Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ




Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλημέρα κύριε Καμμένο. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλή σας ημέρα. 


Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Nα σας πειράξω λίγο, να αρχίσουμε καλά. Έχετε κάνει καμία προπόνηση για τους χορούς αύριο; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προς στιγμήν χορεύουμε άλλους χορούς εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια αναδιοργάνωσης στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Ήδη έχουν ετοιμαστεί οκτώ νομοσχέδια, τα οποία αλλάζουν αρκετά πράγματα. Έχουν αλλάξει ήδη εδώ και δύο μήνες θέματα που αφορούν το προσωπικό, που αφορούν τους στρατεύσιμους. Έχουν μετατεθεί αρκετές δυνάμεις στον Έβρο και στα νησιά. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για ενίσχυση των συνόρων. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για ενίσχυση των συνόρων και παράλληλα για την κατάργηση του ρουσφετιού που είχε οδηγήσει αρκετά παιδιά να υπηρετούν στον Έβρο και στα νησιά και να έχουν οκτάωρες σκοπιές, ενώ κάποιοι άλλοι να είναι δίπλα από το σπίτι τους. Αυτή η αδικία έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της. Έχουμε προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι αλλαγές; Για δώστε μας μία εικόνα. Με τα νομοσχέδια υπάρχει κάτι Υπουργέ που θα φέρει τα πάνω κάτω στο στρατό; Για τα παιδιά τώρα, για τα Ελληνόπουλα μιλάμε έτσι; Ανεξάρτητα από τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα αλλάξετε κάτι σημαντικό; Τι θα κάνετε;  

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε, οι νέοι θεσμοί τους οποίους φέρνουμε, θα βοηθήσουν εν τέλει πιστεύω και τους στρατεύσιμους. Το ένα νομοσχέδιο είναι η επανίδρυση της ΜΟΜΑ - όχι βέβαια με την παλιά της μορφή - που θα δώσει τη δυνατότητα σε νέα παιδιά που υπηρετούν τη θητεία τους, να προεκτείνουν τη θητεία τους για δύο ακόμα χρόνια, έχοντας έμμισθη σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή η υπηρεσία θα αναλάβει αρκετά από τα έργα τα οποία δεν αναλαμβάνουν εργολάβοι, ιδίως στα νησιά ή στις ορεινές περιοχές. Έργα τα οποία έχουν μείνει από το παρελθόν της ΜΟΜΑ στην ελληνική επικράτεια ως έργα υποδομής πολύ σημαντικά για τη χώρα. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ενδιαφέρον αυτό. Δηλαδή, μηχανικοί φαντάζομαι και άλλες ειδικότητες, θα παραμένουν εκεί. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η ΜΟΜΑ έφτιαχνε δρόμους, έφτιαχνε πράγματα. Έκανε δουλειά. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Λέει, όταν υπηρετούν τη θητεία, μετά θα μένουν δύο χρόνια. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν το επιθυμούν θα μένουν ακόμα δύο χρόνια με το μισθό του υπαξιωματικού και βεβαίως δεν θα είναι μόνο αρχιτέκτονες και μηχανικοί θα είναι και χειριστές μηχανημάτων. Παιδιά τα οποία θα κατέληγαν στην ανεργία μετά τη θητεία τους θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μία προϋπηρεσία που θα είναι και χρήσιμη για την επαγγελματική τους ζωή. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πολύ ενδιαφέρον αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ένα δεύτερο, είναι ότι αλλάζουμε το θέμα των αποστρατειών στα 55 χρόνια. Δεν θα φεύγει κανείς από το στράτευμα σε τέτοια ηλικία. Ήδη μειώσαμε κατά πολύ τους ανώτατους αξιωματικούς και αυτό βοηθάει στο να μειωθεί αυτό το ρεύμα αποστρατείας των αξιωματικών στα 50 ή στα 55 χρόνια. Προχωράμε σε νομοθετική ρύθμιση για να τακτοποιήσουμε το θέμα όλων των εναερίων μέσων που υπάρχουν στο ελληνικό κράτος για να υπάρξει πιο καλή ανταπόκριση στις απαιτήσεις που υπάρχουν στην κοινωνία, ιδιαίτερα με τις αεροδιακομιδές. Δεν μπορεί να συνεχίζεται το φαινόμενο να μεταφέρουμε έναν ασθενή με C130, πληρώνοντας 20.000 ευρώ την ώρα, όταν υπάρχουν οι δυνατότητες όλα αυτά τα μέσα, που υπάγονται το ελληνικό κράτος, να αναδιοργανωθούν και αυτή η μεταφορά να γίνεται με 300 ευρώ ή με 400 ευρώ. Σταματάμε τις σπατάλες. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εκεί τώρα μπαίνει το θέμα του γιατρού. Ο γιατρός άμα γνωμοδοτήσει τώρα, ποιος θα πάρει την ευθύνη. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, πάντα το ΕΚΑΒ έχει την ευθύνη. Εμείς κάνουμε την αεροδιακομιδή μόνο μετά από την απόφαση του ΕΚΑΒ. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και κοστίζει 20.000; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τόσο στοιχίζει το C130 ή το Super Puma. Μπορούν να γίνουν αυτές οι αεροδιακομιδές με μικρότερα αεροπλάνα, με μικρότερα ελικόπτερα, τα οποία έχει το δημόσιο και τα οποία θα ενταχθούν σε ένα νέο φορέα, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των πτητικών μέσων του ελληνικού δημοσίου. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Στην ΥΠΑ έχει και πιλότους οι οποίοι κάθονται. Δηλαδή μπορεί να αξιοποιηθούν όλα αυτά. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτά θα τα δούμε όλα στο νέο φορέα. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Στις εκλογές μεταφέρθηκε δικαστικός αντιπρόσωπος με Super Puma από τη Σύρο στην Κίμωλο και κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 20.000 ευρώ. Είναι 15.000 ευρώ η ώρα πτήσης. Ενώ θα μπορούσε να έχει γίνει η μεταφορά με ένα μικρό ελικόπτερο του Λιμενικού ή της Αστυνομίας ή του Στρατού. Αυτά όλα θα εξοικονομήσουν αρκετά πράγματα. Πολύ σημαντικό είναι το θέμα των εξοπλισμών. Ήδη έχουμε καταθέσει τροπολογία, όπου στις περιπτώσεις που έχουμε αποδεδειγμένες δωροδοκίες με δικαστικές αποφάσεις στο εξωτερικό, θα υπάρχει η δυνατότητα αποζημίωσης του ελληνικού δημοσίου και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Επειδή έγραψε κάτι και το Reuters χθες, θέλω να το διευκρινίσω. Έχουμε γερμανική εταιρεία, η οποία έχει καταδικαστεί στη Γερμανία για εξαγορά πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, για 30 και 32 εκατομμύρια ευρώ μίζα την οποία έδωσε. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Στην Ελλάδα; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην Ελλάδα. Και αποζημίωσε το γερμανικό δημόσιο η δικαστική αυτή απόφαση με 37 εκατομμύρια ευρώ για δωροδοκία που έγινε στην Ελλάδα. Εμείς, μέχρι τώρα, δεν είχαμε παρασταθεί ούτε ως πολιτικοί ενάγοντες. Δίνουμε λοιπόν τη δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία, να αποκατασταθεί η πραγματική ζημιά που έπαθε το ελληνικό δημόσιο και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αντάλλαγμα να μη συνεχιστεί η δίωξη. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλά, θέλει νομοσχέδιο αυτό το πράγμα; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, θέλει νομοσχέδιο, διότι καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί αυθαίρετα να πάει ο Υπουργός και να συμφωνήσει κάτι. Αύριο θα του πουν «συμφώνησες να πάρετε 50 εκατομμύρια ευρώ αντί 200;». 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να σας πω κ. Καμμένο, είστε από τους λίγους, να μη πω ο μοναδικός Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος μιλάει - και προς τιμήν του - για μίζες, για τα εξοπλιστικά, για το χαμό που γινόταν. Έχουμε ονόματα; Ποιοι είναι αυτοί που πήραν τις μίζες; Γιατί πάρα πολύ καλά κάνετε και το θέτετε, αλλά δεν ξέρουμε τίποτα. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχουμε ονόματα κ. Οικονομέα και τα ονόματα υπεύθυνη είναι να τα βγάλει η Δικαιοσύνη. Εμείς, αυτό που κάναμε, είναι ότι συστήσαμε 4 μία Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία υπήρχε νομοθετικά, αλλά δεν είχε συσταθεί ποτέ. Το πρώτο που έκανα ήταν να τους δώσω τα κλειδιά του γραφείου μου και να τους πω «ψάξτε τα συρτάρια μου». Η Επιτροπή αυτή έχει τη δυνατότητα να ψάξει από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, από τον Υπουργό, τους Υφυπουργούς, τον Αναπληρωτή Υπουργό, μέχρι και τον τελευταίο φαντάρο. Αυτή η ομάδα μπήκε λοιπόν μέσα στη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών. Ήδη αρκετούς φακέλους, τους οποίους ξεκίνησε να διερευνά, τους έχει στείλει στην Εισαγγελέα Διαφθοράς, την κ. Ράϊκου, την κ. Παπανδρέου και την ομάδα τους. Βοηθούμε και εκεί και τεχνικά, με την παρουσία αξιωματικών που δίνουν ότι χαρτιά χρειαστούν και υπάρχουν δύο κατηγορίες υπευθύνων. Για τους μεν πολιτικούς διαχωρίζεται η υπόθεση και πάει στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών - αυτόν τον κατάπτυστο νόμο - για να αποδοθούν ευθύνες, για αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί. Το ξέπλυμα χρήματος δεν παραγράφεται. Είναι συνεχές αδίκημα. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα τώρα, οι μίζες των Υπουργών, Υπουργέ μου δεν είναι μέσα στους φακέλους. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί δεν είναι; 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πρέπει να τους βρείτε. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήδη σας λέω, ότι για την υπόθεση των ελικοπτέρων από την Εισαγγελία Διαφθοράς έχει διαβιβαστεί φάκελος στη Βουλή που αφορά πολλά πολιτικά πρόσωπα. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έπαιρναν τη μίζα και φαινόταν μέσα στο φάκελο που άφησαν στο Υπουργείο; Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι απλώς ότι έπαιρναν τη μίζα, προσέξτε κάτι. Αν κάποιος Υπουργός συνέχιζε να παραλαμβάνει υλικό από μία σύμβαση που δεν είχε για παράδειγμα εγγυητικές επιστολές, έφερε ευθύνη. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, αυτό ναι, εντάξει. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι μόνο ότι τα πήρε με τη μίζα, είναι ότι υπάρχουν και παραλείψεις. Δηλαδή, εγώ βρήκα εδώ συμβάσεις όπου οι ρήτρες κατά των προμηθευτών ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν. Υπάρχουν συμβάσεις όπου το Υπουργείο Άμυνας έλεγε ότι δεν θα πρέπει να πληρωθεί αυτή η σύμβαση και το Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, πλήρωνε χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Άμυνας. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι; Είχαν εξαγοράσει και το Υπουργείο Οικονομικών; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εκεί γινόταν διπλό παιχνίδι. Αυτές όλες οι υποθέσεις όμως, δεν μπορούν να μένουν στον αέρα, γιατί πρέπει κάποιοι να πληρώσουν όχι μόνο ποινικά, αλλά και αστικά. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σύμφωνοι, βάλτε τα όλα κάτω, όλα στη Δικαιοσύνη, να λάμψει και όποιος είναι κερατάς να μπει μέσα κατευθείαν. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και να τους πάρετε τα λεφτά πίσω. Πιο σημαντικό και από τη φυλάκιση είναι να τους πάρετε τα λεφτά πίσω, να πάνε στο κράτος. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι που λέτε, γιατί μέχρι τώρα αυτό που γινόταν ήταν ότι πράγματι υπήρχαν φάκελοι που πήγαιναν στη Δικαιοσύνη. Όταν υπήρχε πολιτικό πρόσωπο σταματούσε η έρευνα. Εμείς τώρα διαχωρίζουμε την υπόθεση, για τα πρόσωπα που δεν είναι πολιτικά συνεχίζεται η ποινική διερεύνηση, αλλά και η αστική διερεύνηση. Εμείς θα «καθίσουμε» στο τραπέζι τις εταιρείες και αυτοί που έχουν αποδεδειγμένα δωροδοκήσει, θα πληρώσουν το ελληνικό δημόσιο. Μία ευρωπαϊκή εταιρεία, η οποία αποδεδειγμένα έχει δωροδοκήσει, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν έχει δικαίωμα να ξαναπάρει μέρος σε διαγωνισμό. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτά τα 100 εκατομμύρια που διαβάζω στις γερμανικές εφημερίδες ότι ζητάμε 100 εκατομμύρια ως αποζημίωση για τις γερμανικές μίζες, ισχύει το νούμερο; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Θα ήθελαν κάποιοι να είναι 100 εκατομμύρια. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είναι παραπάνω; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι πολλά, είναι δισεκατομμύρια. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δισεκατομμύρια είναι οι μίζες. Εμείς πόσα ζητάμε; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, όχι, εμείς ζητάμε. Διότι όταν παραδείγματος χάριν για την υπόθεση αυτή, θα σας πω και την εταιρεία, την Rheinmetall. Η Rheinmetall πλήρωσε στο γερμανικό δημόσιο 37 εκατομμύρια για δωροδοκίες 62 εκατομμυρίων στην Ελλάδα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά που θα ζητήσει η Ελλάδα - που έχει την πραγματική ζημιά - είναι πολύ περισσότερα. Αλλά αυτά, μέχρι τώρα, δεν υπήρχε η διαδικασία να γίνουν για να αποζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο παρά μόνο με δικαστικές αποφάσεις. Εμείς θέλουμε να τελειώνουμε τις υποθέσεις αυτές. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Παρ’ όλα αυτά όμως, υπάρχει νομίζω νόμος ότι αν κάποια εταιρεία αποδεδειγμένα έχει δωροδοκήσει δεν παίρνει προμήθειες. Με τη Siemens δεν γίνεται όμως αυτό. Και τώρα πια κυβερνάτε, δεν είστε αντιπολίτευση. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω για τη Siemens τι έχει γίνει. Εγώ μόλις κάθισα στο γραφείο μου δέχθηκα χαρτί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία λέει ότι η συμφωνία με τη Siemens είναι άκυρη και αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο, διότι με τη Siemens, όπως θυμάστε, η επιτροπή της Βουλής είχε βγάλει αποζημίωση δύο δισεκατομμύρια. Η συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά, εν συνεχεία, ήταν για ελάχιστα χρήματα. Από τα ελάχιστα αυτά χρήματα ένα ποσό ήταν, παραδείγματος χάριν, για να αποκτήσουμε υλικό από τη Siemens στα νοσοκομεία, για αξονικούς τομογράφους. Έναν 6 τομογράφο, ο οποίος έκανε 700.000 ευρώ για στρατιωτικό νοσοκομείο, τον είχαν χρεώσει 2.200.000 ευρώ και παρενέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είπε ότι «εδώ πέρα αυτή η συμφωνία την οποία κάνετε είναι απάτη». Και απαγόρευσε ακόμα και τη συμφωνία να εκτελεστεί. Για αυτό το λόγο θεωρώ ότι όλες αυτές τις υποθέσεις θα πρέπει να τις δούμε ξανά και αστικά και ποινικά, αλλά και πολιτικά. Νομίζω ότι η χθεσινή αναφορά του κ. Τσίπρα στην κ. Μέρκελ ήταν αρκετά σημαντική. Η διαφθορά θέλει δύο, υπάρχει ο δωροδοκούμενος αλλά και ο δωροδοκών. Δεν μπορεί, λοιπόν, να βρίσκεται ο κ. Χριστοφοράκος στο Μόναχο και να προστατεύεται και να μην δίνει στοιχεία στην ελληνική Δικαιοσύνη, γιατί σε ποιους θα τα έδινε; Εμείς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ωραία. Πείτε μου κάτι, εντάξει μακάρι να τον φέρετε τον Χριστοφοράκο. Δεν τον πολυπιστεύω, τώρα, για να είμαι ειλικρινής, μακάρι πάντως να τα καταφέρετε. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ας μας δώσουν τα στοιχεία ποιους πλήρωνε, να πάρουμε τα λεφτά πίσω, να ξαναδούμε τις συμβάσεις από την αρχή και θα τα δούμε τα υπόλοιπα. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ωραία. Πείτε μου κάτι, οι γερμανικές αποζημιώσεις που εσείς έχετε, ας πούμε, σημαία σας εδώ και πολύ καιρό και χρόνια τώρα, είναι ηθικής φύσεως θέμα ή είναι και οικονομικής; Διότι χθες με τον κ. Τσίπρα κατάλαβα ότι έθεσε το θέμα και μπράβο του και πολύ σωστά έκανε, αλλά εκεί, ας πούμε, στο οικονομικό, σαν να ήθελε να πει στην Μέρκελ ότι: «κοίταξε τώρα, για να μην χαλάσουμε το πακέτο πάμε πρώτα στο ηθικό και θα δούμε το οικονομικό». 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε, διάβασα με προσοχή τις δηλώσεις που έγιναν πριν το δείπνο. Στο δείπνο δεν ξέρω τι έγινε, δεν έχω μιλήσει ακόμα. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι, στο δείπνο ούτε εμείς ξέρουμε. Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Φάνηκε ότι τράβηξε πολύ. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τράβηξε πάρα πολύ, ναι. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας είναι ότι είναι καταρχήν ηθικό. Δηλαδή, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι άλλο, το θέμα του κατοχικού δανείου είναι άλλο, το θέμα των καταστροφών που έγιναν στην χώρα από τις γερμανικές δυνάμεις είναι άλλο θέμα. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτός τα έβαλε μαζί και είπε «το κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές αποζημιώσεις». 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, ρωτήθηκε για τις αποζημιώσεις μόνο. Αν είδατε το βίντεο, την ερώτηση την είδα με προσοχή. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το είδαμε, τέλος πάντων, εν πάση περιπτώσει. 7 Άρα, εσείς λέτε δεν είναι μόνο ηθικής φύσεως, έχει και οικονομικό αντίκρισμα. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ότι είναι καταρχήν ηθικής φύσεως, είναι ούτως ή άλλως. Αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι οικονομικές απαιτήσεις της χώρας που προκύπτουν και από το κατοχικό δάνειο αλλά και από τις καταστροφές οι οποίες έγιναν στις υποδομές, από τις καταστροφές που έγιναν στον πολιτισμό. Εγώ χαίρομαι που είδα για πρώτη φορά, ενώ συνήθως η απάντηση - όπως θυμάστε παλιά - του κ. Σόιμπλε ήταν «αυτά τα θέματα έχουν κλείσει για τη Γερμανία», αφήνεται ένα παράθυρο από την Καγκελάριο, λέγοντας ότι «θα τα δούμε στα πλαίσια της επιτροπής που έχει κάνει και η Γερμανία». Η Ελλάδα δεν θα κάνει πίσω και σας βεβαιώνω ότι και η Κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω. Με όρους, βέβαια, λογικούς και με όρους οι οποίοι θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το θέμα του δανείου είναι λεφτά τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στη Γερμανία σε χρυσό. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άρα, εσείς διαφωνείτε με αυτό που είπε για το «Γκαίτε», ο Πρωθυπουργός; Ότι κομμένη, παιδιά, αφήστε το ότι κάνουμε κατάσχεση στο «Γκαίτε» τώρα. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε, είναι άλλο να πάμε να καταλάβουμε το «Γκαίτε» και άλλο να αποζημιωθούμε από το γερμανικό δημόσιο για το Δίστομο, που αυτό δεν το λέει κανείς, έτσι; Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Φυσικά, είναι άλλο. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω ένα παράδειγμα που αφορά τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης που πήγαν στο Άουσβιτς, τους πήραν τις περιουσίες ως λύτρα για να τους αφήσουν. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και τους πήραν τα λύτρα και τους έστειλαν στο Άουσβιτς. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτά, λοιπόν, είναι θέματα τα οποία δεν έχουν κλείσει ούτε κλείνουν με μία πολιτική απόφαση. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το θέμα των περιουσιών των Εβραίων της Θεσσαλονίκης είναι δύσκολο θέμα, διότι πήραν οι Γερμανοί ως λύτρα, αλλά κατέληξαν σε δικούς μας, που έχουν χαρτιά σήμερα. Κάποιοι τα έχουν τώρα. Και δεύτερη γενιά κιόλας. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω και κάτι άλλο; Υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία θα πρέπει να τα δούμε ξεχωριστά και με τη νομική αξία που έχει το καθένα ξεχωριστά. Μην τα βάζουμε όλα σε έναν κουβά. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αλήθεια. Πείτε μας κάτι, τώρα, κ. Υπουργέ, επειδή έχει υπάρξει πολύ μεγάλη φιλολογία, και εν τέλει νομίζω ότι συσκοτίστηκε το θέμα, αύριο τι ακριβώς θα γίνει;  

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μην το πας, κάτσε να κάνουμε διάλειμμα και μετά. Η πρώτη ερώτηση θα είναι για τα τσάμικα. Μετά. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, γιατί ξεκίνησε ως μία κουβέντα, μετά ο καθένας λέει το μακρύ του, το κοντό του, βάζουν τα πάντα, έχουμε χαθεί. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχει απαντήσεις ο Υπουργός. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλό είναι πάντως να γίνεται κουβέντα, γιατί αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον αύριο. Ελπίζω να βοηθήσει και ο καιρός. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σας καταλογίζουν ότι θυμίζει λίγο χούντα όλη αυτή η ιστορία. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα πρέπει να συλλάβουν όλους όσοι χορεύουν δημοτικά ανά τη χώρα. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχουμε παρέλαση σήμερα μαθητική και αύριο βέβαια τη μεγάλη παρέλαση, κ. Υπουργέ. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έχουν κάνει χωροταξικές αλλαγές εκεί από ότι μαθαίνουμε. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τελικά, κ. Υπουργέ, οι εξέδρες των επισήμων έμειναν στο ίδιο σημείο. Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι την έχουν διαχωρίσει ακριβώς στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη να φαίνεται, είναι δεξιά και αριστερά. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπήρχε ένα σχέδιο να πάνε πιο κάτω νομίζω ή όχι; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπήρχε ένα σχέδιο να τις πάμε όλες πιο αριστερά, αλλά ήταν αδύνατο, διότι υπάρχουν τρύπες στο μάρμαρο που μπαίνουν οι εξέδρες. Αποφασίσαμε λοιπόν με την Περιφέρεια - της Περιφέρειας δουλειά είναι αυτή - να αφήσουμε καταρχήν ελεύθερο τον Άγνωστο Στρατιώτη. Είναι ένα παλιό αίτημα που το είχε εκφράσει ο κ. Γλέζος εδώ και χρόνια και είναι σωστό. Δεν μπορεί να έχει την πλάτη του ο επίσημος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εν προκειμένω αύριο, προς τον Άγνωστο Στρατιώτη. Έτσι ανοίξαμε τις δυο εξέδρες στον Άγνωστο Στρατιώτη ώστε να μην έχουμε πλάτη κανείς στον Άγνωστο Στρατιώτη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο μόνος που θα είναι σε μια υπερυψωμένη εξέδρα θα βρίσκεται στην αρχή από δεξιά δηλαδή των επισήμων. Και αυτό έγινε σε συνδυασμό με το ότι πρώτα από όλα έφυγαν τα κιγκλιδώματα. Δεν υπάρχουν πουθενά κιγκλιδώματα. Οι πολίτες θα είναι μαζί με τους επισήμους, μαζί με όλους, χωρίς κιγκλιδώματα στην παρέλαση. Απλώς θα υπάρχει μια προσοχή της αστυνομίας να μην περάσει το δρόμο κανείς την ώρα που περνάει η παρέλαση. 9 Το δεύτερο είναι ότι δεν είναι υπερυψωμένες οι εξέδρες. Είναι στο ίδιο επίπεδο με τον κόσμο, με τους πολίτες. Το τρίτο το οποίο είναι αρκετά σημαντικό για την παρέλαση αυτή είναι ότι για πρώτη φορά θα είναι ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, ο οποίος θα παραστεί στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου και θα μοιραστούν και κάποιες σημαίες στα παιδιά. Αυτά όλα είναι μέτρα τα οποία φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά στις παρελάσεις. Είχαμε το φαινόμενο τα προηγούμενα χρόνια να θέλει πατέρας να δει το παιδί του που παρελαύνει και να του απαγορεύουν για λόγους ασφαλείας να μην πλησιάζει. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλά, είχαν και πράγματα όμως, δεν ισχύει από παλιά αυτό. Είχαν γίνει πράγματα τώρα, θυμάστε. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εντάξει, είχαν γίνει πράγματα. Τα πράγματα τώρα είναι καλύτερα. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, αυτό είναι αλήθεια. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι διαφορετικά, διότι καλά είπατε εσείς ότι τα παιδιά μας παρελαύνουν, αλλά και πέρυσι και πρόπερσι τα παιδιά μας παρήλαυναν αλλά οι φασαρίες γίνονταν. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εντάξει, αυτό αφορά τους επισήμους περισσότερο. Να σας πω λιγάκι για την περίφημη ιστορία αυτή με τη μουσική. Καταρχήν μου λέτε για τα τσάμικα. Αλίμονο αν χαρίσουμε τη δημοτική μουσική στη χούντα. Τσάμικα χόρευε ο Κολοκοτρώνης και ο Καραϊσκάκης, δεν χόρευαν rock and roll.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σωστό. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και να σας πω, πώς διαμορφώθηκε η ιδέα αυτή να παραμείνουν οι πάντες μετά και να εμπλουτιστούν με τα τοπικά σωματεία από όλη την Ελλάδα. Στη Ρόδο που ήμουν με την Πρόεδρο της Βουλής, την κ. Κωνσταντοπούλου, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς, τελειώνοντας η στρατιωτική παρέλαση έπαιζε μουσική και τα παιδιά των σχολείων ντυμένα με τις φορεσιές τους - και μάλιστα στα Δωδεκάνησα υπάρχει και η παράδοση όπου κάθε νησί ντύνεται διαφορετικά και έχουν και μια κορδέλα Νίσυρος, Κως, Χάλκη κ.ο.κ. - χόρευαν μπροστά στο χώρο της παρέλασης, μπήκε ο κόσμος και χόρευε και ο κόσμος. Το είδα και πρότεινα στην κ. Δούρου να το κάνουμε αυτό. Να στείλουμε ένα μήνυμα στην παρέλαση. Είναι μια μέρα εθνικής ανεξαρτησίας. Είναι μια μέρα συμβολική όχι μόνο για τον πόλεμο, αλλά ιδιαίτερα για την ειρήνη. Είναι η μέρα που ξεσηκώθηκε ο ελληνικός λαός για να διεκδικήσει την εδαφική του ακεραιότητα και την εθνική του ανεξαρτησία. Αποφασίσαμε, λοιπόν, αφού τελειώσουν και παρουσιαστεί ο επικεφαλής της παρέλασης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραμείνουν οι μπάντες και να παίζουν μουσική για να δούμε τους συλλόγους που θα χορέψουν και να 10 συμμετέχουν και οι πολίτες. Αλίμονο αν αυτό είναι χουντικό. Τώρα, γιατί πείραξε κάποιους πραγματικά σας λέω δεν το κατάλαβα. Στην Καλαμάτα, στην Αρεόπολη, στα Καλάβρυτα προχθές σας λέω ότι ήταν όλοι με τις στολές τους. Χθες στην Καλαμάτα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας όλα τα παιδιά ήταν με στολές. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα δεν είπε κανείς να μην πάνε με τις στολές οι άνθρωποι, ίσα-ίσα οι σύλλογοι, τα παιδιά, ασφαλώς. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και χόρεψαν και τσάμικα και καλαματιανά. Από όλα χόρεψαν. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Λένε ότι τους επιβάλλετε σιγά-σιγά την ατζέντα τη δική σας. Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν επιβάλλω τίποτα σε κανέναν. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σας λέω εγώ τι λένε. Δηλαδή, ειλικρινά τώρα, λόγω τιμής, όταν πρωτοκουβεντιάσατε με το ΣΥΡΙΖΑ, με κάποιους από το ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα της παρέλασης δεν ήταν κάποιοι εκεί που είπαν «εμείς αλλιώς το βλέπουμε, είμαστε αριστεροί, δεν είμαστε πολύ των παρελάσεων». 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι αριστεροί δεν χορεύουν τσάμικα; Και ο Βελουχιώτης χόρευε και ο Ζέρβας χόρευε. Να σας πω το εξής, η συζήτηση έγινε στο ΚΥΣΕΑ μετά τις κρίσεις, με παρόντα μάλιστα τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ρώτησε για το θέμα του κόστους της παρέλασης. Και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο κ. Κωσταράκος, εξήγησε ότι τα αεροπλάνα που περνάνε πάνω από την παρέλαση - γιατί πρέπει να καταρρεύσει και αυτός ο μύθος - είναι αεροπλάνα που έτσι και αλλιώς θα πετούσαν. Τα αεροπλάνα αυτά και τα ελικόπτερα πρέπει να σηκώνονται και να πετάνε και να βάζουν κάποιες ώρες οι πιλότοι μας και αντί να πάνε κατευθείαν από τα Μέγαρα στη Σκύρο ή στον Αϊ Στράτη περνάνε και πάνω από την Ακρόπολη. Και νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό και για το ηθικό του κόσμου και των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν έχει κανένα κόστος. Οπότε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός λέει αφού δεν έχει κόστος προχωρήστε. Η παρέλαση γίνεται σε όλες τις χώρες. Στις 14 Ιουλίου γίνεται στη Γαλλία, μια δημοκρατική χώρα που δεν είχε και τέτοιο παρελθόν όπως εμείς. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα δεν τα λέγαμε εμείς αυτά, εμείς ήμασταν υπέρ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε «αυτά είναι ψιλοναζιστικά». Αυτό το έλεγαν, τέλος πάντων άλλαξαν τώρα. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναζιστικά δεν είναι και νομίζω ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Δούρου ως Περιφερειάρχης, αλλά και όλα τα στελέχη, εγώ θα σας πω ότι με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στη Μάνη, στη γιορτή της Αρεόπολης και στα Καλάβρυτα προχθές και στην Καλαμάτα χθες που ήμασταν μαζί, ήταν παρόντες όλοι στις παρελάσεις δίπλα από τους βουλευτές όλων των κομμάτων. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για αυτό λένε ότι λόγω ίσως ικανοτήτων σας και ιδεολογικού υποβάθρου ας πούμε τους κάνετε μια ζύμωση μυστήρια εκεί πέρα. Θα μοιράσετε - λέει - φυλλάδια από το στρατό στα σχολεία εκεί. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι ένας μύθος. αυτό δεν υπήρξε ποτέ. Αυτό ήταν μια ανακοίνωση που έβγαλε το «Ποτάμι» και δεν ξέρω πού το βρήκε κιόλας. Δεν υπήρχε ποτέ καμία σύσκεψη από εμένα εδώ στο Υπουργείο Άμυνας για φυλλάδια στα σχολεία. Ο δε κ. Ήσυχος που έγραψαν κάποιοι ότι ο έκανε τέτοιου είδους σκέψεις για να πάνε στα σχολεία, το διέψευσε ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, λέτε. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτά δεν υπάρχουν. Αυτά όμως και αυτές οι προβοκάτσιες και οι απαντήσεις κομμάτων σε θέματα που δεν υφίστανται με λυπούν ιδιαίτερα διότι να σας πω κάτι, εμένα η δουλειά μου εδώ πέρα δεν είναι να είμαι Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ή να εκπροσωπώ την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Είμαι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και είμαι Υπουργός Εθνικής Άμυνας όλου του ελληνικού λαού και δεν υπάρχει κανείς λόγος να υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Το στράτευμα ανήκει στον ελληνικό λαό, στο έθνος και δεν πρόκειται εγώ να κάνω πολιτική ή μικροπολιτική μέσα από αυτό το Υπουργείο και σας διαβεβαιώνω για αυτό. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι, Υπουργέ. Τη στιγμή - διότι αυτό παραείναι προκλητικό - που ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας των Τούρκων μπαίνει επικεφαλής σμήνους και περνάει και παραβιάζει από πάνω μέχρι κάτω τον εναέριο χώρο και το βγάζουν και σε βίντεο στην ιστοσελίδα τους, αυτό τώρα εσείς πώς το σχολιάζετε; Δεν σας έχω ακούσει, δεν έχετε ερωτηθεί ίσως ή έχετε δώσει απάντηση και δεν την άκουσα. Αυτό τι είναι τώρα; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αναχαιτίστηκαν. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, εντάξει. Δεν τους αφήσαμε να.. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας πω τι γίνεται. Καταρχήν χθες είχαμε μια περίεργη ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας το οποίο λέει ότι «ελληνικά αεροσκάφη έχουν κάνει 38 παραβιάσεις και παραβάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου». Δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό προχωρά στις περιοχές όπου υπάρχει εθνική δικαιοδοσία της Ελλάδος. Εμείς ούτε παραβιάσεις και παραβάσεις κάνουμε αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας απαγορεύσει την επίδειξη σημαίας στον ελληνικό εναέριο χώρο, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως επίσης και στα ελληνικά νησιά τα οποία και εγώ επισκέφτηκα και θα επισκεφτεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το έκαναν όλοι. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά σας παρενόχλησαν.  

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν παρενόχλησαν κανέναν. Εγώ προχώρησα στις επισκέψεις μου, οι είσοδοι που έγιναν από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων αναχαιτίστηκαν από την Πολεμική μας Αεροπορία. Και αυτά είναι κάποια παιχνίδια τα οποία παίζονται στην Τουρκία. Η Τουρκία μην ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή αλλάζει. Έχουμε μία χώρα η οποία ήταν κοσμική και στο στράτευμα γίνεται μια προσπάθεια να μπουν επικεφαλής μη κοσμικοί, περισσότερο ισλαμιστές. Αυτό έχει οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του νέου καθεστώτος που επιβάλει ο Ερντογάν. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε στο παιχνίδι να ικανοποιήσουμε εσωτερικά παιχνίδια της Τουρκίας. Αλλά δεν πρόκειται και να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από το δικαίωμά μας να υπερασπιζόμαστε τα χωρικά μας ύδατα, τον εθνικό εναέριο χώρο και τα νησιά μας. Και τις ελληνικές περιοχές βέβαια που είναι αδιαμφισβήτητες. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, αυτό θα έλειπε. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τώρα λέτε είστε Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δεν κάνετε μικροκομματικά παιχνίδια, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Ωστόσο έχουν και μια βαρύτητα αυτά που δηλώνετε ως Υπουργός Άμυνας. Και ένα ζήτημα που συζητήθηκε πάρα πολύ είναι αυτές οι οξύτατες δηλώσεις που κάνατε όπου ούτε λίγο ούτε πολύ απειλούσατε την Ευρώπη ότι θα γεμίσετε τον κόσμο… 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ακούσατε αυτό από εμένα ποτέ; 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η αλήθεια είναι πως όχι αλλά.. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είπατε ότι αν μας αφήσετε να καταρρεύσουμε δεν θα υπάρχει η πύλη Ελλάδα που τους συγκρατεί και θα πάνε μόνοι τους οι τζιχαντιστές πάνω 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό που τους είπα είναι ότι αν μας αφήσουν και καταρρεύσουμε, μας διώξουν από την ευρωζώνη με Grexit κ.ο.κ, αντισυμβατικά…. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, είπατε ότι θα αναστείλετε τη Συνθήκη του Δουβλίνου; Το είπατε αυτό. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας είπα ότι, βεβαίως, δεν θα ισχύει η Συνθήκη του Δουβλίνου, όταν δεν θα ισχύει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, διότι κάποιοι θα επιλέξουν να μας βγάλουν έξω. Ακούστε, η Ελλάδα φυλάει και τα σύνορα της Ευρώπης και τα φυλάει με πολύ μεγάλο κόστος. Αυτή τη στιγμή αυτός που παραβιάζει τέτοιες συνθήκες δεν είναι η Ελλάδα, είναι η Τουρκία. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή που παίρνει επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάνει και διάλογο για την ένταξή της. Έχει υπογράψει μία σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία την υποχρεώνει σε αυτό που 13 υποχρεωνόμαστε και εμείς να κάνουμε με τους Ιταλούς. Δηλαδή αν περνάνε κάποιοι μετανάστες από την πλευρά της Τουρκίας στην Ελλάδα υπάρχει συμφωνία επαναπροώθησης. Την άλλη μέρα το πρωί όπως οι Ιταλοί μας στέλνουν αυτούς που φεύγουν από την Πάτρα θα πρέπει να κάνει το ίδιο και η Τουρκία. Τι ζήτησα, λοιπόν, για την ευρύτερη ασφάλεια της περιοχής που αφορά όλη την Ευρώπη: να πιέσει η Ευρώπη την Τουρκία να παίρνει πίσω, όπως υποχρεούται από τη διεθνή σύμβαση, τους μετανάστες που περνούν από τα δικά τους…. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, αλλά στην Ευρώπη είδατε τι γράφτηκε. Είπε ότι μας απειλεί ο Υπουργός σου, το είπαν στον Τσίπρα χθες. Αλλά ήταν στην διπλή ερώτηση και δεν απάντησε, μέσα στη ροή της συνέντευξης. Λένε «ο Υπουργός σου μας απειλεί να μας στείλει τζιχαντιστές». 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια απειλή. Αυτό που είπα εγώ είναι ότι αν καταρρεύσει η Ελλάδα και αφήσουν την Ελλάδα και την πιέζουν να βγει απ’ έξω, από εκεί και πέρα δεν θα ισχύουν οι κανόνες. Δηλαδή τι θα κάνουμε εμείς εκείνη την ώρα; 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πείτε μου κάτι. Έχετε εσείς άποψη για μονομερή καταγγελία του Δουβλίνου; Έχετε άποψη για μονομερή καταγγελία του Δουβλίνου εκ μέρους μας ως πίεση για το μεταναστευτικό; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν η Ελλάδα συνεχίσει να είναι εγκαταλελειμμένη μόνη της και να αντιμετωπίζει ένα τεράστιο κύμα μεταναστών το οποίο πιθανώς να έρθει λόγω της αστάθειας στη Μέση Ανατολή, η λύση την οποία έχει είναι είτε η Ευρώπη να πιέσει για να εφαρμοστεί η διμερή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης… 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η οποία Τουρκία, εδώ που τα λέμε, τους ενθαρρύνει να έρχονται προς τα εδώ. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι απλώς τους ενθαρρύνει κ. Οικονομέα. Θα σας θυμίσω ένα παλιό βίντεο που είχατε προβάλει με τον κ. Καμπουράκη πριν από πολλά χρόνια, το 2008, που έδωσε το τότε Υπουργείο Ναυτιλίας, όταν ήμουν Υφυπουργός, που δείξαμε τα πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής που συνόδευαν τους μετανάστες μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τους ψιλοσυνόδευαν, τους έσπρωχναν κιόλας. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λοιπόν, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι εδώ πέρα δεν είναι θέμα μόνο ελληνικό, είναι θέμα ευρωπαϊκό. Και αυτό είναι θέμα που πρέπει - τώρα που ο κ. Αβραμόπουλος έχει τη θέση του Επιτρόπου και βεβαίως το κάνει - να ενισχυθεί η Ελλάδα με διάφορα μέσα προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, γιατί δεν αφορά μόνο εμάς.  Αν αυτοί πιστεύουν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει «αποθήκη ανθρώπων», εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο σφάλμα για την Ευρώπη, αλλά και για την Δύση γενικότερα. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πάντως δεν έχετε άποψη ότι πρέπει μονομερώς εμείς να καταργήσουμε στη Συνθήκη του Σένγκεν, έτσι; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν για τη Συνθήκη του Σένγκεν, είναι άλλο το Δουβλίνο και άλλο το Σένγκεν. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, αλλά περίπου και τα δύο συνδέονται απαρέγκλιτα. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας θυμίσω ότι εκείνος ο οποίος μίλησε πρώτος για την αναστολή της Συνθήκης του Σένγκεν…. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο Πανούσης. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Ο Σαρκοζί. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο Σαρκοζί δεν έχει πρόβλημα γύρω του. Εμείς έχουμε. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επειδή ο Σαρκοζί έκανε και ένα σχόλιο ή φέρεται να έκανε ένα σχόλιο, δεν ξέρω αν το έκανε, ήταν ο πρώτος στη Γαλλία, σαν Πρόεδρος της Γαλλίας τότε…. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σχόλιο για εσάς, εννοείτε; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, ναι. Σχόλιο για το θέμα αυτής της δήλωσης. Ο πρώτος που μίλησε για αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν για την προστασία της Γαλλίας ήταν ο ίδιος ο Σαρκοζί όταν γινόταν, αν θυμάστε, το πέρασμα το μεγάλο από τη βόρεια Αφρική, μέσω Ισπανίας, προς τη Γαλλία. Εδώ, λοιπόν, η κάθε χώρα έχει υποχρέωση να προστατεύσει την δική της ασφάλεια. Εμείς με το θέμα της λαθραίας μετανάστευσης έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα διπλό πρόβλημα, διότι είναι πρόβλημα πρώτα από όλα ανθρωπιστικό, είναι πρόβλημα οικονομικό, είναι πρόβλημα ασφάλειας αλλά είναι και θέμα διασφάλισης των συνόρων μας. Διότι οι επιχειρήσεις που γίνονται στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος δεν είναι επιχειρήσεις απώθησης των μεταναστών ή απαγόρευσης εισόδου. Μετατρέπουν την υπόθεση της παράνομης εισόδου σε έρευνα και διάσωση. Σκίζουν τη βάρκα και πέφτουν στη θάλασσα. Αν δεν τους διασώσει, λοιπόν, το Λιμενικό Σώμα, τότε θα έρθει η τουρκική ακτοφυλακή και θα κάνει έρευνα και διάσωση εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και θα κατοχυρώσει. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, λοιπόν, αυτό το θέμα στην Ευρώπη θα πρέπει να το δουν και ως τα λεγόμενα ευρωπαϊκά σύνορα. Ευρωπαϊκά σύνορα είναι τα σύνορα στην ακτογραμμή μεταξύ των νησιών μας και της Μικράς Ασίας. 15 Είναι ένα θέμα, λοιπόν, ευρωπαϊκό. Δεν θα πρέπει να φοβούνται ότι εμείς θα τους στείλουμε κύματα τζιχαντιστών προς τα εκεί γιατί δεν έχουμε ούτε αυτή την λογική ούτε αυτή την πολιτική. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αφήνουν την Ελλάδα μόνη της να γίνεται «αποθήκη ανθρώπων». Πρέπει να βοηθήσουν και να πιέσουν την Τουρκία να εφαρμόσει τις συνθήκες. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι σωστό, πολύ σωστό. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και να σταματήσουν να απειλούν την χώρα με κατάργηση συνθηκών που δεν καταργούνται. «Κατάργηση και αποπομπή χώρας από τη ευρωζώνη» δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο. Λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό ότι χθες έγινε ένα βήμα με το θέμα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ. Εγώ εύχομαι και οι υπόλοιποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι μία ισότιμη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Eμείς αυτό που ζητάμε είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, η εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου, διότι αν αυτό είχε εφαρμοστεί από την αρχή δεν θα υπήρχε ούτε τρόικα, ούτε το χρέος θα είχε εκτοξευθεί, ούτε 70% ανεργία στην νεολαία. Θα είχαμε δανειστεί με το Euribor, ως όφειλαν να κάνουν και δεν θα υπήρχε είσοδος της χώρας στον περίφημο μηχανισμό στήριξης που δεν προβλέπεται πουθενά. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και τώρα ζητάμε λεφτά, όμως, Υπουργέ μου. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί ζητάμε λεφτά; 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αντί να διαγράψουμε χρέος, που λέγατε εσείς προεκλογικά. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και το λέμε. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχει εγκαταλειφθεί αυτό; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι δεν έχει εγκαταλειφθεί. Η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου λειτουργεί. Το θέμα είναι αυτή τη στιγμή, καταρχήν, να δούμε για ποιο λόγο η Ελλάδα πιέζεται ταμειακά. Η Ελλάδα πιέζεται ταμειακά διότι έχουν βγει οι πάντες, εντός και εκτός Ελλάδας, και τρομοκρατούν τον κόσμο, που δεν έχει κανένα λόγο να τρομοκρατηθεί. Τη μεγαλύτερη ζημιά την κάνουν αυτοί που λένε ότι αύριο θα μείνουν τα ΑΤΜ από λεφτά κ.ο.κ. Εδώ έφτασε Υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης, στη δική σας εκπομπή, να πει ότι αν βγει άλλη κυβέρνηση θα αδειάσουν τα ΑΤΜ και θα βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό. Τέτοιου είδους δηλώσεις. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μόνο αυτά; Και για χαρτιά υγείας έχουν πει. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτές οι δηλώσεις είναι απαράδεκτες.  

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά και οι επιστολές του Πρωθυπουργού, συγγνώμη, Υπουργέ μου, όταν ο Πρωθυπουργός στέλνει ο ίδιος μία επιστολή με αποδέκτη την Μέρκελ, τον Σαρκοζί, τον Ολάντ και τον Γιούνκερ και λέει «παιδιά, μου τελειώνουν τα λεφτά και ή μισθούς ή το ΔΝΤ» και αυτό οδηγεί τον άλλον να φοβηθεί. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί; Υπάρχουν επιστολές οι οποίες δόθηκαν από τον αποστολέα; 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι. Δεν δόθηκαν από τον αποστολέα αλλά έπρεπε να το περιμένει ότι θα δοθούν. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την ώρα που φέρεται να έχουν γραφτεί οι επιστολές, την ίδια στιγμή είχαμε δηλώσεις θεσμικών παραγόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίοι μιλούσαν για Grexit και μιλούσαν για έλλειψη ρευστότητας. Αυτό οδηγεί στην έλλειψη ρευστότητας. Το να βγαίνει και να κάνει δήλωση θεσμικός παράγοντας για την Ελλάδα, αντιλαμβάνεστε ότι επηρεάζει τον Έλληνα αποταμιευτή, τον Έλληνα καταθέτη. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αναμφισβήτητα. Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λοιπόν, τέτοιου είδους δηλώσεις, κάποτε κυνηγούσαμε τον πρεσαδόρο στα Χανιά, τον κυνηγούσαν όλοι γιατί είπε ότι μπορεί να υπάρχει έλλειψη χρημάτων και θα πάει να βγάλει τα λεφτά του και έβαλαν την ΕΥΠ να τον κυνηγάει. Το θυμάστε; 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Βέβαια, το κομπιούτερ μέσα. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έτσι μπράβο. Τώρα, λοιπόν, βγαίνουν και κάνουν δηλώσεις επίσημοι, των ελληνικών κομμάτων, επίσημοι θεσμικοί παράγοντες. Ο πολίτης είναι φυσικό να φοβάται. Όσο και αν του λέμε εμείς ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, όταν πιέζουν τη χώρα με ανήθικο τρόπο… 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για ποιους λέτε; Ποιους λέτε ανήθικους; Ποιους;

 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μιλάω για αυτούς οι οποίοι τρομοκρατούν τον κόσμο για έλλειψη ρευστότητας. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για τους μέσα λέτε ή για τους έξω; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και για τους μέσα και τους έξω. Δεν έχουν κανένα λόγο ούτε οι μέσα ούτε οι έξω. 

Δ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι, ο Ντράγκι ας πούμε, ο οποίος λέει «φτάνει πια». Ανήθικος είναι; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε, ο κ. Ντράγκι δεν ξέρω τι δήλωση έκανε χθες. Εγώ αυτό που ξέρω, είναι ότι υπήρχαν δηλώσεις τη προηγούμενη εβδομάδα που μιλούσαν για πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα και αυτό αντιλαμβάνεστε 17 ότι έκανε το πρόβλημα της ρευστότητας. Διότι ο κόσμος όταν ακούει να υπάρχει ένας ξένος ή ελληνικός παράγων να το λέει, φοβάται. Εδώ πέρα λοιπόν θα δείτε, ότι μόλις αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και θα αποκατασταθεί τις επόμενες μέρες η εμπιστοσύνη, τα χρήματα θα γυρίσουν πίσω στις τράπεζες και αυτό πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός. Εγώ αυτό που λέω ξεκάθαρα και το λέω μέσα από την εκπομπή σας δημόσια, είναι ότι στα χέρια μας είναι να μην μας κουνούν το δάχτυλο στην Ευρώπη. Αν εμείς οι Έλληνες πιστέψουμε στη πατρίδα μας και καταθέσουμε τα λεφτά μας στις τράπεζες, και βγάλουν και κάποιοι από τα συρτάρια και από τα στρώματα και τα βάλουμε στην ελληνική οικονομία, και ελέγξουμε και ποιοι τα βγάζουν έξω, και πληρώσουν αυτοί που τα βγάζουν έξω, θα ξαναπάρει μπρος η χώρα. Και το μήνυμα που θέλω να ζητήσω για αύριο, για την παρέλαση και αν λέω στους πολίτες «κατεβείτε» είναι διότι αυτό δίνει την ενότητα του Έθνους. Όταν είμαστε ενωμένοι, είμαστε και δυνατοί. Και όταν είμαστε δυνατοί, δεν έχουμε να φοβηθούμε ούτε οικονομικό εχθρό, ούτε πολεμικό εχθρό. Οι Έλληνες όταν είμαστε ενωμένοι κερδίζουμε και το ξέρουμε. Αυτό λοιπόν πρέπει να κάνουμε τώρα και αυτό πρέπει να κάνουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι μπορεί να έχουν πίκρα, αλλά το να βγαίνουν και να λένε σχόλια, ότι τα δημοτικά τραγούδια θυμίζουν χούντα. Εντάξει, κάποιοι θέλουν πόλκα. Να τους τη βάλουμε. Να βάλουμε το «Λιλί Μαρλέν» αν κάποιοι θέλουν. Αλλά, τα παραδοσιακά τραγούδια αυτά είναι και αυτά χορεύει η Ελλάδα ολόκληρη. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Βάλτε από πάνω μία τέντα. Βάλε τίποτα συνεργεία εκεί πέρα. Θα βρέχει αύριο. Θα ρίχνει τουλούμια. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Μη μου κάνεις προβοκάτσια. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να ρωτήσω κάτι Υπουργέ. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σας κρύβω ότι μιλάω με την ΕΜΥ συνέχεια. Φαίνεται όσο περνάει ο καιρός, ότι για αύριο, αν έχουμε κάποια στιγμή, θα είναι κάποια ψιχάλα. Μακάρι να κάνει καλό καιρό. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και η ψιχάλα ωραία είναι. Θα πάμε. Και η ψιχάλα ωραία είναι. Δεν θα «κωλώσουμε» τώρα με τις ψιχάλες. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν μπορέσουμε να καλύψουμε τους πολίτες με κάποιες τέντες, δεν σας κρύβω ότι το βλέπουμε ήδη. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να ρωτήσω κάτι κ. Υπουργέ. Ξέρω ότι εσείς μπορείτε να το θεωρείτε τίτλο τιμής, αλλά έχετε γίνει «κόκκινο πανί» στην Ευρώπη, για ορισμένους ηγέτες. Οι οποίοι θέτουν ευθέως θέμα. Το έχετε κουβεντιάσει αυτό; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε λοιπόν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνω «κόκκινο πανί», διότι εγώ δεν έχω κάνει καμία δήλωση, η οποία να είναι 18 αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από εκεί και πέρα, όμως, το να παρεμβαίνουν ο κ. Σουλτς ή κάποιοι άλλοι στα εσωτερικά της χώρας και να λένε στον ελληνικό λαό, ότι έκανε λάθος που ψήφισε εμένα ή ότι ο κ. Πρωθυπουργός έκανε λάθος που συνεργάστηκε μαζί μας είναι ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Είναι απαράδεκτο. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Απροκάλυπτη και απαράδεκτη παρέμβαση. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Αν είναι αυτό απροκάλυπτη παρέμβαση, είναι και οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα, που λέει «ψηφίστε τους Pondemos στην Ισπανία και όχι τον Ραχόι». Έτσι είναι. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε, είναι άλλο το να στηρίξεις κάποιο πολιτικό κόμμα στις εκλογές και άλλο το να απαγορεύεις να συνεργαστεί στην κυβέρνηση. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχει δίκιο τώρα. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και μάλιστα όχι μόνο αυτό, να προτείνεις και άλλο κόμμα.

 Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εδώ του υποδεικνύουν, εδώ επεμβαίνουν και λένε, όχι αυτός ο Υπουργός, όχι ο άλλος Υπουργός, όχι το ένα, όχι το άλλο. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό δε γινόταν, όταν παλιά καταγγείλαμε την παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας από τρίτους. Ποτέ δεν έχει ξαναγίνει αυτό στην Ευρώπη, ποτέ δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Καταλαβαίνω ότι ορισμένα πρόσωπα έχουν θέματα με τη πολιτική την οποία ασκούμε. Δηλαδή, ο συγκεκριμένος ο κ. Σουλτς θέλω να σας πω…. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά τώρα τον κατηγορήσατε για μιζαδόρο. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι για μιζαδόρο. Εγώ είπα ξεκάθαρα, έδωσα συγκεκριμένη περίπτωση, η οποία είναι αυταπόδεικτη. Προκύπτει από τα πρακτικά της Ευρωβουλής. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ότι είχε κάνει τι δηλαδή; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Σουλτς, είχε απαγορεύσει να δοθεί απάντηση στον Ευρωβουλευτή τότε, τον κ. Χουντή, σημερινό Υπουργό, για το θέμα της Rheinmetall, για το οποίο, όπως αποδείχθηκε τελικά, είχε δίκιο ο κ. Χουντής. Είχε καταδικαστεί στη Γερμανία γιατί «μίζωσε» με 62 εκατομμύρια ευρώ Έλληνες πολιτικούς και παράγοντες, για να πάρει τη μίζα στα εξοπλιστικά. Αυτό ρώτησε ο Χουντής και εκεί ο Σουλτς για πρώτη φορά ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαγόρευσε την απάντηση. Ό ίδιος λοιπόν έρχεται τώρα και επιτίθεται σε εμένα. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Συγγνώμη, εσείς θεωρείτε ότι το έκανε για λόγους ιδίου συμφέροντος; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για λόγους προστασίας των συμφερόντων που προστάτευσε και ως Πρόεδρος της Ευρωβουλής. Και εδώ θα σας πω, ότι εγώ 19 έκανα με τον κ. Σουλτς συνάντηση το 2012, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα φιλικός τότε. Στο δε, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που βγαίνει και μου επιτίθεται αυτή τη στιγμή, εγώ επί 22 χρόνια ήμουν μέλος κόμματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ήμουν δε, εκλεγμένος από το σύνολο των Χριστιανοδημοκρατών στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ και μετείχα στο πολιτικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και καλά, ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που είσαστε στο ίδιο όργανο και «πλακωθήκατε» εκ των υστέρων. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μη θυμίζεις το παρελθόν αυτό. Είναι άλλες εποχές τώρα. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, είναι άλλο λοιπόν, να κάνουμε μία πολιτική κριτική και άλλο να χρησιμοποιούνται βαριές κουβέντες, οι οποίες έχουν το ρόλο της εμπλοκής στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας ή αν θέλετε, της παραποίησης ακόμα και δηλώσεων, στις οποίες ήμουν απόλυτα σαφής. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μάλιστα. Σαφέστατο. Ευχαριστούμε για τη παρουσία σας εδώ κ. Καμμένο. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εσείς θα είστε αύριο στη γιορτή; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα είμαι εκεί από νωρίς, με τα παιδιά μου, με την οικογένειά μου και σας καλώ να έρθετε και εσείς με την οικογένειά σας. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Επειδή βλέπω να σέρνεις το χορό, ξαναρωτάω, αρχίζω από την αρχή, από την πρώτη ερώτηση που έκανα. Έχεις κάνει κανένα ζέσταμα, καμία προπόνηση ή θα έχουμε πιασίματα; Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άμα έρθεις θα χορέψουμε μαζί. 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλημέρα. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλή σας ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου