Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΕΘΑ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ALPHA 98.9 ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΟ ΒΕΡΥΚΙΟ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟ ΚΟΥΣΟΥΛΟ




ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήρθε η ώρα να ρωτήσω ευθέως πώς νιώθει ένας «γκάγκαρος» δεξιός μέσα σε μια αριστερή κυβέρνηση, ανάμεσα στους συριζαίους. Όπως καταλάβατε, στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής έχουμε τον Πάνο Καμμένο, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Καλημέρα σας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή επιτυχία και σιδεροκέφαλος.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Σας λέω ότι εκείνο το οποίο αυτή η κυβέρνηση πρέπει να κάνει και αυτό που λείπει σε μία χώρα που δέχεται επίθεση, είναι να ενώσουμε τους Έλληνες. Δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι δεξιός ή αριστερός. Αυτή τη στιγμή, εκείνο που προέχει είναι να αποκαταστήσουμε ένα λαό ο οποίος έχει τα 2/3 του φτωχοποιημένα, το 70% των νέων είναι άνεργοι, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη. Το κύρος της χώρας έχει πληγεί, βλέποντας την προηγούμενη κυβέρνηση να έχει παραχωρήσει τη διακυβέρνηση του τόπου σε κάποιους υπαλλήλους της τρόικας.

Αυτό πρέπει να αποκαταστήσουμε, την εθνική κυριαρχία της χώρας, την επαναφορά της Δημοκρατίας, τη λειτουργία του Συντάγματος και την αξιοπρέπεια των πολιτών. Δεν έχει σημασία αν είναι κάποιος δεξιός ή αριστερός, αυτό πρέπει να ενώσει τους Έλληνες, να πάμε με μία φωνή προς τους δανειστές, να τους εξηγήσουμε το απλό, το οποίο είπε χθες και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ότι δεν μπορεί να πιέζουν ένα κράτος το οποίο έχει 25% ύφεση, έχει φτωχοποιηθεί, έχει εξαντληθεί η μεσαία τάξη. Δεν είναι θέμα δεξιού και αριστερού, είναι θέμα που αφορά όλο το έθνος, είναι θέμα που αφορά όλο τον ελληνικό λαό και αυτό δημιούργησε τούτη την κυβέρνηση.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Σε αυτή τη στρατηγική κινήθηκε κ. Υπουργέ και η πρώτη σας ενέργεια να πάρετε το ελικόπτερο και να μεταβείτε στα Ίμια;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν, θέλω να αποκαταστήσω το θέμα της οικονομικής εξαθλίωσης των εν ενεργεία και των απόστρατων στρατιωτικών, οι οποίοι δεν είναι συνταξιούχοι, παραμένουν στην εφεδρεία και παραμένουν στον κορμό της Εθνικής Άμυνας.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Με πόσα χρήματα επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με αυτή την εξαγγελία σας;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το επίδομα της παραμεθορίου, αυτό δηλαδή που είχε στερήσει πραξικοπηματικά από το 2012 η τρόικα, είναι ένα ποσό της τάξεως των δύο εκατομμυρίων ευρώ το μήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι περίπου 120 ευρώ το μήνα σε κάθε έναν που υπηρετεί στην παραμεθόριο, στην πρώτη γραμμή.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εκατόν είκοσι ευρώ για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν μόνο στην παραμεθόριο. Δεν μιλάμε για εκείνους που υπηρετούν στα επιτελικά γραφεία, αλλά για εκείνους οι οποίοι φυλούν τα σύνορα, εκείνους που έχουν φύγει μακριά από τις οικογένειές τους και παραμένουν στον Έβρο και τα νησιά. Αυτή ήταν η πρώτη πράξη. Το δεύτερο ήταν η κίνηση να τιμήσουμε τους Έλληνες που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, εντός ελληνικού εναέριου χώρου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απέδωσε τιμή σε εκείνους που έπεσαν στα Ίμια, στον Παναγιώτη Βλαχάκο, τον Έκτορα Γιαλοψό και τον Χριστόδουλο Καραθανάση. Ήταν μία κίνηση η οποία πιστεύω ότι εκπροσωπεί κάθε Έλληνα και Ελληνίδα.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Δεν είχατε όμως συνεννοηθεί πριν με το Μέγαρο Μαξίμου, λένε οι φήμες;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Με το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό είμαστε σε επικοινωνία. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν μπορώ να καταλάβω πώς το αυτονόητο, δηλαδή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας να πρέπει να έχει την οποιαδήποτε αναστολή για να ασκήσει μία πράξη εθνικής κυριαρχίας. εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, εντός του ελληνικού εναέριου χώρου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί επί 19 χρόνια κανείς δεν είχε πάει στην περιοχή. Αυτή είναι η αλήθεια.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι να κάνουμε, δεν είμαστε όλοι Σημίτης. Πρέπει να καταλάβουν ότι εδώ πέρα υπάρχει μία κυβέρνηση η οποία δεν διαπραγματεύεται την εθνική κυριαρχία της χώρας. Εν συνεχεία, πήγα στην Κρήτη για να τιμήσω έναν άλλο Έλληνα, ο οποίος έδωσε μάχη στην Κύπρο, το 1974, τον Μανώλη Μπικάκη, που με ένα ΠΑΟ απέτρεψε την επέλαση των Τούρκων, αχρηστεύοντας πέντε τεθωρακισμένα μόνος του. Αυτός ο άνθρωπος, παρότι είχε προταθεί από τον διοικητή του για το παράσημο της ανδρείας, υπέστη αυτό που υπέστησαν όλοι εκείνοι που πολέμησαν στην Κύπρο, δίπλα στον Κυπριακό Ελληνισμό. Ποτέ δεν αναγνωρίστηκαν ότι έδωσαν τη μάχη για την Ελλάδα, για την ελληνική σημαία.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Γιατί τα κάνετε όλα αυτά; Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο περάσατε από δέκα μνημόσυνα, από τα Ίμια πήγατε στην Κρήτη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πρέπει να κλείσουν οι παλιοί λογαριασμοί. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή εκείνος ο οποίος έδωσε μάχη στην Κύπρο να μην αναγνωρίζεται με τον απλό τίτλο του στρατιώτη από το κράτος και ιδίως από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτό είναι το πρώτο στίγμα μίας κυβέρνησης που αποφάσισε ότι τέτοιου είδους ταμπού που υπήρχαν, θα σπάσουν.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Είναι συμβολικές αυτές οι κινήσεις κ. Υπουργέ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι συμβολικές και αληθινές. Είναι αυτό που θα έκανε οποιοσδήποτε βρισκόταν στη θέση μου και δεν θα είχε άλλου είδους αναστολές. Θα σας πω και κάτι άλλο. Συνάντησα και τους απόστρατους την πρώτη ημέρα, εδώ στο γραφείο μου. Μάλιστα έβαλα εκπρόσωπο των αποστράτων στην Επιτροπή, για να επιλύσει το θέμα των περικοπών μέχρι το τέλος Μαρτίου. Είδα και τους εκπροσώπους των εν ενεργεία στρατιωτικών, οι οποίοι εξέφρασαν τα προβλήματά τους και συμφωνήσαμε ότι θα έχουμε μία συνεργασία που δεν θα θίγει ούτε την ιεραρχία του στρατού ούτε την πειθαρχία. Αλλά είναι φυσικό, όταν πλήττεται ένας ολόκληρος κλάδος, όταν διαλύονται οικογένειες, όταν βλέπουμε να φεύγουν από το στράτευμα άξιοι αξιωματικοί, σε μικρή ηλικία, γιατί δεν αντέχουν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, να συνομιλήσει ο Υπουργός Άμυνας μαζί τους.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Πολλοί λένε, πίσω από την πλάτη σας, ότι ο Πάνος Καμμένος δεν πρόλαβε να κάτσει ακόμα στην καρέκλα και ονειρεύεται αγορές όπλων, αναφερόμενοι, προφανώς, στη δήλωσή σας, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής, όπου μιλήσατε κ. Υπουργέ και για την ανάγκη αγορών νέων οπλικών συστημάτων και εκσυγχρονισμού και συντήρησης των υφισταμένων.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε, όταν αυτή τη στιγμή η χώρα παραμένει υπό την απειλή εξ Ανατολών. Δεν μπορεί να είναι γυμνή, δεν μπορεί να έχουμε τα τελειότερα οπλικά συστήματα και να μην έχουμε πυρομαχικά. Δεν μπορεί να έχουμε εν εξελίξει παραγγελίες και ο ελληνικός λαός, που «ματώνει» αυτή τη στιγμή οικονομικά, να έχει πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια και να παραλαμβάνουμε υλικό το οποίο δεν δουλεύει.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Άρα, πάμε στις διεθνείς αγορές κ. Καμμένο, έτσι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν, θα ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις. Σε εκείνες τις συμβάσεις που έχουν πρόβλημα θα ασκήσουμε τους όρους των συμβάσεων αυτών υπέρ της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα τελευταία 10-13 χρόνια δεν έχει υπογραφεί και καμία σύμβαση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας πω ένα παράδειγμα, τα καινούργια ελικόπτερα ΝΗ-90, από τα οποία έχουν παραληφθεί 10 από τα 20, λειτουργούν τα δύο. Το ένα δε, με αυτό που μετέβην εγώ στην Κρήτη, έμεινε στην Κρήτη.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Έμεινε στην Κρήτη;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι δυνατόν να έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός 670 εκατομμύρια ευρώ για τα ελικόπτερα, τα έχουμε παραλάβει και από τα δέκα τα καινούρια που έχουμε παραλάβει τα εννιά να είναι στο έδαφος. Βεβαίως και δεν πρόκειται να το δεχτώ και θα υπάρχουν και ευθύνες και συμβατικές και ποινικές ευθύνες και θα ακυρωθούν και οι παραγγελίες εάν δεν προχωρήσουν. 

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Μπορούν να ακυρωθούν και παραγγελίες;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα δεχτώ ποτέ εγώ να πληρώνει ο ελληνικός λαός 670 εκατομμύρια ευρώ, να παραλαμβάνουμε καινούργιο υλικό και αυτό το υλικό ναμην λειτουργεί, γιατί κάποιοι θέλουν να βάλουμε μία σύμβαση «καπέλο», άλλα 70 εκατομμύρια για τη συντήρηση;

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Εσάς σας θεωρούν φίλο των Γάλλων και τα βάζετε τώρα με τους Γάλλους;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν υπάρχει «φίλοι των Γάλλων», «φίλοι των Αμερικανών» και «φίλοι των Ρώσων». Φίλοι με όλους είμαστε και στο ΝΑΤΟ στη συμμαχία είμαστε και θα παραμείνουμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε και θα παραμείνουμε και με τη Ρωσία έχω καλές σχέσεις. Από εκεί και πέρα είτε είναι γαλλικό, είτε είναι ινδικό, είτε είναι αμερικανικό, δεν είναι δυνατό ποτέ να αποδεχτώ να «ματώνει» ο ελληνικός λαός, να πληρώνει του κόσμου τα λεφτά και τα υλικά αυτά να μην δουλεύουν.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Άλλου είδους τέτοιες εκκρεμείς περιπτώσεις NΗ-90 που μας λέτε τώρα υπάρχουν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όλες οι υποθέσεις οι οποίες αφορούν εξοπλιστικά θα ανοίξουν. Θα επανεξετάσουμε όλους τους φακέλους, θα επανεξετάσουμε και παλαιότερες προμήθειες. Αν κάποιες προμήθειες πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα, θα πάνε. Αν κάποιες προμήθειες πρέπει να προχωρήσουν, εγώ δεν θα επιτρέψω πλέον να δουλεύει το «γρηγορόσημο». Δεν μπορεί ένας φάκελος να βρίσκεται υπό εξέταση 12 χρόνια για να πάρουμε ένα ανταλλακτικό το οποίο έχει καθηλώσει αυτή τη στιγμή ένα αμυντικό υλικό το οποίο είναι χρήσιμο για την πατρίδα μας.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Και ποιος θα κάνει τις προμήθειες; Με το ίδιο σύστημα θα πάτε, με τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών για παράδειγμα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα τα ακούσετε τα νέα σύντομα. Ο σκοπός μου είναι να γυρίσουν όλα στα επιτελεία. Υπάρχουν έντιμοι αξιωματικοί οι οποίοι μπορούν να τα χειριστούν. Δεν είναι δυνατόν οι σύμβουλοι του εκάστοτε υπουργού να γίνονται οι διαχειριστές των οπλικών συστημάτων. Εξάλλου οι μισοί είναι στη φυλακή.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Δηλαδή πάμε σε κατάργηση της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα τα δούμε όλα αυτά. Δεν μπορώ να σας πω παραπάνω.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Στη Βουλή θα συζητούνται τέτοια θέματα κ. Υπουργέ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στη Βουλή, όχι απλώς θα συζητούνται, αλλά η Επιτροπή Εξοπλισμών και η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας στο Κοινοβούλιο θα έχει άμεση σχέση με το υπουργείο και άμεση πρόσβαση παντού.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Δηλαδή θα φτιαχτούν νέοι ελεγκτικοί μηχανισμοί;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πιθανώς ναι. Ήδη έδωσα εντολή και προχωράει η Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία έχει θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια και δεν έχει οριστεί προσωπικό και το πρώτο που θα ελέγξει θα είναι το δικό μου γραφείο.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Γιατί το λέτε αυτό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το λέω αυτό, γιατί υπάρχει υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με στρατιωτικούς, έχει θεσμοθετηθεί στη Βουλή.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Έχετε βρει κάτι στο γραφείο υπουργού από τους προηγούμενους που σας έχει ανησυχήσει;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, για λόγους διαφάνειας λέω ότι το πρώτο γραφείο που θα ερευνηθεί πρέπει να είναι το δικό μου. Εδώ θα υπάρξει μια χρηστή διοίκηση, θα υπάρξει μία σωστή συνεργασία και αναβάθμιση του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα καταργηθούν οι παραφυάδες και τα γραφεία υπουργών και σύμβουλοι υπουργών και οι εγκάθετοι υπουργών πολιτικού προσωπικού που εκεί παράγονται τα σκάνδαλα. Θα ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις. Όσοι είναι να πάνε στον εισαγγελέα θα πάνε, δεν πρόκειται εμείς να έχουμε καθηλωμένα οπλικά συστήματα, επειδή κάποιοι περιμένουν να υπογράψουν ένα «γρηγορόσημο». Τα «γρηγορόσημα» τελείωσαν.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Έχετε εντοπίσει τέτοιες περιπτώσεις που καθυστερεί η υλοποίηση προγραμμάτων λόγω του «γρηγορόσημου»; Εγώ έχω γράψει άπειρες φορές τα τελευταία χρόνια.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Βερύκιε, το ξέρετε καλύτερα από όλους μας, το ξέρετε και πριν από εμάς. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό να βλέπετε να έχουμε πάρει παραδείγματος χάριν ένα άρμα μάχης και να μην έχουμε πυρομαχικά και να περιμένουμε 12 χρόνια να πάρουμε τα πυρομαχικά για το άρμα μάχης το οποίο κάθεται.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Πεταμένα λεφτά είναι αυτά έτσι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έτσι. Για μας είναι σημαντικό ,όπως είπα, η Αμυντική Βιομηχανία, θα μπει μπροστά και η ΕΑΒ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ, θα κάνουμε εξαγωγές. Θα ξαναμπεί μπροστά η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Για να είμαι ειλικρινής, περιμένω να δω πως θα συνεργαστεί ο Πάνος Καμμένος με έναν παλιό κουμουνιστή, όπως ήταν ο κ. Ήσυχος, συνδικαλιστής στην Ολυμπιακή, και με έναν «κόκκινο» στρατηγό όπως είναι ο κ. Τόσκας που είναι και αυτός σκληρό καρύδι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας απαντώ ότι η συνεργασία και με τον αναπληρωτή υπουργό και με τον υφυπουργό είναι άριστη. Δηλαδή αν είχα εγώ τη δυνατότητα να επιλέξω, θα επέλεγα ακριβώς αυτούς. Έχουμε μια άριστη συνεργασία και θα δείτε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα έχει τις αμαρτίες άλλων κυβερνήσεων. Θα υπάρχει κατανομή αρμοδιοτήτων σε όλους, θα υπάρχει συνεργασία, θα υπάρχει έλεγχος από τη Βουλή και θα δείτε αυτό που δεν περίμενε κανείς, δηλαδή μια κυβέρνηση που έχει δυο διαφορετικούς χώρους μέσα, θα λειτουργήσει καλύτερα από ότι λειτουργούσε μια κυβέρνηση με εσωκομματικά «μαχαιρώματα».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Πάντως, κ. Υπουργέ, ξέρετε πολύ καλά και καλύτερα από εμένα ότι στην κοινή γνώμη υπάρχει η αίσθηση ότι η επιχείρηση κάθαρσης στο θέμα των εξοπλισμών και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αρχίσει και έχει τελειώσει στον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Περιμένετε λίγο ακόμα. Αυτό είναι δική μου δουλειά τώρα.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Δηλαδή;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι, δεν πρόκειται να μείνει κανένας φάκελος κλειστός. Δεν πρόκειται να κρύψουμε τίποτα, θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι, θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια. Δεν μπορεί να αιμορραγεί ο ελληνικός λαός και εδώ κάποιοι να έχουν κάνει πάρτι με τους εξοπλισμούς. Ξεκάθαρα πράγματα.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Δηλαδή, η υπόθεση υποβρυχίων που τη γνωρίζετε τόσο καλά από τη γένεσή της, όταν είσαστε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας μέχρι τώρα, μόνο ο Τσοχατζόπουλος έπρεπε να μπει μέσα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως και όχι. Εδώ υπέγραψαν την περίφημη σύμβαση ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Σάφα, ο κ. Σάφα εξαφανίστηκε με 300 εκατομμύρια και δεν άνοιξε ρουθούνι. Βεβαίως θέλουμε τα υποβρύχια. Τα υποβρύχια πρέπει να είναι στο Αιγαίο, τα έχουμε ανάγκη, αλλά από εκεί και πέρα δεν σημαίνει ότι επειδή θα πάρουμε τα υποβρύχια δεν θα αναζητήσουμε τις ευθύνες εκείνων που έκαναν το ελληνικό δημόσιο να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια. Βεβαίως δεν θα σταματήσουμε στον Τσοχατζόπουλο, ο Τσοχατζόπουλος πλήρωσε για ό,τι έκανε, υπάρχουν και άλλοι. Καμία ασυλία, αυτό σας το διαβεβαιώνω.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Επομένως είναι όλα ανοιχτά, στον αέρα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όλα θα πάνε όπως προβλέπεται από τους νόμους και από το δίκαιο.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Πόσο χρόνο ζωής δίνετε στην κυβέρνηση Τσίπρα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλω να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος να βλέπω μία κυβέρνηση η οποία πηγαίνει εθνικά υπερήφανη, διαπραγματεύεται και συνομιλεί ξεκάθαρα στο εξωτερικό με ένα λόγο που δείχνει ότι η Ελλάδα είναι ένα εθνικά κυρίαρχο κράτος και ότι δεν βρίσκεται κάτω από τις εντολές κανενός. Αυτό είναι το πρώτο, βλέπετε ότι αυτό έχει αντίκτυπο και στο εξωτερικό. Η δήλωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής χθες το βράδυ ήταν καθοριστική. Πρώτη φορά Αμερικανός πρόεδρος στήριξε τόσο ανοιχτά ένα κράτος και μία κυβέρνηση.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Τις κινήσεις Βαρουφάκη πώς τις βλέπετε κ Υπουργέ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακριβώς αυτά τα οποία συμφωνήσαμε με τον ελληνικό λαό και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στιγμή τα εκτελεί ο κ. Βαρουφάκης.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Ξέρετε γιατί σας ρωτάω; Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας αστικός μύθος, ας τον χαρακτηρίσω έτσι, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, που λέει το εξής, ότι τον Πάνο Καμμένο τον έβαλαν τα συμφέροντα στην κυβέρνηση, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να τη ρίξει και υπάρχει και ένας άλλος μύθος.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα συμφέροντα πού ήταν προεκλογικά; Τα συμφέροντα αντί να μας υποστηρίξουν προεκλογικά, μας έθαψαν. Έγραφαν τα συμφέροντα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε 2% με 2,2% άντε 2,3%, ότι θα είναι θαύμα αν μπούμε στη Βουλή και πήραμε 5%. Τα συμφέροντα με κυνήγησαν εμένα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Εγώ προσωπικά το γνωρίζω. Όμως σας λέω αστικός μύθος και στα σαλόνια των βορείων προαστίων τι κυκλοφορεί. Κυκλοφορεί αυτή η άποψη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ δεν είμαι τρόφιμος των σαλονιών των βορείων προαστίων ούτε από κανέναν πήρα sponsoring, ούτε σε κανέναν πήγα σε δεξίωση, ούτε έχω γονατίσει σε κανέναν από όλους αυτούς. Με πολέμησαν. Από εκεί και πέρα, πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει τη Δημοκρατία στη χώρα μας, θα λειτουργήσουν οι θεσμοί και αυτή η κυβέρνηση εκπροσωπεί το σύνολο του ελληνικού λαού, το σύνολο των Ελλήνων. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε τους Έλληνες και θα τους ενώσουμε. Θα δείτε ότι η φωνή αυτή θα φτάσει και μέχρι το εξωτερικό.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Εγώ, κ. Υπουργέ θέλω ένα σχόλιο για την απόφαση του κ. Βαρουφάκη να προσλάβει τη Lazard και σας το λέω αυτό γιατί και εσείς και ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν είχατε κατακρίνει τον Γ. Παπανδρέου όταν είχε προχωρήσει σε ανάλογη ενέργεια.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφήστε να δούμε τι θα κάνει ο κ. Βαρουφάκης. Ακόμα δεν έχει πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης. Θα ακούσετε τι θα πει ο κ. Βαρουφάκης, θα ακούσετε τι θα πούμε οι άλλοι υπουργοί, θα ακούσετε τι θα πει ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να λειτουργεί, είμαστε λίγες μέρες…

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Πόσο καιρό γνωρίζετε τον κ Τσίπρα, γιατί την Δευτέρα των εκλογών έγιναν όλα τόσο γρήγορα σαν να ήσασταν έτοιμοι από χρόνια.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε κάτι, δεν μπορούσε να μείνει η χώρα ακυβέρνητη. Εμείς ότι είπαμε με τον κ. Τσίπρα, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα είπαμε δημόσια και τα είπαμε εδώ και δυόμισι χρόνια.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Ναι, αλλά αν δεν υπάρχει διαπροσωπική σχέση και εμπιστοσύνη και χημεία μεταξύ των ανθρώπων;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη, σας το λέω ξεκάθαρα.

ΕΡ .ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Πώς την αποκτήσατε και με ποιο τρόπο; Αυτό θέλω να μου πείτε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την αποκτήσαμε κάνοντας δημόσιο διάλογο, αλλά και βρισκόμενοι μέσα στο Κοινοβούλιο, που όπως είδατε δυο κόμματα από διαφορετικούς χώρους λειτουργήσαμε μαζί και ως αντιπολίτευση, έχοντας τις δικές μας «κόκκινες γραμμές» και τις δικές μας θέσεις κατά καιρούς οι οποίες ισχύουν και τώρα. Μην νομίζετε ότι εμείς θα ψηφίσουμε ας πούμε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα υπερβαίνει τις δικές μας «κόκκινες γραμμές», δεν θα το ψηφίσουμε. Όπως επίσης μέσα στην κυβερνητική επιτροπή θα συζητήσουμε, θα ανταλλάξουμε απόψεις και θα είναι σεβαστές οι θέσεις του ενός και του άλλου. Είμαστε μια κυβέρνηση που δεν ζητήσαμε ούτε αντιπροεδρίες ούτε τίποτα, συμμετέχουμε με πέντε υπουργεία, θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να έχει μια κοινή φωνή η χώρα. Θέλουμε να φέρουμε όλους τους Έλληνες κοντά μας και θα το κάνουμε, θα το πετύχουμε. Αυτό που μας ενώνει είναι πολύ πιο ισχυρό από αυτό που μας χωρίζει και αυτό που μας ενώνει είναι η Ελλάδα. Αυτό που μας ενώνει είναι τα 2/3 του πληθυσμού που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, είναι τα 300 χιλιάδες παιδιά που έχουν φύγει στο εξωτερικό και πρέπει να γυρίσουν πίσω, οι επιστήμονες, οι νέοι, είναι τα παιδιά μας που κάθονται στα σπίτια και μαραζώνουν από την ανεργία. Αυτά μας ενώνουν και αυτά είναι πολύ πιο ισχυρά από οποιεσδήποτε άλλες διαφορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα καταγράφουμε όλα όσα μας λέτε. Ελπίζουμε να επιβεβαιωθούν.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να ξέρετε ότι θα έχετε πλήρη ενημέρωση. Έκανα την πρώτη μου επίσκεψη στους συντάκτες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Θα υπάρχει briefing, θα υπάρχει συνέντευξη κάθε εβδομάδα ή το πολύ κάθε 15 μέρες. Θα είναι ανοιχτές οι πόρτες του υπουργείου σε όλους τους δημοσιογράφους και η κοινή γνώμη θα μαθαίνει όλα αυτά που πρέπει να μαθαίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανοίξτε αυτόν τον «παλιοδιάδρομο» που έφτιαξε ο Αβραμόπουλος, γιατί όταν είναι κλειστός πολλοί σκέφτονται διάφορα. Επειδή εσείς είστε ανοιχτή καρδιά, ανοίξτε και το διάδρομο για να μην σας λέει κανείς τίποτα. Το λέω από εμπειρία, εγώ από ότι βλέπετε δεν έρχομαι πάνω.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ανοικτά είναι όλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχω έρθει ακόμα να σας επισκεφθώ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα έρθετε, όπως και όλοι οι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης πρέπει να έχουν πρόσβαση στα θέματα τα οποία δεν είναι απόρρητα και θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε όλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να παραδεχτείτε ότι ο κ. Αβραμόπουλος το έκανε πέντε αστέρων.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα. Καλή εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου