Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ REAL FM ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΤΡΑΓΚΑ



Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Καλή σας ημέρα. Πραγματικά σας θέλουν έξω από την Κυβέρνηση;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι φυσικό αυτό και νομίζω ότι, από την πρώτη στιγμή, η προσπάθεια ήταν να μην μπούμε, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, στη Βουλή. Δεχτήκαμε έναν πρωτοφανή πόλεμο για δημοκρατικά κράτη. Είχαμε παρεμβάσεις από το εξωτερικό πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές. Για πρώτη φορά συναντάμε στην Ευρώπη τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον κ. Σουλτς, να συστήνει στον Πρωθυπουργό να αλλάξει συνεταίρο.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Σας το έχει πει ο κ. Τσίπρας; Σας έχει πει ότι του ζητούν να φύγετε από την Κυβέρνηση;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξεκάθαρα. Και ο κ Τσίπρας μου το έχει πει και ο κ. Σουλτς έχει κάνει δημόσιες δηλώσεις.

Γ ΤΡΑΓΚΑΣ: Τον κ. Σουλτς τον ακούσαμε. Ερωτώ αν ο Πρωθυπουργός σας είπε «κ. Καμμένο μου λένε να φύγετε». Σας το έχει πει;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι ξεκάθαρο. Ασκούνται πιέσεις και στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Οικονομικών και σε όλους. Γιατί όμως; Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι θα στηρίξουμε την Κυβέρνηση Τσίπρα, που πήρε λαϊκή εντολή να σταματήσει τα μνημόνια και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Και σας διαβεβαιώνω κ. Τράγκα ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημόνια. Αυτό σας το λέω εκ μέρους του συνόλου της Κυβερνήσεως, όπως και σας διαβεβαιώνω ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου, εάν υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά της Ευρώπης, να υπάρξει συμφωνία.

Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε όλους τους τομείς, στο εργασιακό, στο ασφαλιστικό, στη φορολογία, στην ανάπτυξη, στην ενέργεια, στις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες, αν υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά της Ευρώπης, θα τις δεχθούν. Από εκεί και πέρα, εάν νομίζουν ότι θα εξευτελίσουν, όχι την ελληνική Κυβέρνηση, αλλά τον ελληνικό λαό, κάνουν λάθος. Κάνουν λάθος εάν νομίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα γονατίσει και θα πάει σε εκλογές.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Αν ο Σόιμπλε θελήσει να επιβάλλει ολοκλήρωση του ήδη υπάρχοντος μνημονίου και στο επόμενο δάνειο που θα ζητηθεί για να καλυφθεί η ρευστότητα, στα τέλη Ιουνίου, ζητήσει «μνημονιάρα» για να την περάσει μέσα από το γερμανικό Κοινοβούλιο, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα την ψηφίσουν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Ούτε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ούτε η Κυβέρνηση. Και θέλω να σας πω ένα πράγμα, εμείς δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Ήδη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουμε ανοίξει και τα 84 δισεκατομμύρια, τις προμήθειες της εποχής 1998 - 2003. Οι περισσότερες από τις προμήθειες από την Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία, είναι με μίζες. Οι μίζες αυτές έχουν πλέον αποδειχθεί.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Οι μίζες πόσες είναι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι μίζες, εάν υπολογίσει κανείς αυτά που έλεγαν στη Siemens, είναι τουλάχιστον 2-3%, αλλά προσέξτε κάτι, εδώ δεν έχουμε απλώς μία θεωρία την οποία την αναπτύσσουμε εμείς, έχουμε τελεσίδικες αποφάσεις. Για τη Rheinmetall υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης ότι πλήρωσαν 62 εκατομμύρια ευρώ μίζα σε Έλληνες αξιωματούχους. Πλήρωσαν στη Γερμανία αποζημίωση για τις ελληνικές μίζες 37 εκατομμύρια.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Θα τα διεκδικήσουμε; Θα τα πάρουμε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η εταιρεία Rheinmetall ξέρετε με ποιον εμφανίστηκε πριν από λίγο καιρό στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Με τον προφυλακισμένο κ. Κατσή. Βεβαίως και θα τα πάρουμε.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Θα τα πάρουμε; Θα μπορέσουν να φτάσουν στα ελληνικά ταμεία;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως και θα τα πάρουμε. Όχι απλώς θα τα πάρουμε, αλλά θα πρέπει να ξέρουν ότι εάν δεν πληρώσουν την Ελλάδα και δεν αποζημιώσουν τον ελληνικό λαό θα αποκλειστούν από κάθε αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προβλέπουν οι νόμοι. Επίσης σας αποκαλύπτω για ποιο λόγο υπάρχει αυτός ο πόλεμος από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» κάθε Κυριακή. Έχουμε θίξει σοβαρά τα συμφέροντα της Airbus και των αντιπροσώπων των ελικοπτέρων ΝΗ 90. Κύριε Τράγκα, έχω μπροστά μου έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αριθμό πρωτοκόλλου 29615 της 6-5-2015. Η σύμβαση των περίπου 900 εκατομμύριων ευρώ για την προμήθεια των ελικοπτέρων που από τα 12 που παραλάβαμε τα 11 δεν πετούν δεν έχει περάσει η κύρια σύμβαση από προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας. Δηλαδή η σύμβαση είναι άκυρη.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Θέλετε να πείτε ότι δώσαμε εκατομμύρια και δεν έχουν περάσει ούτε στοιχειώδη έλεγχο; Και δεν πετάνε τα 11 από τα 12;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και δεν έχουν περάσει ούτε προσυμβατικό έλεγχο και δεν πετούν τα 11 από τα 12 και μάλιστα ήθελαν να τους πληρώσω εγώ 180 εκατομμύρια με το που παρουσιάστηκα στο Υπουργείο.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Έχετε κόψει καταβολές κ. Καμμένε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως, έχουν μπλοκαριστεί και οι παραλαβές και οι καταβολές και δεν πρόκειται ούτε να παραλάβουμε ούτε να καταβάλλουμε. Θα διεκδικήσουμε δε, το σύνολο της σύμβασης. Ξέρετε κ. Τράγκα ότι σχεδόν σε καμία προμήθεια από τα εξοπλιστικά δεν υπάρχουν εγγυητικές επιστολές τραπεζών, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία;

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Τώρα, βέβαια, εάν σας την «πέσουν» με την περίφημη υπόθεση των πέντε αεροσκαφών εσείς θα βγάλετε στοιχεία - σας άκουσα να μιλάτε κάποια μέρα - για τον κ. Δένδια, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Μεϊμαράκη και άλλους;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Δένδιας έχει υπογράψει, όπως και ο κ. Σαμαράς, με το ΚΥΣΕΑ, το θέμα αυτών των πέντε P 3, μία διακρατική συμφωνία η οποία δεν έχει ούτε μεσάζοντες ούτε αντιπροσώπους.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Κατευθείαν με τους Αμερικανούς δηλαδή ήταν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το αμερικανικό δημόσιο και το ελληνικό δημόσιο. Και θα υπογράψουμε και άλλες συμφωνίες με τους Αμερικανούς. Τέτοιες διακρατικές συμφωνίες θα υπογράψουμε και άλλες, διότι θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να μπει ούτε βίδα από υποθέσεις οι οποίες έχουν μίζες και εμπλέκονται αντιπρόσωποι, εκδότες, επιχειρηματίες και Έλληνες πολιτικοί. Αν δεν πληρώσουν πίσω τις μίζες τις οποίες πήραν από τον ελληνικό λαό και τα προγράμματα τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν στις υπογραφές τους δεν πρόκειται να προμηθευτούμε ούτε βίδα και αυτό πρέπει να το ξέρουν καλά.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Λέτε, λοιπόν, ότι δεν θα προμηθευτούμε ούτε βίδα από τους Ευρωπαίους. Αυτό δεν λέτε; Airbus και τέτοια;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από τις εταιρείες εκείνες οι οποίες έδωσαν μίζες και δεν ανταποκρίθηκαν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα. Το θέμα των υποβρυχίων κ. Τράγκα δεν έκλεισε.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Προσπαθούμε να πάρουμε τα λεφτά που έχασε το ελληνικό δημόσιο πίσω. Εντάξει. Τώρα να σας πάω στο πολιτικό επίπεδο. Αν αύριο μας οδηγήσουν, ο κ. Σόιμπλε και οι άλλοι, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν σας «γουστάρουν» καθόλου κ. Καμμένε…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα έπρεπε να ανησυχείτε εάν με «γουστάρουν».

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Αν σας οδηγήσουν σε απαγόρευση κίνησης κεφαλαίων;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με ποιο δικαίωμα κ. Τράγκα;

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Με το δικαίωμα ότι «δεν σας δίνουμε την δόση». Κουνάνε συνεχώς τους ώμους.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί μας έχουν δώσει μέχρι τώρα;

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Όχι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από τον Αύγουστο ο ελληνικός λαός πληρώνει τις δόσεις. Την Τρίτη πληρώσαμε περίπου 700 εκατομμύρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από τις δανειακές συμβάσεις που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Τα πράγματα είναι απλά κ. Τράγκα. Εμείς δείχνουμε όλη την καλή θέληση να βρεθεί λύση. Κάνουμε και υποχωρήσεις και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις - οι οποίες είναι έξω από την προγραμματική εντολή την οποία έχει - δείχνοντας όλη την καλή θέληση. Αν λοιπόν δεν πληρώσουν τα λεφτά τα οποία οφείλουν από τις δανειακές συμβάσεις που εκείνοι έχουν υπογράψει δεν πρόκειται να έχουν τις δόσεις τις οποίες θέλουν να εισπράξουν.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Δηλαδή, δεν θα υπάρξει συμφωνία;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς έχουμε καλή διάθεση να υπάρξει συμφωνία και έχουμε κάνει τα πάντα και θα αποδείξουμε στον ελληνικό λαό, αλλά και στο ευρωπαϊκό κοινό, όλα αυτά τα οποία έχουμε κάνει για να υπάρξει συμφωνία. Αν λοιπόν έχουν αποφασίσει να χτυπήσουν την ελληνική κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους και παραβιάσουν τις διεθνείς συμφωνίες, που εκείνοι έχουν υπογράψει, έχουμε και άλλο τρόπο να αντισταθούμε.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Ποιον τρόπο έχουμε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν πρόκειται, κατ’ αρχήν, να παραδώσουμε ούτε τη δημόσια ούτε την ιδιωτική περιουσία.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Ναι. Πώς θα λειτουργήσει το κράτος;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το κράτος μπορεί να λειτουργήσει με πάρα πολλούς τρόπους. Δεν κλείνει η Ελλάδα.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Ναι, αλλά αυτοί οδηγούν την Ελλάδα σε απόλυτη «αργεντινοποίηση». Δηλαδή, σου λένε «ή θα επιβάλεις αυτά τα μέτρα και θα γίνεις λαομίσητος ή θα πας σε απόλυτη «αργεντινοποίηση».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν, κ. Τράγκα, τα μέτρα αυτά είναι δύσκολα, αλλά θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας, για να βγει η Ελλάδα από το πρόβλημα, θα τα πάρουμε. Αν τα μέτρα αυτά είναι προκειμένου να εξευτελίσουν την κυβέρνηση και να εξαθλιώσουν τον ελληνικό λαό, δεν θα τα πάρουμε.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Άρα, να υποθέσω κ. Καμμένε, ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, πρώτον, δεν υπογράφουν τρίτο μνημόνιο. Ούτε υπογράφουν φοροκαταιγίδες. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, γιατί εσείς έχετε μείνει αμετακίνητος σε παλαιές θέσεις σας, δεν υπογράφουν φοροκαταιγίδες. Έτσι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή είναι η εντολή που λάβαμε από τον ελληνικό λαό κ. Τράγκα. Από εκεί και πέρα, προσέξτε κάτι και θέλω να είμαι σαφής σε αυτό, η Ελλάδα δεν είναι απλώς μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, στο ΝΑΤΟ, παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Και ο ρόλος αυτός είναι στη νότια πτέρυγα, σε μια περιοχή που έχει εκραγεί - και μιλάω για τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή - να παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη μάχη κατά του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι το στήριγμα της κυβέρνησης της Αιγύπτου. Είναι ο συνομιλητής του Ισραήλ. Είναι ο συνομιλητής των Εμιράτων. Είναι η χώρα εκείνη, η οποία αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα είναι ένα ενεργειακό κέντρο, από ενέργεια η οποία έρχεται από την πλευρά της Ρωσίας. Η Ελλάδα είναι σοβαρός εταίρος και συνεπής σύμμαχος του ΝΑΤΟ, φίλη με τη Ρωσία και θα προχωρήσει σε συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό, τον «Hellas Stream».

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Ναι, αλλά ερεθίζονται οι Αμερικανοί. Οι Αμερικανοί ήρθαν εδώ και είπαν στο Μαξίμου - έστειλαν τον πρώτο εκπρόσωπο, όπως έστελναν αντιπροσώπους τον καιρό του Κώστα Καραμανλή - ότι θα είστε «κακά παιδιά» έτσι και πάτε προς τους Ρώσους. Στα ίσια το είπαν σχεδόν οι Αμερικανοί.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Περισσότερο ερεθίζονται μάλλον οι Γερμανοί. Και το θέμα κ. Τράγκα, επειδή σας ακούω κάθε μέρα, είναι ότι, αυτή τη στιγμή, η Γερμανία, παίζει πάλι το παιχνίδι που έπαιζε κάθε 40 χρόνια. Δεν μιλάει για την προστασία της Ευρώπης και την εφαρμογή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Μιλάει για τη γερμανοποίηση της Ευρώπης, για την υπαγωγή της Ευρώπης στη γερμανική εξουσία. Ο κ. Σόιμπλε, αν παρακολουθήσετε τις ομιλίες του, θα δείτε ότι ξεκάθαρα, σε δημόσια fora, λέει ότι εμείς θέλουμε έναν υπουργό Εξωτερικών, έναν υπουργό Οικονομικών. Θέλει κατάργηση των εθνών - κρατών. Θέλει κατάργηση της ευρωπαϊκής οικογένειας. Θέλει να καθυποτάξει η Γερμανία τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Του απαντάμε ότι αυτό δεν θα γίνει. Εμείς είμαστε υπέρ της Ευρώπης των εθνών - κρατών, αλλά όχι της παράδοσης της χώρας μας και της εθνικής μας κυριαρχίας και της περιουσίας των Ελλήνων στη γερμανική επικυριαρχία.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Κύριε Καμμένε, ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνέντευξη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ, καλή σας ημέρα.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Κρατάω κάτι. Ότι οι ΑΝΕΛ δεν υπογράφουν νέο μνημόνιο. Έτσι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς, ό,τι λέμε ισχύει για πάντα.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου