Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟ STAR CHANNEL ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΣΤΟΝ ΕΝΙΚΟ» ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ



N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα συνομιλήσουμε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, τον κ. Πάνο Καμμένο. Να τον καλησπερίσω, να τον καλωσορίσω στην εκπομπή. Καλησπέρα κ. Πρόεδρε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλησπέρα σας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ερώτημα είναι, σας ήρθε «νταμπλάς» όταν ακούσατε τον Μάρτιν Σουλτς να λέει ότι πρέπει να βρεθείτε εκτός κυβέρνησης; Και πώς αντιδράτε σε αυτό; Πώς το εξηγείτε και πώς αντιδράτε; Δεχθήκατε σήμερα και άλλη μία επίθεση. Είστε ο αγαπημένος απ' ότι φαίνεται των δανειστών αυτές τις μέρες. Δεχθήκατε και μία επίθεση από τον Αντικαγκελάριο Γκάμπριελ, ο οποίος μιλώντας στη «Bild», είπε «φτάνει πια, περιμένουμε σεβασμό και ευπρεπή συμπεριφορά».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κατ' αρχήν θέλω να πω ότι τα πρωτεία τα έχει ο κ. Βαρουφάκης. Οφείλω να πω ότι οι επιθέσεις εναντίον του είναι πολύ περισσότερες απ' ό,τι σε εμένα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αλήθεια είναι αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας πω κ. Χατζηνικολάου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σουλτς κάνει υποδείξεις προς την ελληνική κυβέρνηση για το ποιοι θα πρέπει να συμμετέχουν ή όχι σε αυτή. Είναι η τρίτη φορά. Απέφυγα να απαντήσω μέχρι τώρα, παρότι θεωρώ ότι αυτοί που θα έπρεπε να απαντήσουν είναι οι Ευρωβουλευτές.

Όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενός θεσμού που αποτελείται από εκλεγμένους εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης, παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χώρας και υποδεικνύει ποιος θα πρέπει να είναι ο κυβερνήτης μιας χώρας ή ο εταίρος σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, αυτοί που θα έπρεπε να απαντήσουν είναι οι ίδιοι οι Ευρωβουλευτές.

Απέφυγα λοιπόν την πρώτη φορά να απαντήσω, παρότι μου αναφέρθηκε, μου το είπε ο κ. Τσίπρας, ότι έγινε τέτοιου είδους παρέμβαση. Ο κ. Σουλτς επέμενε στην παρέμβασή του αυτή στα εσωτερικά της χώρας και προχθές με αρκετά δυνατή φωνή και μπορώ να σας πω ότι βλέπω και ένα μπαράζ από πίσω, να επαναλαμβάνουν αυτό το οποίο είπε ο κ. Σουλτς.

Το θέμα είναι, γιατί τα λέει. Κατ' αρχήν, πάντα ήμουν ιδιαίτερα προσεκτικός όσον αφορά το γερμανικό λαό. Δεν έχουμε τίποτα με το γερμανικό λαό. Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται σε αυτή τη κυβέρνηση με έναν τρόπο, σαν να δίνει εντολές σε μία χώρα υποτελών και όχι σε μία χώρα εταίρο, που έχει μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Τη σημερινή επίθεση του Αντικαγκελαρίου, που μιλάει για ευπρέπεια, νομίζω ότι θα πρέπει να την εξετάσουμε και να την πάμε πιο βαθιά. Πάντα ήμουν ιδιαίτερα ευπρεπής σε ό,τι ανέφερα, από τη στιγμή που ανέλαβα κυβερνητική θέση και πρόσεχα ιδιαίτερα τους χαρακτηρισμούς μου.

Αυτό που ενόχλησε και αυτό που ενοχλεί, είναι πρώτα απ' όλα, ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από τη πρώτη στιγμή που μπήκα, έχει αποφασίσει να μην αφήνει στο απυρόβλητο συμβάσεις οι οποίες έχουν πλήξει σοβαρά την εθνική οικονομία και την Ελλάδα.

Έχουμε τουλάχιστον τρεις συμβάσεις. Από την πλευρά της Γερμανίας, με γερμανικές εταιρείες, όπου πλέον αποδεδειγμένα στη Γερμανία υπάρχει δωροδοκία σε Έλληνες αξιωματούχους, πολιτικούς, στρατιωτικούς και στελέχη των κυβερνήσεων, τελεσίδικες αποφάσεις που αφορούν προμηθεύτριες εταιρείες για υποθέσεις προμηθειών εξοπλιστικών συστημάτων.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά πώς συνδέεται αυτή η ιστορία με τον Σουλτς ή με τον Γκάμπριελ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας πω. Τη συνδέω αυτή την ιστορία, διότι ουσιαστικά βλέπουμε τους Γερμανούς πολιτικούς να υποστηρίζουν πάντα - και καλά κάνουν - τις γερμανικές εταιρείες.

Ο κύριος Σουλτς, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε απορρίψει, είχε απαγορεύσει για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να συζητηθεί ερώτηση του τότε Ευρωβουλευτή, του κ. Χουντή, σχετικά με την εμπλοκή της Rheinmetall σε δωροδοκία στην Ελλάδα και μάλιστα, αυτό ήταν κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής δίκης στη Βρέμη.

Η κατάληξη της δίκης ήταν ότι καταδικάστηκε η εταιρεία αυτή, γιατί πλήρωσε για δύο προγράμματα 30 εκατομμύρια και 32 εκατομμύρια μίζες σε Έλληνες πολιτικούς, στρατιωτικούς και στελέχη της ελληνικής διοίκησης για να πάρει τις δουλειές των εξοπλιστικών συστημάτων. Με αποτέλεσμα, να καταδικαστεί και να πληρώσει 37 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση στο γερμανικό δημόσιο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που πήραν τις μίζες στη χώρα μας;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Συγκεκριμένα πρόσωπα δεν ξέρουμε και αυτά πρέπει να βρούμε. Υπάρχουν ονόματα τα οποία αναφέρονται.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για άλλη μία φορά απ' ότι καταλαβαίνω, έχουμε επανάληψη του φαινομένου Siemens.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακριβώς.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δηλαδή, παραδέχονται ότι «λάδωναν», αλλά δεν δίνουν τα ονόματα αυτών τους οποίους «λάδωσαν».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι απλώς δεν δίνουν, αλλά προστατεύουν - όπως τον Χριστοφοράκο - αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκαν. Εδώ όμως υπάρχει ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πριν από το θέμα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο υπάρχει ένα μείζον θέμα που σχετίζεται με το γεγονός, ότι όταν κρατάς έναν πολιτικό, ένα πολιτικό πρόσωπο με μίζες, αυτός καθίσταται «οργανέτο» εκείνων οι οποίοι τον κρατούν.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάρα πολύ σωστά και αυτός ίσως σου κάνει καλύτερα τη δουλειά σου, όταν είσαι δανειστής και αυτός είναι ο δανειζόμενος. Σε εξασφαλίζει περισσότερο, δίνοντάς σου παραδείγματος χάρη, Αγγλικό Δίκαιο ή δίνοντάς σου ανταλλάγματα τέτοια, έναντι του δανείου το οποίο σου έδωσε και το οποίο δάνειο στο έδωσε για να πληρώσεις τις συμβάσεις των εξοπλιστικών για τις οποίες έδωσε τις μίζες και τις «φούσκωσε». Ένα ερώτημα είναι λοιπόν, πόσο έχουν «φουσκώσει» όλα αυτά και πόσα πρέπει να πάρει αποζημίωση το ελληνικό δημόσιο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι θα κάνετε για να μάθουμε τα ονόματα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό λοιπόν που θα κάνω, είναι πρώτα απ' όλα οι υποθέσεις αυτές να πάρουν το δρόμο της ελληνικής Δικαιοσύνης και αυτό έχω πράξει. Είναι στα χέρια της Εισαγγελίας Διαφθοράς, της κ. Ράϊκου, της κ. Παπανδρέου και των συνεργατών τους, όπου έχουν την πλήρη τεχνική στήριξη και την παροχή στοιχείων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ιδιαίτερα από την Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία βρίσκεται μέσα στη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών. Όλα τα έγγραφα τα οποία ζητούν για την ανάκριση δίνονται αυτόματα.

Το δεύτερο είναι να ζητήσω από τους ίδιους τους Γερμανούς, από την ίδια την εταιρεία να μας δώσει τα στοιχεία των δωροδοκουμένων πολιτικών ή στελεχών ή στρατιωτικών. Και αυτό, διότι θα πρέπει να καταλάβουμε ποια είναι η δύναμη του ελληνικού κράτους. Αν εμείς παραδείγματος χάρη με την εταιρεία Rheinmetall, την εν λόγω εταιρεία για το συγκεκριμένο συμβόλαιο, αποφασίσουμε να εφαρμόσουμε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η εταιρεία αυτή λόγω του ότι καταδικάζεται για δωροδοκία, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε κανένα διαγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά το γερμανικό Δίκαιο, η σύμβαση για την οποία δωροδοκήθηκε, είναι ως μηδέποτε καταρτισθείσα, όπως συμβαίνει για τη Siemens και θα πρέπει να πληρώσει το σύνολο της συμβάσεως.

Αντ' αυτού, οι δικηγόροι της εταιρείας, με επιστολή που μου απέστειλαν μόλις ανέλαβα στις 23/2/2015, μέσω του Έλληνα εκπροσώπου τους, του δικηγόρου κ. Μαντζουράνη, μου ζητούν να συνδιαλαγούμε για να βρούμε μία δυνατότητα πιθανής αποζημίωσης του ελληνικού κράτους για αυτήν την υπόθεση. Εμείς βεβαίως και θα το συζητήσουμε αυτό, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, όταν πληρώνουν 37 εκατομμύρια στη Γερμανία για να μη δικαστούν ποινικά, στην εταιρεία που πλήρωσαν 62 εκατομμύρια ευρώ σε μίζες για συμβάσεις πολλών δισεκατομμυρίων, θα πρέπει να πληρώσουν πολύ περισσότερα. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο για μία, αλλά για τρεις γερμανικές εταιρείες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έτσι εξηγείτε τις επιθέσεις που δέχεστε; Λέτε ότι αυτό τους έχει ενοχλήσει;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ένας λοιπόν από τους λόγους είναι αυτός και θέλω να απαντήσω ξεκάθαρα από εδώ, από την εκπομπή σας, ότι εμείς θα εφαρμόσουμε το δίκαιο προς όφελος του ελληνικού λαού. Θα οδηγηθούν οι υποθέσεις στη Δικαιοσύνη και βεβαίως θα διεκδικήσω αποζημιώσεις για το ελληνικό δημόσιο, για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η δεύτερη πιθανή αιτία, είναι ότι η κυβέρνηση αυτή έχει αποφασίσει να θέσει ξεκάθαρα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που έγιναν κατά τη διάρκεια της εισβολής των Γερμανών και της γερμανικής κατοχής, σε εγκαταστάσεις, στον πολιτισμό, αλλά και στους ανθρώπους, αυτούς που δολοφόνησαν.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πίσω ούτε εμείς, ούτε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν. Δεν μας κρατούν από πουθενά για να μας εκβιάσουν να κάνουμε πίσω. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίον ενοχλούνται, αν και δεν θα έπρεπε, διότι τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τις έχουν αποζημιώσει πλήρως.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα βέβαια πρέπει να σας πω κ. Πρόεδρε, ότι το ενδιαφέρον μας είναι τι θα συμβεί στη συνάντηση της Δευτέρας, ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, αν δηλαδή όλα αυτά στα οποία λέτε ότι θα επιμείνετε, θα υπάρχουν και την Τρίτη το πρωί ή αν η συνάντηση θα οδηγήσει σε έναν συμβιβασμό, όπου στο πλαίσιο των αμοιβαίων υποχωρήσεων, ορισμένα από αυτά που μου λέτε σήμερα, θα μπουν στο συρτάρι, θα καταχωνιαστούν στο συρτάρι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλω λοιπόν να σας διαβεβαιώσω και θα διαβεβαιώσω και τον ελληνικό λαό, ότι τίποτα δεν θα μπει στο συρτάρι. Εγώ χαίρομαι για τη συνάντηση που θα γίνει μεταξύ του Πρωθυπουργού και της κ. Μέρκελ. Έπρεπε να είχε γίνει πολύ πιο νωρίς. Αυτός που δεν χάρηκε ιδιαίτερα απ' ό,τι είδα ήταν ο κ. Σόιμπλε και αν έχει αποφασίσει η κ. Μέρκελ να τον βάλει στο πλάι τον κ. Σόιμπλε με τις επιθέσεις τις οποίες κάνει κατά της ελληνικής κυβέρνησης, των Ελλήνων πολιτικών, του ελληνικού λαού γενικότερα, να απομονώσει τον κ. Σουλτς για τις παρεμβάσεις του στα εσωτερικά της χώρας, αυτό θα ήταν ένα ευχάριστο γεγονός.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω σε αυτά τα οποία υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό και για τα οποία πήρε λαϊκή εντολή. Και σας μιλώ εκ μέρους της Κυβέρνησης, όχι μόνο εκ μέρους εμού προσωπικώς.

Μακάρι να βρεθεί μία λύση σε σχέση με το δημοσιονομικό, διότι και εκεί τελούμε εν δικαίω. Αυτή τη στιγμή οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να οδηγήσουν σε στενότητα τη ρευστότητα είναι αποφάσεις οι οποίες δεν προκύπτουν από το ευρωπαϊκό δίκαιο ή από την πρακτική την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εφαρμόζει προς άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Έχουμε, δηλαδή, ουσιαστικά μία εκβιαστική πολιτική κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Προσθέτω σε αυτό ότι και η όλη αντιμετώπιση από την αρχή της υπαγωγής στο μηχανισμό στήριξης, είναι μία πολιτική η οποία δεν είναι καθόλου ευρωπαϊκή. Δεν προβλέπεται πουθενά στο ευρωπαϊκό δίκαιο η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μηχανισμό στήριξης. Αντίθετα, προβλέπεται χρηματοδότηση των μελών της Eυρωζώνης με το επιτόκιο του Euribor. Εδώ έχουμε, λοιπόν, παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Και να σας πω κάτι; Επειδή ακούω διάφορα για να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί που παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και προβάλλουν ότι θέλουν να φύγουμε είναι οι Γερμανοί οι ίδιοι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, πάντως τα λένε και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Τα λέει ο κ. Λαπαβίτσας, για παράδειγμα, με συνέντευξή του στη «Bild».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εντάξει, υπάρχουν και κάποιες απόψεις οι οποίες σε μία Δημοκρατία είναι πολύ φυσικό να είναι διαφορετικές, αλλά αυτή τη στιγμή η απόφαση της Κυβέρνησης είναι αυτή που σας περιγράφω τώρα και νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη. Εμείς δεν πρόκειται οικεία θελήσει να αποχωρήσουμε από την Ευρωζώνη, ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχει μηχανισμός να φύγουμε από την Ευρωζώνη και αυτή τη στιγμή εκείνοι που παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες είναι οι Γερμανοί.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως καλό είναι κάποια στιγμή να τελειώνει αυτή η διαπραγμάτευση, έχουν περάσει 50 μέρες από τις εκλογές, η αγορά στενάζει, είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, η ρευστότητα είναι πραγματικά το τεράστιο πρόβλημα των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και πολύ φοβάμαι ότι αν δεν τελειώνουμε γρήγορα θα δούμε και άλλα λουκέτα και θα δούμε και άλλη ανεργία.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου ήταν μία απόφαση η οποία…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Την υλοποιούμε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς; Απόλυτα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν το βλέπω.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Απόλυτα, κ. Χατζηνικολάου. Εκείνοι που δεν την υλοποιούν και την παραβιάζουν, την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η γερμανική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πράττει ό,τι αποφάσισε και συμφώνησε την 20ή Φεβρουαρίου για τη συμφωνία - γέφυρα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Άρχισε να τα υλοποιεί;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως και άρχισε να τα υλοποιεί. Και μάλιστα πολλές φορές, σε αρκετά σημεία, πολύ πιο γρήγορα. Αλλά δεν πρόκειται αυτή η Κυβέρνηση-ό,τι και να κάνουν-να υπογράψει κανένα μνημόνιο και δεν πρόκειται αυτή η Κυβέρνηση να αποδεχθεί, παραδείγματος χάρη, την υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο τίτλων οι οποίοι βρίσκονται υπό το ελληνικό δίκαιο αυτή τη στιγμή. Θέλω αυτό να το κάνω ξεκάθαρο. Εμείς θα πληρώσουμε αυτά τα οποία έχουμε αναλάβει να πληρώσουμε και δεν υπάρχει κανένα θέμα ρευστότητας των τραπεζών. Αν συνεχιστεί, όμως, αυτή η παράνομη διασπορά ειδήσεων εκ μέρους των εταίρων περί της ρευστότητας της Ελλάδος, αυτό αποτελεί αδίκημα. Θα σας θυμίσω ότι εκείνον το φουκαρά στην Κρήτη, τον πρεσαδόρο, τον συνέλαβαν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι προειδοποίηση προς Ντράγκι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Ντράγκι έχει μία θεσμική ιδιότητα. Το να βγαίνει και να λέει περί της ρευστότητας στην Ελλάδα δεν είναι ούτε δική του δουλειά, ούτε έχει το δικαίωμα να προκαλεί πανικό για να εκβιάζει. Δεν εκβιαζόμαστε.
Θέλω να είναι σαφές αυτό προς όλους. Δεν πρόκειται να εκβιαστούμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως βέλη δέχεστε και εκ των ένδον, όχι μόνο από το εξωτερικό. Η κ Ραχήλ Μακρή σήμερα σας έκανε μία πολύ βίαιη επίθεση, είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε βουλευτίνα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, νομίζω ότι εδώ πέρα πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά. Αυτοί από τους οποίους δεχόμαστε επίθεση είναι, δυστυχώς, θεσμικοί παράγοντες της Γερμανίας - και λυπάμαι για αυτό - δέχομαι επίθεση από την πλευρά της Τουρκίας, παρότι οι θέσεις και η συμπεριφορά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η δική μου προσωπικά είναι μέσα στο διεθνές δίκαιο. Εφαρμόζω ακριβώς την εθνική κυριαρχία της χώρας σε ελληνικό έδαφος, σε ελληνικά ύδατα, στον ελληνικό εναέριο χώρο, επισκέπτομαι ελληνικά νησιά και θα συνεχίσω να το κάνω. Εάν κάποιοι ενοχλούνται, θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προασπίσει την εθνική κυριαρχία της χώρας, δεν προκαλεί κανέναν, αλλά απαιτεί και σεβασμό από τους φίλους εταίρους ή γείτονες για τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την εφαρμογή των συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ θερμά για την παρέμβασή σας αυτή.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλό βράδυ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να είστε καλά. Καλό βράδυ.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Π. ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε, μία πολύ σύντομη απάντηση στον κ. Βρούτση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παρακαλώ. Και μετά όμως να επιστρέψουμε στο στούντιο.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και σας αφήνω, γιατί έχετε εκεί πέρα εξαιρετικούς συναδέλφους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί έχω εδώ ένα δυνατό Υπουργό, τον Δημήτρη Στρατούλη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε έναν δυνατό Υπουργό, αυτό είναι αλήθεια. Λοιπόν, για τα θέματα που με αφορούν. Ακούστε να δείτε, δεν είναι όλα στο Αγγλικό δίκαιο. θα δώσω ένα παράδειγμα και να μου απαντήσει ο κ. Βρούτσης: Τα 27 δισεκατομμύρια του μηχανισμού στήριξης που λήγουν το καλοκαίρι, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, είναι στο αγγλικό δίκαιο ή στο ελληνικό δίκαιο; Απάντηση: στο ελληνικό δίκαιο είναι. Δεν υπέγραψε η Κυβέρνηση όπως την πίεζαν για να μπουν στο αγγλικό δίκαιο. Και ένα δεύτερο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η δανειακή σύμβαση, της οποίας την παράταση αποδεχθήκατε, αποδέχθηκε η Κυβέρνηση, δεν έχει το αγγλικό δίκαιο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχει καμία σχέση αυτό και δεν υπάρχει καμία υπογραφή.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι; Τι εννοείτε δεν έχει καμία σχέση;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας μιλάω για τα χρήματα, για τα ομόλογα..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν παρέτεινε η Κυβέρνηση κατά 4 μήνες την δανειακή σύμβαση;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχουν καμία σχέση τα ομόλογα τα οποία βρίσκονται στο μηχανισμό στήριξης με τη δανειακή σύμβαση που λήγουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Είναι σε ελληνικό δίκαιο και οι δανειστές προσπάθησαν να τα μετατρέψουν σε αγγλικό δίκαιο πράγμα που δεν δέχθηκε η Κυβέρνηση. Αυτό θα το δείτε, είναι κάτι το οποίο είναι αυταπόδεικτο.

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Γιατί δεν το φέρνετε στη Βουλή, κ. Υπουργέ; Γιατί δεν έρχεται;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί δεν δεχόμαστε, γιατί δεν θέλουμε να τα βάλουμε σε αγγλικό δίκαιο, ξεκάθαρα.

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Δηλαδή η Βουλή θα το βάλει στο αγγλικό δίκαιο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν κάνουμε άλλη συμφωνία και η συμφωνία αυτή περάσει από τη Βουλή, τότε αυτά τα ομόλογα θα μπουν στο αγγλικό δίκαιο, πράγμα που δεν θα το κάνουμε.

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Τη συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Βαρουφάκης, γιατί δεν τη φέρνετε στη Βουλή;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί δεν πρόκειται να φέρουμε στη Βουλή ένα κείμενο το οποίο δεν αποτελεί μνημόνιο και δεν αποτελεί συμφωνία παρά μόνο μία πολιτική γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο. Δεν θέλουμε να δεσμεύσουμε τον ελληνικό λαό, όπως τον δεσμεύσατε εσείς.

Αλλά εγώ θέλω να κάνω στο φίλο μου το Γιάννη Βρούτση από την καρδιά μου μία ερώτηση και φεύγω: Μπορεί να συμφωνήσει κανείς με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όταν λέει - και ρωτάω το Γιάννη Βρούτση γιατί είναι νησιώτης βουλευτής - ότι τα παράλια στα Ίμια είναι τουρκικά; Και δεν βγαίνει η Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα στο οποίο ήμουν 22 χρόνια, να απαντήσει στο Λαϊκό Κόμμα ότι τα παράλια στα Ίμια και ο θαλάσσιος χώρος που έπεσαν ο Καραθανάσης, ο Γιαλοψός και ο Βλαχάκος, ήταν ελληνικά χωρικά ύδατα, ελληνικό έδαφος, και έπεσαν οι ήρωες αυτοί στα ελληνικά ύδατα και στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Δεν περίμενα να δεχθεί κανείς από τη Νέα Δημοκρατία, παλιός μου συνάδελφος να βγαίνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να λέει ότι τα παράλια των Ιμίων είναι τουρκικά. Μόνο η κ. Βόζενμπεργκ αντέδρασε. Όλοι οι άλλοι το δέχθηκαν, δυστυχώς, όπως το δέχονταν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. Καλό σας βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου