οι οποίοι απαιτούν συστράτευση και συναντίληψη απ’ όλους για την αντιμετώπισή τους. Είναι φανερό ότι αυτές οι προκλήσεις ασφάλειας δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ζούμε σε κοινωνίες που βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ομαλή συνεργατική λειτουργία μεγάλου αριθμού συστημάτων και υποδομών στρατηγικής σημασίας. Η αποδυνάμωση μιας ή περισσότερων συνιστωσών ως αποτέλεσμα μιας καταστροφής μεγάλης έκτασης μπορεί να οδηγήσει στη μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σας φέρνω ως παράδειγμα τις πλημμύρες του Έβρου που ζούμε τώρα. Οι περιοχές εκεί αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς καταστροφές που όμοιές τους έχουμε να δούμε από το 1963. Έχει γίνει μια τεράστια καταστροφή και σε σπίτια και σε καλλιέργειες. Αν δεν ήταν εκεί ο στρατός ημέρα και νύχτα, οι καταστροφές θα ήταν πολλαπλάσιες. Έδωσαν και δίνουν τεράστια μάχη αξιωματικοί, υπαξιωματικοί αλλά και οι στρατεύσιμοι. Ο Έβρος και οι ακρίτες, οι ακριτικές μας περιοχές και τα νησιά είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας.

Βασική πτυχή της πολιτικής μας αποτελεί η ευρεία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε δράσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Αυτό εντάσσεται στο επιχειρησιακό μας σχεδιασμό με αναβάθμιση πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας, την οποία θα επιδιώξουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε άμεσα - εδόθη ήδη εντολή - την επανασύσταση των παλαιών ΜΟΜΑ - Μεικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης, όπως τις γνωρίζουν οι πολίτες - ως νέα υπηρεσία, τη διακλαδική υπηρεσία εκτέλεσης έργων Ενόπλων Δυνάμεων, στα πλαίσια βέβαια των κοινοτικών οδηγιών.

Επιπλέον, προχωρούμε στη δημιουργία διοίκησης αεροπορικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, στην οποία θα υπαχθούν όλα τα μέσα δασοπυρόσβεσης, αεροδιακομιδών και έρευνας διάσωσης, με σκοπό την αυτονομία, την ευελιξία και τη χρηματοδότηση, ανεξάρτητα από τον αμυντικό σχεδιασμό και την ενισχυμένη χρησιμοποίηση κοινοτικών πόρων που διατίθενται για τους σκοπούς αυτούς σε μη στρατιωτικούς φορείς.

Χρέος, βεβαίως, είναι να μην υπάρξει εκτροπή από την πρωταρχική αποστολή, που δεν είναι άλλη από τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας, αλλά δεν λησμονούμε ότι η υψηλού επιπέδου κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιπτώσεις καταστροφών, πυρκαγιών, έρευνας διάσωσης, αεροδιακομιδών, ενισχύει τους δεσμούς των Ενόπλων Δυνάμεων και της κοινωνίας, αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας και σφυρηλατεί την κοινωνική συνοχή.

Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων θα γίνει με τρόπο στοχευμένο, διαφανή, ευέλικτο και ουσιαστικό. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τόσο επ’ ωφελεία των ιδίων των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και του συνόλου της κοινωνίας. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι γι’ αυτό το σκοπό είχε ψηφιστεί νόμος το 2014, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Άμεση προτεραιότητα είναι να τροποποιήσουμε τις διατάξεις του νόμου περί προμηθειών - πλην εκείνων που αφορούν την κοινοτική οδηγία - που έχουν οδηγήσει σε αναίτιες καθυστερήσεις και κωλύματα στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, λειτουργώντας ανασταλτικά στη διατήρηση της μαχητικής τους ικανότητας.

Δεν είναι δυνατόν να προμηθευόμαστε σύγχρονα ελικόπτερα - αναφέρομαι στα περίφημα MH-90, που θα έπρεπε να είχαμε παραλάβει είκοσι στον αριθμό από το 2003 κι έχουμε παραλάβει τα έντεκα - και από τα καινούργια έντεκα να πετάνε μόνο τα δύο και μάλιστα το ένα «έμεινε» πριν από λίγες μέρες στην Κρήτη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να σας πω ότι μόνο γι’ αυτήν την υπόθεση μου έφεραν να υπογράψω συμβόλαιο συντήρησης 71 εκατομμυρίων ευρώ και συμβόλαιο καταβολής και συμβόλαιο πληρωμής για τα ελικόπτερα που παραλάβαμε - τα καινούργια και δεν πετάνε - 110 εκατομμύρια ευρώ. Δεν πρόκειται να υπογραφεί καμία σύμβαση, εάν δεν ενεργοποιήσουν από την αρχή τα υλικά τα οποία παραλαμβάνουμε.

Δεν θα σταματήσει εδώ ο έλεγχος. Θα αποδώσουμε ευθύνες και θα επιδοθούν πρόστιμα για όλες τις παραβιάσεις των εξοπλιστικών συμβάσεων απ’ όπου κι αν προέρχονται. Τέρμα το πάρτι, τέρμα η ασυδοσία, όπου κι αν βρίσκονται. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται θα πληρώσουν εκείνοι που χρησιμοποίησαν το χρήμα του ελληνικού λαού.

Ήδη με τους συναδέλφους, Αναπληρωτή Υπουργό και Υφυπουργό, προχωρήσαμε και δρομολογήσαμε τη συγκρότηση Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που έχει ψηφίσει η Βουλή, αλλά παρέμενε στα συρτάρια του Υπουργείου, μια Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που θα έχει πλήρη δικαιοδοσία ελέγχου σε κάθε μονάδα και σε κάθε περίπτωση. Τους έδωσα εντολή να ελέγξουν πρώτα το Γραφείο μου και έχουν εντολή να ανοίγουν τα συρτάρια των Υπουργών για να ψάχνουν τα πάντα. Ήδη από αύριο θα βρίσκονται στη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών.

Θα ήθελα να σας πω ότι υπάρχει ήδη έγγραφο, το οποίο δεν γνωρίζαμε, από τον Εισαγγελέα της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης που έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αναφέρεται σε πάνω από είκοσι περιπτώσεις παρανομιών στα εξοπλιστικά και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Θα ζητήσω σύντομα από τη Βουλή την αναβάθμιση της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, ώστε να μπορεί να ψάχνει υποθέσεις άνω των 150.000 ευρώ.

Προχωράμε στην ανασυγκρότηση της Αμυντικής Βιομηχανίας. Η ΕΑΒ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η ΕΛΒΟ, τα κρατικά εργοστάσια όχι απλώς θα μπουν μπρος, αλλά θα υπογράψουν όλες τις συμβάσεις συνεργασίας με όλες τις χώρες του κόσμου.

Θα ήθελα εδώ να σας αναφέρω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι βρήκαν στα συρτάρια τεράστιες προσφορές συνεργασίας για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα από χώρες του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός χωρών του ΝΑΤΟ και κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί προκειμένου να μπει μπροστά η Αμυντική Βιομηχανία. Η Αμυντική Βιομηχανία, λοιπόν, θα λειτουργήσει κι όχι απλώς θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα αποτελέσει και εξαγωγική δύναμη, δύναμη ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο πλαίσιο αυτό σας ζητώ τη συνεργασία σας στην αμυντική διπλωματία. Η Ελλάδα είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως τις συμμαχικές μας υποχρεώσεις θα τις υπηρετήσουμε με το παραπάνω, αλλά δεν θα σταματήσουμε να συνεργαζόμαστε και να έχουμε σχέσεις και με χώρες εκτός συμμαχίας. Δεν είναι δυνατόν να αποκόψουν την Ελλάδα και τους δεσμούς της με χώρες φιλικές, όπως είναι η Ρωσία ή άλλες χώρες.

Θα υπάρχουν συμβάσεις, οι οποίες θα υπογραφούν. Ήδη σας λέω ότι μέσα στα επόμενα ταξίδια τα οποία οργανώνει η πολιτική ηγεσία θα είναι η Ινδία, η οποία έχει ζητήσει από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα υπογραφή τεράστιας συμβάσεως για τη δημιουργία νέου αντιαεροπορικού συστήματος.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια σύμμαχο και αρωγό θα συνεχίσουμε να έχουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό ελληνισμό, στου οποίου την ασφάλεια είμαστε αμετάκλητα δεσμευμένοι. Μαζί θα αναπτύξουμε πολιτικές συνεργασίες με τα κράτη της περιοχής, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, οικονομικών ευκαιριών και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κόντρα στις αντιξοότητες της περιοχής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στέκομαι με ιδιαίτερο σεβασμό απέναντι στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων και στην ένδοξη προσφορά τους στην πατρίδα. Τις τιμώ, όπως τις τιμούν και τις εμπιστεύονται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Αναγνωρίζω ότι το έργο είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Γνωρίζω ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας.

Είμαι αισιόδοξος, διότι υπάρχουν σταθερά βήματα και ταυτόχρονα υπάρχει όραμα και όρεξη για σκληρή δουλειά. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον των Ενόπλων μας Δυνάμεων εμπιστευόμενος την αξιοσύνη της ηγεσίας, τον επαγγελματισμό και τις ικανότητες των στελεχών, των στρατευσίμων και του πολιτικού προσωπικού. Με συνέπεια και συνέχεια θα κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα και την άμυνά μας. Επιθυμώ για άλλη μια φορά να σας καλέσω στη βάση του κοινού μας σκοπού που δεν είναι άλλος από το να υπηρετηθεί το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον, τα συμφέροντα άμυνας και ασφάλειας των Ελλήνων και να είμαστε όλοι μαζί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας καλώ όλες και όλους σε μία κοινή προσπάθεια, προκειμένου να ξαναζωντανέψουμε την εθνική αυτοπεποίθηση και ελπίδα και με τη βοήθεια του Θεού να βάλουμε τη χώρα σε τροχιά ανόδου. 

Σας ευχαριστώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου