Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΕΘΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ1 ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ





Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ο κ. Παναγιώτης Καμμένος είναι μαζί μας. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, καλημέρα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλή σας ημέρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα πώς θα σας λέω; Πρόεδρο ή Υπουργό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τώρα είμαι στο Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργός είναι καλύτερα, γιατί αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Ανεξάρτητα αν είμαι Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, αυτή τη στιγμή ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, εκπροσωπώ το σύνολο του Ελληνικού λαού, όπως εξάλλου το κάνει όλη η κυβέρνηση. Είναι η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση, γιατί εσείς ήσασταν από εκείνους που όταν είχε επιβληθεί εμπάργκο κατά την προεκλογική περίοδο για το Κίνημα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, το εμπάργκο το σπάζατε μέχρι και την τελευταία Παρασκευή. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και θα το συνεχίσουμε να το κάνουμε εδώ με όλους. Βέβαια και αφού ευχαριστήσουμε και τη Διεύθυνση του σταθμού, που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε την ανεξαρτησία μας. Για να έρθουμε στα θέματα μας. Ικανοποιημένος από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης κ. Υπουργέ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας πω, νομίζω ότι είναι ίσως η πρώτη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση που κατάφερε να δώσει το στίγμα της από τις πρώτες μέρες, πριν ακόμα έχουμε την ψήφο εμπιστοσύνης, πριν ακόμα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί είναι ένα μήνυμα που λέει στον ελληνικό λαό ότι όλα αλλάζουν.

Πρώτα απ’ όλα δεν είδαμε καταστροφές. Δεν είδαμε να κλείνουν τράπεζες. Δεν είδαμε να αδειάζουν τα ΑΤΜ. Δεν είδαμε να ισχύει αυτό το κλίμα τρόμου που προσπάθησε να επιβάλει η απερχόμενη κυβέρνηση στον ελληνικό λαό. Ήταν ένα ψέμα. 

Η Ελλάδα έχει μία κυβέρνηση δημοκρατικά εκλεγμένη, η οποία θα επαναφέρει το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία. Παράλληλα, θα είναι μία εθνικά κυρίαρχη κυβέρνηση, η οποία δεν θα διοικείται μέσω email από ξένα κέντρα, αλλά θα εκτελεί τις εντολές του ελληνικού λαού. Αυτό νομίζω ότι ήταν σαφές από όλα τα υπουργεία, από τον Πρωθυπουργό τον ίδιο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένα από τα πρώτα τα οποία εσείς ανακοινώσατε ότι θα κάνετε στο Υπουργείο σας και μετά θα έρθουμε στα γενικότερα, είναι να ξαναδούμε όλες τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κατ' αρχήν, το πρώτο που έκανα ήταν να αποκαταστήσω τους ενστόλους - μάλλον τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι ενστόλους, όπως τους λέγαμε μέχρι τώρα - οι οποίοι, ιδίως στηνπαραμεθόριο, είχαν υποστεί μία τρομερή οικονομική επίθεση. Αποκατέστησα λοιπόν το επίδομα παραμεθορίου. Δεν είναι κάτι πολύ σπουδαίο, αν θέλετε, αλλά είναι μία αναγνώριση του κράτους προς εκείνους που φυλάνε Θερμοπύλες, φροντίζουν για την εθνική κυριαρχία της χώρας και την εδαφική ακεραιότητα στον Έβρο και τα νησιά.

Το δεύτερο, ήταν να ξεκινήσει η διαδικασία της μισθολογικής αποκατάστασης των στελεχών που δέχθηκαν μία επίθεση τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο περίπου του 50%, αλλά και όσον αφορά και τους αποστράτους.

Παράλληλα, αυτό που έκανα, ήταν να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου όλων των συμβάσεων, διότι ο ελληνικός λαός απαιτεί διαύγεια. Απαιτεί να υπάρχει εντιμότητα εκεί που «ματώνει» για να μπορέσει να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις και να έχει την ασφάλεια που απαιτείται.

Εδώ έχουμε φτάσει να έχουμε προφυλακισμένους σχεδόν τους περισσότερους διευθυντές πολιτικών γραφείων υπουργών Εθνικής Άμυνας,λόγω εμπλοκής με τους εξοπλισμούς.

Οι φάκελοι θα ανοίξουν όλοι. Θα δημιουργηθεί υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, θα γυρίσουν οι προμήθειες στα επιτελεία και όχι σε φίλους και κουμπάρους των υπουργών και θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια σχετικά με το δημόσιο χρήμα που δίνεται για την άμυνα του ελληνικού λαού.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι με το άνοιγμα όλων των συμβάσεων…

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποιοι θα βρεθούν εκτεθειμένοι. Και έχει πει χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος ότι δεν θα είναι μόνο ο Τσοχατζόπουλος. Έτσι δεν έχετε πει κ. Υπουργέ; Ότι δεν είναι μόνο ο Τσοχατζόπουλος, ότι υπάρχουν και άλλοι από πίσω.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αλίμονο εάν για όλα αυτά τα οποία έχουν συμβεί στη χώρακαι ιδίως στα θέματα των εξοπλισμών, φταίει μόνο ένας. Υπάρχουν πολλές ευθύνες. Υπήρχε μέχρι τώρα η ομερτά, υπήρχε η αλληλοεπικάλυψη σε αρκετά θέματα. Υπάρχουν υποθέσεις ανοιχτές, που πρέπει να τις γνωρίζει ο ελληνικός λαός και χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά που ανέφερα από την πρώτη μέρα.

Δηλαδή, όταν προμηθευόμαστε 20 ελικόπτερα, τα περίφημα NH 90 - έχω καταθέσει 30 ερωτήσεις για αυτά τα ελικόπτερα, τα οποία καθυστέρησαν να μας δοθούν αρκετά χρόνια - και από τα 10 που έχουμε παραλάβει, πετάνε τα δύο, το ένα μένει στη πρώτη του πτήση και συνεχίζουμε να πληρώνουμε, όταν απαιτούν να τους δώσουμε και 70 εκατομμύρια ευρώ για την τεχνική υποστήριξη, αντιλαμβάνεστε ότι κάτι συμβαίνει. 

Αυτά δεν πρόκειται να συνεχιστούν. Θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Θα αποδοθούν ευθύνες και παράλληλα θα ελεγχθούν όχι μόνο οι συμβάσεις αγοράς, αλλά και οι συμβάσεις που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση. Διότι, για να καταλάβουμε τα μεγέθη, στα οπλικά συστήματα ένα 20% είναι το κόστος αγοράς και ένα 80% είναι το κόστος συντήρησης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκεί είναι τα πολλά λεφτά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακριβώς.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκεί είναι τα πάντα, ανταλλακτικά και συντήρηση. Κύριε Υπουργέ, για να πάμε λιγάκι στα δύσκολα τώρα. Στηρίξατε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στήριξα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Όπως ακριβώς έκανε και το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Μην φτύσετε στον κόρφο σας. Πρέπει να τα αναφέρω.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, είδατε ότι εμείς δεν ζητήσαμε ούτε αντιπροεδρίες, ούτε συναποφάσεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πήρατε κάτι. Ένα υπουργείο σημαντικό και υφυπουργεία. Αλλά, προσέξτε που θέλω να καταλήξω.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Συμμετέχουμε και με το Υπουργείου Τουρισμού με την κ. Κουντουρά και με την κ. Κόλλια στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ο κ. Κουίκ είναι Υφυπουργός Συντονισμού και ο κ. Σγουρίδης Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσέξτε όμως, που θέλω να καταλήξω. Η προηγούμενη συνεργασία Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, είχε ως αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να καταποντιστεί, κατά γενική ομολογία, γιατί τα ποσοστά που πήρε είναι πάρα πολύ χαμηλά, ενώ η Νέα Δημοκρατία, αν και ηττήθηκε κατά κράτος, δεν φαίνεται να έχασε τόσο πολύ, όσο έχασε το ΠΑΣΟΚ. Δεν σας φοβίζει το γεγονός της απορρόφησης, της ενσωμάτωσης, δηλαδή μήπως σας πουν σε λίγο καιρό ότι ήσαστε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς, κατ' αρχήν, δεν είμαστε συνιστώσα κανενός. Εμείς συμμετέχουμε σε μία κυβέρνηση η οποία αυτό που επιθυμεί να κάνει, είναι να ενώσει τους Έλληνες. Τα φαινόμενα των δύο άκρων, οι δημόσιες συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών που οδηγούν σε διχόνοια τον ελληνικό λαό σταματούν εδώ. Η πατρίδα μας πρέπει να είναι ενωμένη. Έχει μπροστά δύσκολα οικονομικά προβλήματα. Είναι διαφορετικό να πάμε στο εξωτερικό και να συνομιλήσουμε ως έθνος και είναι διαφορετικό να συνομιλούμε στο εξωτερικό ως υπάλληλοι της κ. Μέρκελ. Βλέπετε το διεθνή αντίκτυπο και το σεβασμό που υπάρχει από τη στάση της κυβέρνησης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όντως, τις πρώτες ημέρες υπάρχει ένα καλό κλίμα, αλλά υπάρχουν όμως και κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε λίγες ώρες έρχεται με εντολή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα μεγάλο κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ακριβώς για τα οικονομικά, να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεκαθαρίσει ότι εδώ πέρα τραβάμε έναν καινούριο δρόμο. Βλέπετε τη Γαλλία να αντιδρά, με τον Υπουργό Οικονομικών να μιλάει για λάθος δρόμο μέχρι τώρα. Αυτό είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό είναι καλό, ότι γίνεται συζήτηση, αλλά προσέξτε με. Εδώ όμως ακούγονται και κάποιες θέσεις, οι οποίες έρχονται, είναι διαμετρικά αντίθετες από τις θέσεις τις οποίες είχατε διατυπώσει εσείς μέχρι στιγμής; Παράδειγμα. Εσείς μιλάγατε σε όλους τους τόνους για «κούρεμα» του χρέους. Ο κ. Βαρουφάκης λέει, ότι κοιτάξτε να δείτε, εμείς δεν μένουμε στους τύπους για το πώς θα το ονομάσουμε. Εμάς μας ενδιαφέρει να είναι βιώσιμο το χρέος και να μπορέσουμε με αξιοπρέπεια να το αντιμετωπίσουμε. 

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μιλάει ακριβώς για «κούρεμα», όπως το λέγατε και εσείς παλιότερα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μιλάει για ανταλλαγή ομολόγων.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για ομόλογα στο διηνεκές και τα λοιπά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς, η θέση σας ήταν κατηγορηματική, «κούρεμα». Μήπως είναι το πρώτο σημείο διαφωνίας;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Ακούστε να δείτε. Εσείς ή εγώ ή ένας πολίτης χρωστάει σε μία Τράπεζα 100.000 ευρώ. «Κούρεμα» θα είναι παραδείγματος χάρη, να πάμε στη Τράπεζα και να μας πει η Τράπεζα, σας κουρεύω τις 100.000 ευρώ και θα χρωστάς 50.000. Αν έρθει και σας πει κ. Παπαδάκη ότι από τις 100.000 ευρώ που χρωστάς, τις 70.000 ευρώ θα τις χρωστάς για 200 χρόνια, δεν θα τις εισπράξουμε στο τέλος και θα πληρώνεις ένα επιτόκιο 0,01%.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το θέμα είναι αν η Τράπεζα μου το πει. Αυτό είναι καλό. Αλλά, προσέξτε κ. Υπουργέ…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όταν είναι ομόλογο στο διηνεκές, σημαίνει ότι είναι ομόλογο χωρίς ημερομηνία λήξης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, ήταν και σκέψη Στουρνάρα. Αυτή ήταν και σκέψη Στουρνάρα. Είχε διατυπωθεί αλλά όχι επισήμως.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτοί δεν σκέφτονταν.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ως διαπραγμάτευση δεν πήγε ποτέ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ό,τι τους έστελναν πακέτο από τη τρόικα, το δέχονταν. Εδώ βλέπουμε φωνές «σκληρών» της πρώην κυβέρνησης, τον κ. Κρανιδιώτη, να λέει ότι αν αποδειχθεί ότι θα κάνει πίσω η Γερμανία τότε σημαίνει ότι το 2011 έγινε λάθος. 

Μα βεβαίως και έγινε λάθος το 2011. Ο κ. Σαμαράς συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Παπαδήμου αυτό που έκανε ήταν να αφοπλίσει την Ελλάδα, να μην κάνει καμία διαπραγμάτευση και να μην κρατήσει μία θέση ενός εθνικά κυρίαρχου κράτους.

Η σημερινή κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι να λέει ότι αυτή η πολιτική δεν θα συνεχιστεί. Δεν μπορεί η Ελλάδα με ύφεση 25% να συνεχίσει την εξαθλίωση του ελληνικού λαού και να μην υπάρχει ελπίδα ανάπτυξης. Ακούμε την απάντηση από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Βλέπουμε, δηλαδή, μέσα σε μία εβδομάδα να έχει αλλάξει ο κόσμος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. Αναφέρετε τη Ρωσία και σας κατηγόρησαν ότι είχατε και εσείς προσωπικά έχετε σχέσεις με εθνικιστικές δυνάμεις από την Ρωσία και γενικά σας χαρακτηρίζουν ένα κόμμα το οποίο έχει σε ορισμένους τομείς εθνικιστικές απόψεις οι οποίες έρχονται σε κόντρα με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τι έχετε να απαντήσετε σε αυτούς που λένε κάτι τέτοιο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε ένα κίνημα που συμμετέχει σε μία μεγάλη πατριωτική δημοκρατική συμμαχία.

Είναι μαζί μας άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους. Είναι ο Κώστας Ζουράρις. Είναι ο Παναγιώτης Σγουρίδης, δεν μπορεί κανείς να τον κατατάξει στην άκρα δεξιά. Ή πολλά άλλα στελέχη, όπως το Λευκό που είναι μαζί μας, κινήματα όπως το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα. Πολίτες, όπως ο Νεοκλής Νεάρχου, ο Δαμιανός Βασιλειάδης.

Ναι, είμαστε ένα πατριωτικό κίνημα. Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι σχέσεις δημόσιες και θεσμικές. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Δούμας, ο κ. Πουσκόφ, με τον οποίο συναντήθηκα, είναι θεσμικός παράγων, δεν είναι εθνικιστικό στοιχείο.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος του Πούτιν, με τον οποίο συναντήθηκα στην Μόσχα, είναι θεσμικός παράγων, είναι ο αντιπρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος. Οι συναντήσεις με αυτούς θα συνεχιστούν, η συνεργασία θα συνεχιστεί.

Όταν έχω δύο δηλώσεις, η μία από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας που λέει ότι ο αγωγός θα περάσει από την Ελλάδα για να πάει φυσικό αέριο στην Ευρώπη και δεν θα περάσει από τα βόρεια, όταν έχω δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Γεωργίας της Ρωσίας που λέει ότι αν χρειαστεί θα απορροφήσουμε το σύνολο των αγροτικών προϊόντων σε καλύτερες τιμές από ό,τι δίνονται σήμερα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το συμφέρον της πατρίδας μου θα κοιτάξω, κ. Παπαδάκη. Το συμφέρον της Ελλάδας θα κοιτάξουμε, παραμένοντας στο ΝΑΤΟ, σεβόμενοι τη Συμμαχία και τις συμφωνίες που έχουμε. 

Στις 10:00 έχω συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη, εδώ, στο Πεντάγωνο. Και στις 12:00 έχω συνάντηση με τον Ρώσο Πρέσβη. Η Ελλάδα δεν θα παραμείνει - συνομιλώντας μόνο με τους δανειστές - με τη σχέση δανειστή – δανειζομένου, στέλνοντας υπαλλήλους για να συνομιλούν με υπουργούς. Αυτά να τα ξεχάσουν, τελείωσαν.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τι θα γίνει όταν θα αρχίσουν να μπαίνουν ζητήματα, όπως για παράδειγμα η σχέση με την Εκκλησία, όπως για παράδειγμα το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, όπως για παράδειγμα το θέμα του Μακεδονικού.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να τα πάρουμε ένα - ένα. Το θέμα με την Εκκλησία δεν πρόκειται να μπει και δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι ξεκάθαρα μία «κόκκινη γραμμή» των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε ένα περιθώριο μέχρι το 2021 που θα είναι αναθεωρητική Βουλή. Εδώ αυτό ας το αφήσουμε στην άκρη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν πρόκειται να αλλάξει το θέμα της Εκκλησίας. Το θέμα της μετανάστευσης, της λαθρομετανάστευσης….

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να, βλέπετε; Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για παράνομη μετανάστευση και εσείς μιλάτε για λαθρομετανάστευση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω κάτι; Το πως το λέμε μπορεί να είναι διαφορετικό. Μπορούμε να προχωρήσουμε, σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πιέσει την Τουρκία για τη συμφωνία επαναπροώθησης να αναστείλουμε τη Συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ»; Ας το κάνουμε αυτό και ας έχουμε διαφορετικούς όρους ο καθένας. Το αποτέλεσμα θα έχει επιτευχθεί.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δέχεστε την πρόταση που λένε: η δεύτερη γενιά μεταναστών να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια, που έχει ακουστεί;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν το δέχομαι αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι εξαγγελία όμως.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε, αν μιλάμε για τρίτη γενιά, και μιλάμε για παιδιά τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα μετά από τρίτη γενιά, μεγαλώνουν εδώ, υπηρετούν στον ελληνικό στρατό, έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία, δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία Ελληνίδα και κανένας Έλληνας που θα αρνηθεί αυτά τα παιδιά να ενταχθούν μέσα στην κοινωνία που ήδη άλλωστε είναι ενταγμένα. Από τη στιγμή που σέβονται τις αρχές της χώρας, σέβονται το Σύνταγμα της χώρας, σέβονται τις αξίες της χώρας.

Από εκεί και πέρα, τα νομοσχέδια θα έρχονται στην Βουλή. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε μία κοινοβουλευτική ομάδα 13 βουλευτών η οποία αυτή τη στιγμή ψηφίζει ανάλογα με τις αρχές με τις οποίες εξελέγη μέσα στη Βουλή. Αν, λοιπόν, ένα νομοσχέδιο είναι αντίθετο προς τις αρχές και ιδίως τις «κόκκινες γραμμές» μας, δεν θα το ψηφίσουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέτε κάτι σημαντικό. Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει στο εξής. Έβγαινε ο κύριος Βενιζέλος και έλεγε: ό,τι έρχεται στην Βουλή είναι συμφωνημένο με εμένα και τον Σαμαρά. Αυτό έβγαιναν και έλεγαν και οι δύο έστω και αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. ή της Νέας Δημοκρατίας συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν κάτι τέτοιο. Εσείς μας λέτε κάτι διαφορετικό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ δεν είναι πρόβατα. Θα ψηφίσουν κατά τη συνείδησή τους όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ξεκάθαρα, έντιμα και δημόσια από την πρώτη στιγμή διατυπώσαμε τις θέσεις μας και τις «κόκκινες γραμμές» μας. Όταν θα έρθει κάποιο νομοσχέδιο και θα είναι αντίθετο με τις «κόκκινες γραμμές» μας δεν θα το ψηφίσουμε. 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα μας λέτε τώρα, για να δούμε την είδηση, λέτε ότι δεν θα υπάρχει προσυμφωνία για τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή. Διατηρείτε την αυτονομία σας και θα ψηφίζετε κατά βούληση. Δηλαδή μπορεί κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ να διαφωνούν, δεν θα υπάρχει προσυμφωνία.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με τον Πρωθυπουργό έχουμε κάνει την εξής δημόσια συμφωνία. Εμείς δεν πρόκειται να κλεινόμαστε στο Μαξίμου και να μιλάμε οι δυο μας. Έχουμε ένα υπουργικό συμβούλιο δέκα υπουργών με Πρόεδρο τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, τον κ. Πρωθυπουργό, όπου εκεί θα συζητούνται οι μεγάλες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα συμμετέχουν οι βουλευτές σας όμως. Δηλαδή εσείς θα συμμετέχετε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εκεί που θα υπάρχουν κοινές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου σημαίνει ότι δεν θα παραχαράζουν τις «κόκκινες γραμμές» τις οποίες έχουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα αν δεν ψηφιστεί ένα βασικό νομοσχέδιο, για παράδειγμα για την παράνομη μετανάστευση ή για κάποια άλλα ζητήματα με τα οποία εσείς σε θέματα εθνικής πολιτικής έχετε διαφοροποιηθεί, μπορεί να πέσει και η κυβέρνηση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, ο ελληνικός λαός σοφά ψήφισε να έχει 149 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ και 13 βουλευτές οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Δεν είναι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία είναι αυτοδύναμη και αποφασίζει μόνη της. Εμείς θα αποφασίζουμε ανάλογα με αυτά με τα οποία έχουμε συμφωνήσει με τον ελληνικό λαό και τις αρχές μας. Σε μία κυβέρνηση η οποία έντιμα έχει δύο εταίρους, οι δύο εταίροι θα πρέπει δημόσια να συμφωνούν ή να διαφωνούν. Εάν διαφωνούμε θα καταψηφίζουμε.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως στέλνετε το μήνυμα ότι δεν είστε δεδομένος. Εμείς έτσι το καταλαβαίνουμε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί θεωρείτε δεδομένο ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα παραβιάζουν τις «κόκκινες γραμμές» με τις οποίες εμείς δημόσια συμφωνήσαμε να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση; Μην περιμένετε να βλέπετε τις εκπλήξεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μη δω να μου διαγράφετε βουλευτές. Όχι τίποτα άλλο, έτσι είχαν πει και οι άλλοι και όποιος διαφωνούσε ή καταψήφιζε τον διέγραφαν.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν υπάρχουν τέτοια σε εμάς. Θα δείτε ότι η κυβέρνηση θα πάει ενωμένη, θα ενώσει και τον ελληνικό λαό. Εμείς θέλουμε μαζί μας, σε αυτή την κυβέρνηση, να είναι στο σύνολο του έθνους και εκείνοι που δεν μας ψήφισαν και εκείνοι που, αν θέλετε, αντιπαρατέθηκαν πολιτικά μαζί μας. Θέλουμε ο ελληνικός λαός να είναι ενωμένος για να μπορεί να διαπραγματευτεί. Δηλαδή και το 70% των νέων που είναι αυτή τη στιγμή άνεργοι δεν έχει σημασία αν ψήφισαν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ. ή δεν ξέρω τι άλλο. Είναι άνεργοι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρέπει να αρχίσουν οι διαδικασίες όμως.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα 2/3 του ελληνικού λαού που είναι φτωχοποιημένα, είναι φτωχοποιημένα ανεξαρτήτως κόμματος. Εμείς θέλουμε, λοιπόν, τώρα που ο ελληνικός λαός αποφάσισε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να εκπροσωπούμε το σύνολο των Ελλήνων και των Ελληνίδων και να προχωρήσουμε για το καλό του έθνους. Αυτό θα κάνουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ που μας εμπιστευτήκατε για την πρώτη αυτή τηλεοπτική σας συνέντευξη. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ και να ξέρετε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι πολύ δυνατές, είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε πρόκληση, το ηθικό είναι υψηλό και οι δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων παραμένουν πανίσχυρες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλή σας ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου