Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ: ΤΩΡΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΧΑΘΗΚΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ, ΖΩΙΚΟ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
19/06/2014

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ - ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ: ΤΩΡΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΧΑΘΗΚΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ, ΖΩΙΚΟ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ



Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ και ΑΜ-Θ Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής τους Συνδυασμού εθνικού σκοπού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, έκανε την εξής δήλωση:

«Μια ακόμα Ερώτηση που κατέθεσα για την ΑΜ-Θ, αποκαλύπτει την ωμή κοροϊδία Υπουργών, Βουλευτών και Αυτοδιοικητικών.

Αφορά την τύχη ενός πολυδιαφημισμένου έργου, το οποίο ωστόσο έχει... «κολλήσει» χρόνια τώρα στα συρτάρια.

Πρόκειται για το φράγμα του Μαρμαρά.

Ζήτησα, μετά από συνάντησή μου με κατοίκους της περιοχής, να μάθω αν και πότε θα δρομολογηθεί το έργο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η απάντηση που πήρα ήταν κόλαφος!

«Το έργο δεν είχε ενταχθεί στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ. Επίσης, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 δεν έχει κατατεθεί πρόταση εκπόνησης της οριστικής μελέτης του εν λόγω έργου και της κατασκευής αυτού, προκειμένου να ενταχθεί στο εν λόγω χρηματοδοτικό πρόγραμμα»!

Θυμίζω ότι η Ερώτησή μου (η οποία είχε υποβληθεί προς τον πρώην, πλέον, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη) έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Αναρωτιέμαι αν σκοπός του κράτους είναι η εξυπηρέτηση και η προστασία των πολιτών ή εάν θέλετε το κράτος, από εγκληματικές παραλείψεις του να σκορπά πολύτιμα εκατομμύρια (που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν) και να καταγράφει καταλόγους θυμάτων, και πόσο μάλλον νεκρών συμπολιτών μας.

Στην περιοχή των Ελευθερών Παγγαίου Καβάλας, χρόνια αγωνίζονται οι κάτοικοι να πείσουν τις πολιτικές ηγεσίες του «Υπουργείου Γεωργίας» στο παρελθόν και «Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» τώρα, στην δημιουργία ενός φράγματος που θα είναι πολλαπλά ωφέλιμο αλλά και σωτήριο.

Η πεισματική άρνηση του Υπουργείου σας να προχωρήσει αυτό το έργο και μάλιστα με έτοιμη την προμελέτη, έχει ως αποτέλεσμα εκτεταμένες πλημμύρες που φτάνουν μέχρι την Ν. Πέραμο, αλλά και με μεγάλες απώλειες ανθρώπινων ζωών αλλά και περιουσιών.

Όπως μου έλεγαν οι κάτοικοι στην περιοχή των Ελευθερών που επισκέφτηκα πριν λίγες μέρες, το φράγμα δεν θα αποτρέψει μόνο αυτές τις καταστροφές, για την επανόρθωση των οποίων απαιτούνται εκατομμύρια, δεν θα αποτρέψει μόνο τις απώλειες ζωών, αλλά θα βοηθήσει και στην επιβεβλημένη διαχείριση των υδάτων, που τελικά πέφτουν και χάνονται στην θάλασσα.

Κατόπιν τούτων σας ερωτώ κ. Υπουργέ:

1. Σκοπεύετε, επιτέλους, να δρομολογήσετε το έργο κατασκευής του φράγματος Ελευθερών Καβάλας;

2. Αν δεν το πράξετε, αντιλαμβάνεστε ότι αναλαμβάνετε και τις ποινικές ευθύνες, όχι μόνο τις πολιτικές, για τις εκτεταμένες καταστροφές, τις απώλειες ανθρώπινων ζωών ή και απώλεια ζωικού κεφαλαίου σε περίπτωση πλημμύρας;»

Η αποκαλυπτική απάντηση του ΥΠΑΑΤ έχει ως εξής:

«Για την αντιμετώπιση των αρδευτικών αναγκών της χώρας και την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προγραμματίζει την εκτέλεση σειράς Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Ε.Ε.) και την εκπόνηση σειράς Μελετών, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενότητες και τις Περιφέρειες. Τα έργα αυτά αφορούν κυρίως στην ταμίευση των επιφανειακών απορροών, αλλά και στη βελτίωση υφισταμένων εγγειοβελτιωτικών υποδομών.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την αντιμετώπιση των φαινομένων της λειψυδρίας και της ποιοτικής υποβάθμισης των αρδευτικών υδάτων με στόχο την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με μακροχρόνιο σχεδιασμό αποβλέπει στην εκτέλεση σειράς Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Ε-Ε.) και στην εκπόνηση Μελετών.

Ειδικότερα, για την Π.Ε. Καβάλας έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, τα παρακάτω έργα - μελέτες, για τα οποία παρουσιάζονται σε πίνακα, τα οικονομικά τους στοιχεία και η πορεία τους:




Σε ότι αφορά στο έργο Φράγματος Ελευθερών Καβάλας αναφέρεται ότι η μελέτη του είχε ανατεθεί από το Νομαρχιακό Ταμείο Καβάλας το 1992 μέσω ΣΑΝΤ (1992-1993) και εν συνεχεία μέσω Β’ ΚΠΣ (ΣΑΝΑ 1994-1996) από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας. Έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας, η οριστική γεωλογική μελέτη, η προμελέτη γεωτεχνικής έρευνας και υδραυλικών έργων. Η οικεία Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων με το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχαν προτείνει την εκπόνηση της οριστικής μελέτης καθώς και την κατασκευή του φράγματος μέσω του Γ’ ΚΠΣ.

Σημειώνεται ότι, το έργο δεν είχε ενταχθεί στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ. Επίσης, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 δεν έχει κατατεθεί πρόταση εκπόνησης της οριστικής μελέτης του εν λόγω έργου και της κατασκευής αυτού, προκειμένου να ενταχθεί στο εν λόγω χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Τέλος, σημειώνεται ότι όταν υποβληθούν και επανασυλλεγχθούν αιτήματα μελετών-έργων από ολόκληρη την επικράτεια, θα αξιολογηθούν και θα ιεραρχηθούν εκ νέου, στο πλαίσιο των αξόνων που θα κινηθεί η νέα Προγραμματική Περίοδος (σε Κεντρικό ή Περιφερειακό επίπεδο), ώστε όσα αιτήματα τελικώς επιλεγούν να ενταχθούν σε αντίστοιχα Προγράμματα χρηματοδότησης».

Μετά από όλα αυτά, ως ΑΜ-Θ Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής του Συνδυασμού εθνικού σκοπού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, ζητώ την δημόσια τοποθέτηση - απολογία ΟΛΩΝ εκείνων που έλεγαν ΨΕΜΑΤΑ στο κόσμο και με την ολιγωρία τους συνέβαλαν ώστε με τις πλημμύρες να έχουν καταγραφεί θύματα, απώλειες ζωικού κεφαλαίου και τεράστιες καταστροφές στη Γεωργία και σε Ιδιοκτησίες.

Είναι ποινικά υπεύθυνοι για όλα αυτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου